Orzechowo-daktylowe praliny bez pieczenia

Prosty i szybki przepis na bezglutenowe keto trufle z pistacjową niespodzianką w środku. Fenomenalny smak!

Jeśli lubisz słodycze, a chcesz zadbać o linię i ważne jest dla Ciebie, aby produkt był najwyższej jakości, to te pralinki są dla Ciebie. Składniki, które są potrzebne do ich wykonania, to samo zdrowie, bogactwo minerałów i witamin oraz antyoksydantów. Brzmi wspaniale! Prawda?

Składniki:

  • 20 daktyli królewskich,
  • 2 łyżki ziarenek sezamu,
  • 1 łyżka miodu naturalnego gryczanego,
  • tabliczka gorzkiej czekolady minimum 70 procent kakao,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 3 łyżki masła orzechowego/migdałowego bez cukru,
  • 2 łyżki pistacji bez łupinki niesolonych.

Wykonanie:

Z daktyli wyciągnij pestki, przełóż je do dużej miski. Dodaj miód, sezam, masło orzechowe i zmiksuj wszystko na gładką masę. Gdyby była za gęsta dolej kilka kropli cieplej wody i zagnieć masę. Uformuj kuleczki, do każdej z nich włóż 1 pistację. Na patelni na małym ogniu  rozpuść gorzką czekoladę i przelej do miseczki. Do drugiej miseczki wsyp wiórki kokosowe. Nabijaj  kuleczki na wykałaczkę i zanurzaj w czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Połóż pralinki w naczyniu, który będziesz mógł włożyć do zamrażarki. Na koniec posyp wszystkie pralinki rozkruszonymi pistacjami. Włóż je na godzinę do lodówki lub zamrażarki, aby czekolada stężała.

0:00
0:00