Wegetariańska miska rozmaitości z ciecierzycą i kozim twarogiem

Pożywna i kolorowa sałatka z twarogiem kozim i ciecierzycą to propozycja na lunch lub wczesną kolację.

W diecie wegetariańskiej kluczowe jest, aby dostarczać każdego dnia odpowiednią ilość białka, antyoksydantów, minerałów i witamin. Są różne produkty roślinne, które dostarczają niezbędnych aminokwasów egzogennych: quinoa, amarantus, strączki, nasiona, orzechy czy produkty sojowe bio. Ciecierzyca należy do roślin strączkowych i jest bogata w białko, witaminy, minerały i błonnik. Pozwala utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi oraz cholesterolu.

Ciecierzyca zapewnia sytość po posiłku i zmniejsza apetyt. Zawiera niemalże cały komplet aminokwasów egzogennych, witaminy A, C, E oraz z grupy B, a także minerały, takie jak: cynk, wapń, żelazo, mangan, miedź, fosfor czy potas. Jej spożywanie zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz ma właściwości antynowotworowe.

Aby poprawić strawienie strączków należy moczyć je około 12 godzin w wodzie, a następnie ugotować do miękkości. Te dostępne w słoikach w zalewie zazwyczaj są dobrze ugotowane i miękkie, a ponadto zaoszczędzą czas przyrządzania potraw.

Składniki:

  • 150 g ciecierzycy w zalewie w słoiku,
  • 100 g amarantusa,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • średniej wielkości cebula czerwona,
  • 2 łyżki pomidorów suszonych w oliwie,
  • pęczek koperku bio,
  • pęczek natki pietruszki bio,
  • całe miękkie awokado,
  • czerwona papryka,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 80 g twarogu koziego,
  • szczypta soli kłodawskiej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Sos winegret:

  • 1 łyżka miodu lipowego,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego bio.

Wykonanie:

Ugotuj amarantus w lekko osolonej wodzie al dente. Przełóż go do miski z ciecierzycą ze słoika. Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek i wymieszaj z częścią posiekanego koperku. Dodaj warzywa posiekane na drobną kostkę oraz awokado pokrojone w paski. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dodaj sól kłodawską oraz pieprz. Dodaj suszone pomidorki ze słoika, posiekaną natkę pietruszki, orzechy oraz pestki dyni. Na końcu polej sosem winegret, wymieszaj. Posyp pokruszonym twarogiem kozim oraz udekoruj koperkiem.

Sos winegret: W małym słoiku umieść kolejno oliwę z oliwek, miód, ocet jabłkowy oraz musztardę. Zamknij słoik i mocno wstrząśnij, aby wszystkie składniki wymieszały się dokładnie, tworząc konsystencję aksamitnego sosu.

0:00
0:00