Ziemniaki w roli głównej – przepisy

Poznaj przepisy na curry ziemniaczane oraz mus ze słodkich ziemniaków.

Przepisy na dania i potrawy z ziemniaków

Przepis na oryginalne curry ziemniaczane z prowincji Punjab

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Indisch – Vegetarisch, autorki Meera Sodha. Dla 2 osób potrzebujesz:

  • 40g niesolonych orzechów nerkowca
  • 0,5kg ziemniaków (małych, najlepiej młodych)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 dużą cebulę (białą lub czerwoną)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1,5cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach
  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. 1. Orzechy nerkowca namocz przez 10 minut w 50ml gorącej wody a w międzyczasie…
  2. 2. Umyj ziemniaki, najmniejsze zostaw w całości, większe pokrój w ćwiartki i przez około 8 minut podsmaż je na patelni na 1 łyżce oleju, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i przełóż na osobny talerz
  3. 3. Namoczone orzechy nerkowca zmiksuj razem z wodą, w której się moczyły na kremową pastę
  4. 4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor, dodaj czosnek i imbir a po około 1-2 minutach pomidory z puszki oraz przyprawy. Duś przez około 5-8 minut do momentu, gdy całość zacznie nabierać gęstszej konsystencji. Następnie dodaj pastę z nerkowców, wymieszaj, pogotuj chwilę i dodaj ziemniaki oraz ok. 150ml gorącej wody. Przykryj i duś tak długo, aż ziemniaki staną się zupełnie miękkie
  5. 5. Podawaj posypane np. świeżo posiekanymi listkami mięty lub kolendry jako osobne niewielkie danie lub jako przystawkę

Rada: dodatek ciecierzycy z puszki zmieni to lekkie curry w pełnowartościowy, pożywny posiłek nie tylko dla wegan! 🙂

Latem danie możesz spożywać na zimno – bez ponownego podgrzewania, co sprzyja zachowaniu większego udziału skrobi opornej w ziemniakach.

 

Przepis na śniadaniowy mus ze słodkich ziemniaków

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż ciepłe, przyjazne dla żołądka i śledziony śniadanie. Mus ze słodkich ziemniaków to jedna z wielu opcji śniadaniowych, wyróżniająca się brakiem zawartości glutenu, bogactwem składników odżywczych oraz słodkim aromatem i aksamitną teksturą, a jego żywy pomarańczowy kolor obudzi nawet najbardziej zaspanych!

Rada: ziemniaki możesz upiec lub ugotować zawczasu, a gotowy mus, podzielony na mniejsze porcje, wytrzyma w lodówce nawet 3-4 dni.

Potrzebujesz:

  • 2-3 duże lub 3-4 mniejsze słodkie ziemniaki
  • 1 łyżkę masła orzechowego (z migdałów, orzechów laskowych) lub tahini
  • (możesz zastąpić miąższem z 1 awokado, ale wtedy spożyj mus w ciągu najbliższych 2 dni)
  • 1-2 łyżki soku pomarańczowego
  • Do smaku łyżeczka miodu lub ksylitolu (lepiej dodawać niewielkie ilości powoli)
  • ½ łyżeczki cynamonu, szczypta soli, ew. kardamon i czarny pieprz
  • Dodatki: pokrojony w plasterki banan, jagody, granola, ulubione orzechy lub pestki

Wykonanie:

  1. Ziemniaki umyj, osusz i ponakłuwaj widelcem. Na kratce piekarnika rozłóż papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 50-60 minut lub do miękkości.
    Rada: Ziemniaki upieczesz szybciej, jeżeli najpierw podgotujesz je przez ok. 15 minut w osolonej wodzie. Ziemniaki możesz też ugotować w garnku lub szybkowarze, jednak najbardziej aromatyczne i aksamitne są te z piekarnika.
  2. Ostudzone ziemniaki obierz możliwie jak najcieniej ze skórki (dla zachowania wartości odżywczych), pokrój na mniejsze części i zblenduj mikserem razem z masłem orzechowym, sokiem pomarańczowym oraz przyprawami, dodaj miód lub ksylitol według upodobania
  3. Podziel na porcje o dowolnej wielkości i przełóż do pojemników
  4. Jeżeli otrzymana konsystencja wyda Ci się zbyt gęsta możesz dodać nieco mleka roślinnego bądź jogurtu albo kolejną łyżkę soku pomarańczowego

Smacznego i na zdrowie 🙂

Dowiedz się, więcej o właściwościach ziemniaków:

 

0:00
0:00