Chłodnik z buraczków i ogórka

Chłodnik nie tylko orzeźwia i syci, ale przy okazji uzupełnia nasze jelita w dobroczynne bakterie probiotyczne!

Chłodnik to danie, które z łatwością nas orzeźwi w letnie upały, a przy okazji uzupełni nasze jelita w dobroczynne bakterie. Można go zrobić z samych buraczków. Ja polecam jednak przełamać smak świeżym ogórkiem i dodać ostrości dzięki rzodkiewce.

Podstawą dania jest jogurt naturalny i kefir. Kefir jako fermentowany napój mleczny ma wiele właściwości prozdrowotnych. Stanowi bardzo dobry probiotyk, gdyż zawiera około 30 szczepów bakterii, w tym Lactobacillus brevis, plantarum, czy casei, a także drożdże z rodzaju Sacchromyces. Poprawia perystaltykę jelit, reguluje rytm wypróżniania, wykazuje właściwości przeciwzapalne. Zawiera też pełnowartościowe białko oraz witaminy z grupy B, witaminy D i A, a także minerały: wapń, fosfor, magnez. Warto wspomnieć, że posiada niski indeks glikemiczny.

Składniki: 

  • 3 buraczki czerwone średniej wielkości,
  • 1 średni ogórek zielony,
  • 5 sztuk  rzodkiewek,
  • ½ pęczka zielonego koperku,
  • 500 ml kefiru,
  • 250 ml jogurtu bio,
  • 1 szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Wykonanie:

Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Ugotuj buraczki w osolonej wodzie, ostudź i zetrzyj na tarce do miski. Dodaj starty na tarce ogórek oraz rzodkiewkę. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj drobno posiekany koperek. Dodaj kefir i kilka łyżek wywaru z buraczków, dopraw do smaku i jeszcze raz wymieszaj. Udekoruj gałązkami koperku.

0:00
0:00