Danie z dynią i kurkami

Poznaj właściwości zdrowotne kurek i przygotuj z nich pyszne danie z dynią.

To pyszne połączenie dyni i grzybów jest łatwym i szybkim daniem do przygotowania na patelni. Zarówno dynia, jak i kurki to prawdziwe skarbnice wielu wartość odżywczych. Te sezonowe jesienne składniki pozwolą rozgrzać ciało w chłodniejsze dni.

Przepis na danie z dynią

Składniki na 2 porcje

  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 300 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 200 g kurek (lub innych grzybów) pokrojonych w paski lub w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • ½ łyżki octu balsamicznego (lub jabłkowego)
  • 2 łyżki drobno posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej szałwii
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Przygotuj potrzebne składniki. Następnie rozgrzej na patelni masło klarowane i usmaż przygotowane grzyby i dynię (osobno); dopraw solą i pieprzem.
  2. W międzyczasie w małej misce wymieszaj 3 łyżki wody, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę syropu z agawy i ½ łyżki octu balsamicznego.
  3. Jak warzywa się podsmażą połącz je i polej zalewą. Następnie dodaj posiekany tymianek i szałwię i poczekaj aż płyn lekko odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj z ryżem lub kaszą i posyp posiekaną natką pietruszki.

Kurki – właściwości zdrowotne

W medycynie ludowej i naturalnej kurki są bardzo cenione za swoje walory smakowe i działanie. Dawniej stosowano je jako naturalny antybiotyk, remedium na wzrok oraz wsparcie pracy wątroby.

Według badań związki zawarte w kurkach mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, wspomagają pracę wątroby i leczeni dróg żółciowych dzięki zawartości substancji o nazwie ergosterol, który reguluje działanie enzymów wątrobowych [1,2].

Bibliografia:

0:00
0:00