Ciasto bezglutenowe z rabarbarem, jabłkami i kremem pistacjowym

Jak przygotować ciasto bez glutenu? Dodatek rabarbaru, mięty i pistacji sprawia, że posmakuje każdemu.

Rabarbar to bylina, która ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jest źródłem witaminy C, E i A, kwasu foliowego, a także potasu i fosforu, żelaza. Ma działanie przeciwzapalne, wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, głównie przez hamowanie proliferacji komórek i indukowanie apoptozy. Wpływa również na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz cholesterolu we krwi. Rabarbar zawiera kwas szczawiowy, dlatego powinny go unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową, dnę moczanową czy osteoporozę.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1 szklanka mąki jaglanej,
  • 170 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 125 ml zimnej wody
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka miodu lipowego,
  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 3 duże jabłka,
  • 4 łyżki kremu pistacjowego bez dodatku cukru,
  • cukier puder – 1 łyżka,
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • łyżka pokruszonych pistacji.

Wykonanie:

Umyj rabarbar i pokrój go na małe kawałki. Jabłka umyj i obierz ze skórki, pokrój na plasterki. Przełóż owoce do miski, dodaj miodu i poczekaj aż puszczą soki, a następnie je odlej.

W misie miksera umieść przesianą mąkę i sól. Dodaj zimne masło i żółtka. Stopniowo dodawaj wodę, miksując, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiecz przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, dodaj odsączone owoce i piecz jeszcze około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Jeśli tarta mocno rumieni się już w połowie pieczenia, to znaczy, że w piekarniku jest za wysoka temperatura i należy ją zmniejszyć.

Po wystudzeniu ciasta połóż na górę krem pistacjowy, posyp cukrem pudrem, dodaj miętę i pokruszone pistacje.

0:00
0:00