Przepis raw food zawierajacy sirt foods w postaci ciemnej czekolady.
Potrzebujesz:
- 1,5 kubka mielonych migdałów
- ¼ kubka roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu, w wersji wegańskiej – syropu z agawy
- 220 g ciemnej czekolady o zawartości min. 70% kakao, posiekanej
- 1 kubek mleka kokosowego z puszki
- ½ kubka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Na spód: wymieszaj ze sobą mielone migdały, wiórki kokosowe, olej kokosowy oraz łyżeczkę miodu i rozsmaruj cienką warstwą na dnie foremki do tarty. Wstaw do lodówki do schłodzenia
Na masę: posiekaną czekoladę umieść w głębokiej miseczce, zalej ją gorącym mlekiem kokosowym i odstaw na 5 minut. Następnie rozmieszaj rózgą kuchenną do otrzymania aksamitnej, jednolitej masy. Wylej na lekko schłodzony spód i ponownie wstaw do lodówki, możesz podawać ze świeżymi malinami, ciemnymi wiśniami lub jagodami co dodatkowo zwiększy zawartość przeciwutleniaczy i walory zdrowotne tarty!
Smacznego i na zdrowie 🙂
Autor: Sylwia Grodzicka