Deser truskawkowy na zimno z masłem migdałowym i nasionami chia

Przepis idealny na ciepłe letnie dni, od naszej specjalistki – dietetyk Katarzyny Arkuszyńskiej.

Każdy z nas ma czasami ochotę na smaczny słodki deser. Czy deser może być słodki, smaczny i jednocześnie zdrowy? Oczywiście, że tak! Wystarczy użyć odpowiednich składników pełnych witamin, minerałów oraz dodać porcję pełnowartościowego białka i garść orzechów. W ten sposób obniżysz indeks glikemiczny całego deseru, co sprawi, że glukoza w Twojej krwi nie podniesie się gwałtownie i nie pojawi się senność po posiłku. Taki deser powinien zaspokoić Twoją ochotę na „coś słodkiego” i sprawić, że będziesz syty.

Warto zwracać uwagę na jakość składników! Poza sezonem do deseru możemy użyć mrożone truskawki bio, a latem poszukać tych jak najmniej pryskanych.

Składniki:

  • szklanka truskawek mrożonych bio lub w sezonie niepryskanych,
  • 150 g jogurtu owczego naturalnego,
  • 1 łyżeczka miodu lipowego naturalnego z pasieki,
  • 3 łyżki masła migdałowego bez konserwantów,
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych,
  • 3 kostki gorzkiej czekolady,
  • 4 orzechy pekan,
  • listki mięty do ozdoby,
  • 2 łyżeczki nasion chia,
  • 1 świeża truskawka do ozdoby pokrojona w ćwiartki.

Wykonanie:

Truskawki rozgnieć widelcem w misce na gładką masę. Dodaj miód i nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Przełóż do wysokiej salaterki. Następnie połóż grubą warstwę owczego jogurtu wymieszanego z wiórkami kokosowymi. Na warstwie jogurtu połóż warstwę masła migdałowego oraz pokruszone orzechy pekan. Rozpuść w rondelku gorzką czekoladę i polej nią cały deser. Ozdób deser truskawką pokrojoną w ćwiartki i świeżą mięta. Przełóż  deser do zamrażarki na 1 godzinę.

Smacznego!

0:00
0:00