12 korzyści stosowania enzymu papainy

Papaina - 12 korzyści stosowania tego enzymu

papaina, papaya, enzym, bromelaina, trawienie, odporność, przeciwbólowo, stres oksydacyjny,

Papaina to enzym z roślinny naturalnie występujący w papai i popularny suplement diety. Ceniony zwłaszcza za wspomaganie trawienia i redukowanie stanów zapalnych. Może również okazać się pomocny w zwalczaniu infekcji. Dowiedz się w czym jeszcze potrafi pomóc papaina.  

Czym jest papaina?

Papaina jest enzymem proteolitycznym ekstrahowanym z surowych owoców rośliny papai. Enzymy proteolityczne pomagają rozkładać białka na peptydy i aminokwasy [1, 2].

Papaina naturalnie jest obecna w owocach papai oraz jako suplement diety.

W medycynie ludowej papaina jest stosowana w celu zmniejszenia bólu, stanów zapalnych i obrzęków. Używa się jej również do poprawy trawienia i leczenia infekcji, biegunki i alergii.

Papaina może zmniejszać wzdęcia, gazy i biegunkę. Według najnowszych badań może również zwalczać stany zapalne
i infekcje [3, 4, 5].

Papainę ekstrahuje się z mlecznego płynu papai, który znajduje się w owocach, łodygach i liścia rośliny. Owoc jest najbogatszy w ten enzym, a im bardziej niedojrzała papaja, tym bardziej aktywna jest papaina [6, 7, 8].

Działanie papainy

Podstawowym działaniem enzymu papainy jest trawienie białek i rozkładanie ich na aminokwasy i peptydy, które mogą zostać wchłonięte w jelitach.

Papaina działa również przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Może neutralizować nadmiar wolnych rodników, których nadmiar przyczynia się do wielu chorób przewlekłych [9, 10, 11, 13, 12].

Ponadto rozkłada składnik glutenu (gliadynę), który powoduje problemy u osób z celiakią [14, 15, 16, 17].

Blokuje również rozwój szkodliwych bakterii jelitowych, utrzymując zdrowy mikrobiom.

Papaina ma szereg korzyści jak i potencjalnych skutków ubocznych [18, 19, 20, 21]:

Zalety

  • Wspomaga trawienie
  • Redukuje stres oksydacyjny i stany zapalne
  • Zmniejsza ból mięśni
  • Wspomaga gojenie się skóry i ran
  • Pomaga przy infekcjach i bólu gardła
  • Wspiera zdrowie zębów
  • Może chronić mózg

Wady

  • Może powodować ból brzucha
  • Może powodować reakcje alergiczne
  • Ryzykowna dla kobiet w ciąży
  • Może wchodzić w interakcje z lekami

 

Korzyści z enzymu papai

  1. Poprawia trawienie

Enzym papai pomaga trawić białka rozkładając je na aminokwasy, które mogą zostać wchłonięte przez organizm. Dzięki temu może poprawić objawy u osób z różnymi zaburzeniami trawienia [1, 22, 23, 24, 25].

Badania kliniczne wśród ponad 250 osób dowodzą, że enzym papai zmniejszał zapalenie jelit i żołądka oraz łagodził objawy, takie jak nudności, ból brzucha i zaparcia [26, 3, 46]

  1. Zespół jelita drażliwego (IBS)

W dwóch badaniach klinicznych z udziałem ponad 150 osób z IBS z postacią zaparciową lub przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka, enzym papai zmniajszył objawy, takie jak zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha, jednocześnie zmniejszając stan zapalny [26, 3].

Enzym papai może również blokować wzrost szkodliwych bakterii jelitowych, które powodują IBS i inne zaburzenia pracy żołądka i jelit [27, 28].

  1. Wrzody żołądka

W badaniu na modelu zwierzęcym papaina zmniejszała kwasowość żołądka i wielkość wrzodów u szczurów z choroba wrzodową [27, 28].

  1. Nietolerancja glutenu

Papaina może rozkładać składnik glutenu – gliadyny, dzięki czemu może potencjalnie pomóc osobom z celiakią.

U 3 osób z celiakią suplementy papainy poprawiły wchłanianie składników odżywczych i zmniejszyły biegunkę [24, 29, 30].

  1. Zgaga

W badaniu klinicznym z udziałem 200 osób z niestrawnością papaina zmniejszała zapalenie żołądka. W porównaniu
z placebo łagodzi objawy, takie jak ból brzucha, wymioty, nudności, zgaga, odbijanie i wzdęcia [31].

Enzym papai poprawia trawienie, florę jelitową i wchłanianie składników odżywczych u osób z celiakią, niestrawnością i IBS. Może również chronić przed wrzodami żołądka.

  1. Przyspiesza gojenie się ran

W badaniach klinicznych z udziałem ponad 350 osób i 30 dzieci enzym papai stosowany miejscowo na skórę przyspieszył gojenie się oparzeń lub owrzodzeń.

Papaina zmniejszyła obszar rany usuwając uszkodzoną tkankę, przyspieszyła zamknięcie rany i skróciła czas pobytu
w szpitalu [32, 33, 34, 35, 36, 37].

Badania na modelu zwierzęcym i komórkowym wykazały, że papaina stosowana miejscowo usuwała martwe komórki
i tkanki, stymulowała gojenie się ran oraz zmniejszała blizny i stany zapalne. Może także zapobiegać infekcjom bakteryjnym [38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45].

  1. Obniża stan zapalny i stres oksydacyjny

Papaina w połączeniu z innymi enzymami: bromelainą, trypsyną i chymotrypsyną, obniżyła wysokie poziomy TGF-beta, zmniejszając w ten sposób stan zapalny u 130 osób [47].

W badaniu na modelu zwierzęcym papaina zmniejszała stany zapalne równie skutecznie co niesteroidowe leki przeciwzapalne NLPZ [48, 49].

W badaniach na modelach komórkowych, papaina zwiększała poziom limfocytów Treg (regulatorowe), które mogą zwalczać stany zapalne i normalizować odpowiedź immunologiczną. Obniżyła także stężenia cytokin zapalnych takich jak: TNF, IL-8, IL-6 w komórkach ludzkich [50].

W innych badaniach (modele komórkowe i zwierzęce) dowiedziono, że papaina obniżała stres oksydacyjny z podobną skutecznością do witaminy E i witaminy C oraz zwiększała poziom enzymów przeciwutleniających (glutation, SOD, CAT) [51, 52, 53, 54]

Papaina zmniejsza stan zapalny, zwiększa obronę przeciwutleniającą i może pomóc zrównoważyć odpowiedź immunologiczną.

  1. Pomaga zwalczać infekcje

W badaniu trwającym trzy lata, wśród 62 kobiet z zakażeniami pochwy drożdżakami suplementacja enzymami papainą
i bromelainą oraz rutyną zmniejszał objawy i hamował nawrót infekcji [55].

Z kolei w badaniach na modelach zwierzęcych i komórkowych dowiedziono, że papaina niszczyła biofilmy – skupiska bakterii odporne na zwykłe leczenie. [56, 57, 58, 59, 60]

Papaina blokowała wzrost bakterii, grzybów i pasożytów takich jak [56, 57, 58, 59, 60]:

  • bakterie wywołujące infekcje dróg oddechowych, jelit, żołądka i dróg moczowych (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Shigella)
  • Candida
  • Schistosoma mansoni

Prawdopodobnie papaina może zwalczać infekcje bakteryjne, drożdżowe i pasożytnicze - ale potrzebne są dalsze badania.

  1. Pomaga zachować zdrowie jamy ustnej

Papaina może być stosowana jako dodatek do pasty do zębów.

W badaniu wśród 52 osób z aparatami ortodontycznymi i zapaleniem dziąseł pasta do zębów z papainą
i bromelainąograniczała płytkę nazębną i próchnicę lepiej niż standardowa pasta do zębów. [61, 62]

W innym badaniu pasta enzymatyczna z papainą oczyściła ubytki zębów u 13 z 14 badanych osób [61, 62]

Żel z enzymem papai hamował próchnicę bez wpływu na strukturę kości zębów. Zapobiegał także rozwojowi bakterii wywołujących płytkę nazębną i ich biofilmów [63, 64, 65, 66, 67, 68].

Naturalna pasta do zębów z papai i innymi ziołami pomaga zmniejszyć stan zapalny dziąseł i próchnicę.

  1. Może zmniejszyć ból

Wśród 80 osób po operacji suplementacja papainy, bromelainy i rutyny zmniejszała ból szybciej niż w grupie kontrolnej przyjmującej placebo. Zmniejszyło to również potrzebę stosowania środków przeciwbólowych [69].

Z kolei u 30 zdrowych osób suplement z enzymami, w tym papainą, zmniejszał ból mięśni i ból po intensywnym wysiłku lepiej niż placebo. Dodatkowo suplementacja zapobiegała uszkodzeniu mięśni i poprawiała regenerację po wysiłku [70, 71].

  1. Może zmniejszać objawy autyzmu

Papaina wykazała pewne działanie na objawy autyzmu u dzieci. Papaina i pepsyna poprawiły reakcję emocjonalną, ogólne zachowanie i objawy jelitowe w badaniu klinicznym ponad 100 dzieci z autyzmem [72].

  1. Może zmniejszyć objawy półpaśca

Wśród 192 badanych osób z półpaścem, enzymy trawienne, w tym papaina, łagodziły ból i zmiany skórne równie skutecznie, jak lek przeciwwirusowy acyklowir. Trudno jednak powiedzieć, jak bardzo papaina przyczynia się do korzyści [73].

 

Ograniczenia i zastrzeżenia

Jednak wyniki badań nie dają jednoznacznej pewności co do korzyści stosowania papainy.  Zarówno korzyści jak i skutki uboczne związane ze stosowaniem enzymu papainy są w dużej mierze oparte na badaniach na zwierzętach i komórkach. Natomiast w kilku opublikowanych badaniach klinicznych uczestniczyła zbyt małą liczba uczestników.

Ponadto w wielu badaniach wykorzystano suplementy wieloenzymatyczne, co sprawia, że ​​udział papainy pozostaje niejasny.


Skutki uboczne i środki ostrożności

Zgłaszane skutki uboczne stosowania enzymu papainy są łagodne i obejmują [74, 75]:

  • ból brzucha
  • biegunkę
  • podrażnienie gardła
  • wysypkę na skórze

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na papaję i unikać suplementów z papainą. [76]

Również kobiety w ciąży powinny unikać suplementów z papainą.


Interakcje z innymi lekami

Papaina z połączeniu z lekami przeciwcukrzycowymi może nadmiernie obniżyć poziom cukru we krwi [76].

Ekstrakty z liści papai mogą zwiększać liczbę płytek krwi, dlatego należy ich unikać podczas stosowania leków rozrzedzających krew takimi jak heparyna, aspiryna i warfaryna [77, 78].


Dawkowanie i suplementacja

Ciężko oszacować zawartość papainy w owocach, dlatego dla precyzyjnego dobrania dawki można stosować przecier / sok owocowy, proszek, kapsułki lub tabletki o określonej zawartości enzymu [79, 80].


Synergistyczne działanie papainy

Działanie papainy wzmacniają substancje takie jak:

Bromelaina: doskonale nadaje się do poprawy trawienia i łagodzenia stanów zapalnych. Ponadto pasta do zębów z papainą i bromelainą usuwa przebarwienia zębów lepiej niż standardowa pasta do zębów [81].

Inne enzymy trawienne: preparaty wieloenzymowe mogą dodatkowo poprawiać trawienie. Czasami dodaje się także probiotyki i / lub żółć [82].

Chlorofil: krem z papainą i chlorofilem do pielęgnacji ran pomógł usunąć martwe tkanki i szybciej goić rany [84, 83].


Dawkowanie

Kapsułki lub tabletki zawierają od 20 mg do 40 mg papainy i powinny być przyjmowane zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ suplementy nie są standaryzowane.

Skuteczna pomoc w dystrofii mięśniowej Duchenne’a

Podczas dystrofii mięśniowej Duchenne’a przestaje być produkowane białko – dystrofina. Ten brak prowadzi do utraty syntezy tlenku azotu (nNOS) uniemożliwiając różnicowanie i tworzenie komórek neuronowych. Ochronny wpływ koenzymu Q10 na neurony udowodniono po raz pierwszy u dzieci z dystrofią mięśniową Duchene’a. Spowodował ustąpienie niedowładu mięśni. Podczas terapii tej choroby skutecznie działanie uzupełniające mają także: zredukowany glutation, witamina C oraz cysteina i arginina.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med