Przepisy na dania i potrawy z ziemniaków
Przepis na oryginalne curry ziemniaczane z prowincji Punjab
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Indisch – Vegetarisch, autorki Meera Sodha. Dla 2 osób potrzebujesz:
- 40g niesolonych orzechów nerkowca
- 0,5kg ziemniaków (małych, najlepiej młodych)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 dużą cebulę (białą lub czerwoną)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1,5cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach
- 200g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- 1. Orzechy nerkowca namocz przez 10 minut w 50ml gorącej wody a w międzyczasie…
- 2. Umyj ziemniaki, najmniejsze zostaw w całości, większe pokrój w ćwiartki i przez około 8 minut podsmaż je na patelni na 1 łyżce oleju, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i przełóż na osobny talerz
- 3. Namoczone orzechy nerkowca zmiksuj razem z wodą, w której się moczyły na kremową pastę
- 4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor, dodaj czosnek i imbir a po około 1-2 minutach pomidory z puszki oraz przyprawy. Duś przez około 5-8 minut do momentu, gdy całość zacznie nabierać gęstszej konsystencji. Następnie dodaj pastę z nerkowców, wymieszaj, pogotuj chwilę i dodaj ziemniaki oraz ok. 150ml gorącej wody. Przykryj i duś tak długo, aż ziemniaki staną się zupełnie miękkie
- 5. Podawaj posypane np. świeżo posiekanymi listkami mięty lub kolendry jako osobne niewielkie danie lub jako przystawkę
Rada: dodatek ciecierzycy z puszki zmieni to lekkie curry w pełnowartościowy, pożywny posiłek nie tylko dla wegan! 🙂
Latem danie możesz spożywać na zimno – bez ponownego podgrzewania, co sprzyja zachowaniu większego udziału skrobi opornej w ziemniakach.
Przepis na śniadaniowy mus ze słodkich ziemniaków
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż ciepłe, przyjazne dla żołądka i śledziony śniadanie. Mus ze słodkich ziemniaków to jedna z wielu opcji śniadaniowych, wyróżniająca się brakiem zawartości glutenu, bogactwem składników odżywczych oraz słodkim aromatem i aksamitną teksturą, a jego żywy pomarańczowy kolor obudzi nawet najbardziej zaspanych!

Rada: ziemniaki możesz upiec lub ugotować zawczasu, a gotowy mus, podzielony na mniejsze porcje, wytrzyma w lodówce nawet 3-4 dni.
Potrzebujesz:
- 2-3 duże lub 3-4 mniejsze słodkie ziemniaki
- 1 łyżkę masła orzechowego (z migdałów, orzechów laskowych) lub tahini
- (możesz zastąpić miąższem z 1 awokado, ale wtedy spożyj mus w ciągu najbliższych 2 dni)
- 1-2 łyżki soku pomarańczowego
- Do smaku łyżeczka miodu lub ksylitolu (lepiej dodawać niewielkie ilości powoli)
- ½ łyżeczki cynamonu, szczypta soli, ew. kardamon i czarny pieprz
- Dodatki: pokrojony w plasterki banan, jagody, granola, ulubione orzechy lub pestki
Wykonanie:
- Ziemniaki umyj, osusz i ponakłuwaj widelcem. Na kratce piekarnika rozłóż papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 50-60 minut lub do miękkości.
Rada: Ziemniaki upieczesz szybciej, jeżeli najpierw podgotujesz je przez ok. 15 minut w osolonej wodzie. Ziemniaki możesz też ugotować w garnku lub szybkowarze, jednak najbardziej aromatyczne i aksamitne są te z piekarnika. - Ostudzone ziemniaki obierz możliwie jak najcieniej ze skórki (dla zachowania wartości odżywczych), pokrój na mniejsze części i zblenduj mikserem razem z masłem orzechowym, sokiem pomarańczowym oraz przyprawami, dodaj miód lub ksylitol według upodobania
- Podziel na porcje o dowolnej wielkości i przełóż do pojemników
- Jeżeli otrzymana konsystencja wyda Ci się zbyt gęsta możesz dodać nieco mleka roślinnego bądź jogurtu albo kolejną łyżkę soku pomarańczowego
Smacznego i na zdrowie 🙂
Dowiedz się, więcej o właściwościach ziemniaków: