Wegańska lasagne

Przepis na wegańską lasagne bogatą w sirt-foods, białko i cenne mikroskładniki odżywcze

Czy włoska lasagne może być wegańska i jednocześnie pyszna? Okazuje się, że tak! Pieczarki to naturalne źródło koenzymu Q10 oraz cennego białka, pomidory, czosnek, oliwa z oliwek i czerwona cebula to cenne sirt-foods, które wspomogą regenerację organizmu. Ziarno słonecznika zawiera sporo magnezu, miedzi, potasu oraz witaminy E. Nic, tylko gotować!

Potrzebujesz:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwoną cebulę
  • 1000 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżkę octu balsamicznego
  • szczyptę papryki chilli w płatkach
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • 1 puszka odsączonej soczewicy (opcjonalnie, zwiększa wartość odżywczą dania)
  • opakowanie blatów na lazanię

Na „sos” beszamelowy:

  • 3 łyżki musu z pestek słonecznika
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka drożdży odżywczych w płatkach

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC

W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek. W misce wymieszaj ze sobą czosnek, pasatę, dwie łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, sól, paprykę chilli. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mus z ziaren słonecznika, sok z cytryny oraz drożdże w płatkach na gładką pastę.

Pieczarki pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej posiekaną cebulę, następnie dodaj pieczarki. Smaż przez 2-3 minuty na ostrym ogniu, po czym skręć ogień. Dodaj łyżkę sosu sojowego i ewentualnie soczewicę. Duś przez kolejnych około 5 minut, po czym zdejmij z ognia.

Gotową latanię zapiekaj 35-40 minut i natychmiast podawaj.

Autor: Sylwia Grodzicka