To pyszne połączenie dyni i grzybów jest łatwym i szybkim daniem do przygotowania na patelni. Zarówno dynia, jak i kurki to prawdziwe skarbnice wielu wartość odżywczych. Te sezonowe jesienne składniki pozwolą rozgrzać ciało w chłodniejsze dni.
Przepis na danie z dynią
Składniki na 2 porcje
- 4 łyżki masła klarowanego
- 300 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
- 200 g kurek (lub innych grzybów) pokrojonych w paski lub w kostkę
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
- ½ łyżki octu balsamicznego (lub jabłkowego)
- 2 łyżki drobno posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanej szałwii
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Przygotuj potrzebne składniki. Następnie rozgrzej na patelni masło klarowane i usmaż przygotowane grzyby i dynię (osobno); dopraw solą i pieprzem.
- W międzyczasie w małej misce wymieszaj 3 łyżki wody, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę syropu z agawy i ½ łyżki octu balsamicznego.
- Jak warzywa się podsmażą połącz je i polej zalewą. Następnie dodaj posiekany tymianek i szałwię i poczekaj aż płyn lekko odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z ryżem lub kaszą i posyp posiekaną natką pietruszki.
Kurki – właściwości zdrowotne
W medycynie ludowej i naturalnej kurki są bardzo cenione za swoje walory smakowe i działanie. Dawniej stosowano je jako naturalny antybiotyk, remedium na wzrok oraz wsparcie pracy wątroby.
Według badań związki zawarte w kurkach mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, wspomagają pracę wątroby i leczeni dróg żółciowych dzięki zawartości substancji o nazwie ergosterol, który reguluje działanie enzymów wątrobowych [1,2].
Bibliografia:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29256843/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26349513/