Jajka można podawać na wiele sposobów. Wielkanocne jaja lubią towarzystwo majonezu lub rybnych past. Proponuję Państwu wersję bardziej wysublimowaną z dodatkiem musu z awokado, czyli guacamole oraz kawiorem. Tak podane jajka są wielokolorowe, wyglądają pięknie i nie są tuczące.
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 4 łyżki kawioru z łososia,
- świeży koperek – gałązki,
- 2 dojrzałe awokado,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypiorek,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 5 liści sałaty rzymskiej,
- pomidorki koktajlowe – 8 sztuk,
- do smaku sól himalajska, świeżo mielony różowy pieprz.
Na ozdobnej tacce ułóż umyte i wysuszone liście sałaty rzymskiej. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż je równomiernie na sałacie. Ułóż na sałacie ugotowane jajka przekrojone na pół. W miseczce rozdrobnij widelcem miąższ 2 dojrzałych awokado. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj. Połóż na każdej połówce jajka uformowany w małą kuleczkę mus z awokado oraz obok kilka „ziarenek” różowej ikry z łososia. Ozdób szczypiorkiem i gałązkami koperku. Na koniec użyj różowego świeżo zmielonego pieprzu.