Złote mleko to ajurwedyjski napój o wielu właściwościach prozdrowotnych w tym wspierających odporność. Dzięki kurkumie i przyprawom rozgrzewa i zmniejsza stany zapalne. Dowiedz się jak przygotować ten wartościowy napój w domu.
Właściwości złotego mleka
Korzyści zdrowotne „złotego mleka” wynikają głównie z działania kurkuminy zawartej w kurkumie oraz przyprawom m.in. czarnego pieprzu, które aktywującą jej działanie. Złote mleko wykazuje m.in.:
- działanie rozgrzewające,
- pomaga zwalczyć przeziębienie,
- właściwości antybakteryjne i wspierające odporność,
- pomaga wyciszyć organizm i ułatwia zasypianie,
- wykazuje działanie przeciwbólowe,
- wspomaga pracę wątroby i usuwanie nadmiaru śluzu z organizmu.
W okresach jesienno-zimowych można przygotować większą porcję napoju i przechowywać go w lodówce, a w razie potrzeby podgrzewać.
Zacznij od przygotowania złotej pasty, którą można przechowywać w lodówce przez około 14 dni, a przed spożyciem wystarczy podgrzać ją w mleku lub napoju roślinnym.
Pasta na złote mleko
- 15 g startego korzenia kurkumy,
- 10 g korzenia startego imbiru,
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki kardamonu w proszku,
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku,
- ½ łyżeczki szafranu,
- ½ łyżeczki wanilii,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 60 ml wody.
Na „złote mleko” (na filiżankę dla 1 osoby)
- 1 czubata łyżeczka pasty,
- 250 ml mleko lub napoju roślinnego (np. mleko owsiane, ryżowe lub migdałowe),
- ½ łyżeczki oleju kokosowego,
- ½ łyżeczki cukru kokosowego lub miodu,
- szczypta płatków chili (opcjonalnie),
- szczypta soli (opcjonalnie).
Wykonanie
Przygotuj składniki na złotą pastę, a następnie zblenduj w blenderze razem z 60 ml wody. Mieszankę przelać do rondla, podgrzewaj i mieszać przez ok. 5 minut na małym ogniu do uzyskania gęstej pasty. Następnie zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i przelej do szczelnego szklanego naczynia.
Złote mleko – wykonanie
Aby przygotować złoty napój wystarczy podgrzać w garnku 250 ml mleka lub napoju roślinnego. Następnie dodać 1 czubatą łyżeczkę gotowej pasty, podgrzać mieszając przez około 2 minuty. Następnie dodać ½ łyżeczki oleju kokosowego i ½ łyżeczki cukru lub miodu, doprawić solą i płatkami chilli.
Pij na zdrowie 🙂