Tiramisu w zdrowszej wersji

Przepis na lżejszą wersje włoskiego deseru tiramisu.

Nazwa włoskiego deseru Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu znaczy ,,podnieś mnie”, ponieważ zawiera kawę espresso i pobudza do działania. W klasycznym wydaniu z serkiem mascarpone i dodatkiem jajek jest on nieco kaloryczny. Można go jednak zmodyfikować, tak aby zawierał mniej cukru i mniej kilokalorii, a jednocześnie nadal smakował wyśmienicie. Owoce jagodowe i mięta sprawią, że nabierze on kolorów i przełamie słodki smak.

Składniki:

  • 600 g sera typu skyr,
  • 2 filiżanki zaparzonej kawy espresso,
  • biszkopty o smaku amaretto lub waniliowe, około 150 g,
  • opcjonalnie kilka kropel rumu,
  • kakao 2 łyżki,
  • 2 łyżki zmielonych daktyli królewskich,
  • pół laski wanilii,
  • 2 łyżki masła migdałowego bez konserwantów,
  • kilka listków mięty,
  • 1 łyżka pokruszonych pistacji,
  • garść malin.

Wykonanie:

W miseczce wymieszaj ser typ skyr ze zmielonymi daktylami, startą na tarce wanilią oraz masłem orzechowym. Możesz zblendować na gładką masę. Rozdziel na pół masę serową. Jedną część przełóż do 4 małych słoików lub przezroczystych salaterek. Biszkopty podziel na pół i namocz w ostudzonej kawie z dodatkiem rumu, następnie dodaj do masy skyr. Na biszkopty przełóż drugą część masy serowej. Posyp obficie gorzkim kakao. Następnie posyp pokruszonymi pistacjami. Udekoruj malinami i listkami świeżej mięty. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

0:00
0:00