Nazwa włoskiego deseru Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu znaczy ,,podnieś mnie”, ponieważ zawiera kawę espresso i pobudza do działania. W klasycznym wydaniu z serkiem mascarpone i dodatkiem jajek jest on nieco kaloryczny. Można go jednak zmodyfikować, tak aby zawierał mniej cukru i mniej kilokalorii, a jednocześnie nadal smakował wyśmienicie. Owoce jagodowe i mięta sprawią, że nabierze on kolorów i przełamie słodki smak.
Składniki:
- 600 g sera typu skyr,
- 2 filiżanki zaparzonej kawy espresso,
- biszkopty o smaku amaretto lub waniliowe, około 150 g,
- opcjonalnie kilka kropel rumu,
- kakao 2 łyżki,
- 2 łyżki zmielonych daktyli królewskich,
- pół laski wanilii,
- 2 łyżki masła migdałowego bez konserwantów,
- kilka listków mięty,
- 1 łyżka pokruszonych pistacji,
- garść malin.
Wykonanie:
W miseczce wymieszaj ser typ skyr ze zmielonymi daktylami, startą na tarce wanilią oraz masłem orzechowym. Możesz zblendować na gładką masę. Rozdziel na pół masę serową. Jedną część przełóż do 4 małych słoików lub przezroczystych salaterek. Biszkopty podziel na pół i namocz w ostudzonej kawie z dodatkiem rumu, następnie dodaj do masy skyr. Na biszkopty przełóż drugą część masy serowej. Posyp obficie gorzkim kakao. Następnie posyp pokruszonymi pistacjami. Udekoruj malinami i listkami świeżej mięty. Wstaw do lodówki na 2 godziny.