Cukrzyca i hiperglikemia

Co i jak jeść podczas insulinooporności?

  1. Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym (m.in. warzywa, ryby i mięso, jaja, zdrowe tłuszcze i pełnoziarniste produkty, orzechy i pestki, niektóre owoce).
  2. Komponuj śniadanie tak, aby zawierało białko.
  3. Jedz węglowodany złożone w towarzyskie białek i tłuszczy.
  4. Unikaj cukrów prostych, w tym również soków owocowych oraz używek typu kawa, alkohol, napoje energetyczne, napoje gazowane.
  5. Wyeliminuj gluten, laktozę i produkty alergizujące.
  6. Obserwuj reakcje ciała na węglowodany, aby poznać własną tolerancję organizmu.

Czym objawia się insulinooporność?

Do głównych objawów insulinooporności należą:

  • znużenie i senność po posiłku,
  • nerwowość i rozdrażnienie,
  • napady wilczego głodu,
  • ochota na słodycze,
  • problemy ze snem i bezsenność,
  • otyłość brzuszna,
  • problemy hormonalne,
  • wzrost poziomu trójglicerydów,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • częste oddawanie moczu.

Insulinooporność

Insulinooporność to osłabiona wrażliwość komórek mięśni, komórek tłuszczowych i wątroby na działanie insuliny. Jest zaburzeniem metabolicznym, które sprzyja powstawaniu otyłości, cukrzycy, miażdżycy, czy chorób układu krążenia. Kiedy dojdzie do obniżenia wrażliwości na glukozę, komórki przestają prawidłowo reagować na wzrost stężenia cukru we krwi i stają się oporne na działanie insuliny.

Zatrzymaj hiperglikemię

Hiperglikemia prowadzi do wzmożonego wydalania cukru przez nerki, a wraz z nim tracimy znaczne ilości witamin (B1, B3, B5, D3) i minerałów (chromu, cynku, magnezu). Zgodnie z założeniami medycyny mitochondrialnej należy unormować poziom cukru oraz przywrócić prawidłowy metabolizm węglowodanów. W tym celu niezwykle pomocne okazują się substancje mitotropowe, przede wszystkim koenzym Q10 i witaminy z grupy B.

Uważaj na leptynooporność

Jeżeli stwierdzasz u siebie kilka z poniższych objawów jednocześnie: brak uczucia sytości po posiłku, ataki wilczego głodu, szczególnie wieczorem, nadmierną ilość tkanki tłuszczowej, a  badania potwierdzają niski poziom hormonu T3, wysoki poziom rT3, wysoki poziom kortyzolu wieczorem, podwyższony poziom trójglicerydów we krwi, możesz cierpieć z powodu leptynooporności lub niedoboru leptyny (czyli hormonu, który reguluje apetyt, produkowanego przez tkankę tłuszczową).

Przyczyna otyłości i cukrzycy

Leptyna to hormon, który odkryto dopiero w 1994 roku, a który jest wydzielany przez adipocyty białej tkanki tłuszczowej. Leptyna hamuje nasz apetyt, a także wpływa na syntezę hormonów żeńskich: hormon luteinizujący – LH, hormon folikutropowy – FSH oraz prolaktynę. Oporność receptorów leptyny lub niedobór tego hormonu kojarzone są obecnie z otyłością oraz takimi chorobami jak cukrzyca typu 2 czy zespół metaboliczny lub zaburzenia hormonalne.

Zapobiegnij insulinooporności i cukrzycy

W walce z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (insulinooporność, hiperglikemia, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2 oraz w niektórych przypadkach nawracającej hipoglikemii pomogą Ci: chrom, witamina B1, B3, B5, selen, niektóre aminokwasy (glicyna, cysteina, glutamina, asparagina), witamina C, umiarkowany wysiłek fizyczny (uwrażliwia tkanki na działanie insuliny, aktywuje transportery glukozy GLUT), regeneracja wątroby, usprawnienie gospodarki hormonalnej oraz dieta mitochondrialna.

0:00
0:00