Wielkanocne jajka z guacamole i ikrą łososia

Poznaj ciekawą propozycję podania jajek na Wielkanoc.

Jajka można podawać na wiele sposobów. Wielkanocne jaja lubią towarzystwo majonezu lub rybnych past. Proponuję Państwu wersję bardziej wysublimowaną z dodatkiem musu z awokado, czyli guacamole oraz kawiorem. Tak podane jajka są wielokolorowe, wyglądają pięknie i nie są tuczące.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4 łyżki kawioru z łososia,
  • świeży koperek – gałązki,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypiorek,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 5 liści sałaty rzymskiej,
  • pomidorki koktajlowe – 8 sztuk,
  • do smaku sól himalajska, świeżo mielony różowy pieprz.

Na ozdobnej tacce ułóż umyte i wysuszone liście sałaty rzymskiej. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż je równomiernie na sałacie. Ułóż na sałacie ugotowane jajka przekrojone na pół. W miseczce rozdrobnij widelcem miąższ 2 dojrzałych awokado. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj. Połóż na każdej połówce jajka uformowany w małą kuleczkę mus z awokado oraz obok kilka „ziarenek” różowej ikry z łososia. Ozdób szczypiorkiem i gałązkami koperku. Na koniec użyj różowego świeżo zmielonego pieprzu.

0:00
0:00