Czy włoska lasagne może być wegańska i jednocześnie pyszna? Okazuje się, że tak! Pieczarki to naturalne źródło koenzymu Q10 oraz cennego białka, pomidory, czosnek, oliwa z oliwek i czerwona cebula to cenne sirt-foods, które wspomogą regenerację organizmu. Ziarno słonecznika zawiera sporo magnezu, miedzi, potasu oraz witaminy E. Nic, tylko gotować!
Potrzebujesz:
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwoną cebulę
- 1000 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżkę octu balsamicznego
- szczyptę papryki chilli w płatkach
- ½ łyżeczki soli
- 250 g pieczarek
- 1 łyżkę sosu sojowego
- 1 puszka odsączonej soczewicy (opcjonalnie, zwiększa wartość odżywczą dania)
- opakowanie blatów na lazanię
Na „sos” beszamelowy:
- 3 łyżki musu z pestek słonecznika
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka drożdży odżywczych w płatkach
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC
W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek. W misce wymieszaj ze sobą czosnek, pasatę, dwie łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, sól, paprykę chilli. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą mus z ziaren słonecznika, sok z cytryny oraz drożdże w płatkach na gładką pastę.
Pieczarki pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej posiekaną cebulę, następnie dodaj pieczarki. Smaż przez 2-3 minuty na ostrym ogniu, po czym skręć ogień. Dodaj łyżkę sosu sojowego i ewentualnie soczewicę. Duś przez kolejnych około 5 minut, po czym zdejmij z ognia.
Gotową latanię zapiekaj 35-40 minut i natychmiast podawaj.
Autor: Sylwia Grodzicka