Chłodnik to danie, które z łatwością nas orzeźwi w letnie upały, a przy okazji uzupełni nasze jelita w dobroczynne bakterie. Można go zrobić z samych buraczków. Ja polecam jednak przełamać smak świeżym ogórkiem i dodać ostrości dzięki rzodkiewce.
Podstawą dania jest jogurt naturalny i kefir. Kefir jako fermentowany napój mleczny ma wiele właściwości prozdrowotnych. Stanowi bardzo dobry probiotyk, gdyż zawiera około 30 szczepów bakterii, w tym Lactobacillus brevis, plantarum, czy casei, a także drożdże z rodzaju Sacchromyces. Poprawia perystaltykę jelit, reguluje rytm wypróżniania, wykazuje właściwości przeciwzapalne. Zawiera też pełnowartościowe białko oraz witaminy z grupy B, witaminy D i A, a także minerały: wapń, fosfor, magnez. Warto wspomnieć, że posiada niski indeks glikemiczny.
Składniki:
- 3 buraczki czerwone średniej wielkości,
- 1 średni ogórek zielony,
- 5 sztuk rzodkiewek,
- ½ pęczka zielonego koperku,
- 500 ml kefiru,
- 250 ml jogurtu bio,
- 1 szczypta soli himalajskiej,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Wykonanie:
Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Ugotuj buraczki w osolonej wodzie, ostudź i zetrzyj na tarce do miski. Dodaj starty na tarce ogórek oraz rzodkiewkę. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj drobno posiekany koperek. Dodaj kefir i kilka łyżek wywaru z buraczków, dopraw do smaku i jeszcze raz wymieszaj. Udekoruj gałązkami koperku.