Owsianka to danie, które sprawdzi się na pożywne, pobudzające śniadanie, jeśli dodamy do niej porcję dobrej jakości białka, błonnik oraz kilka kropli dobrego oleju tłoczonego na zimno.
Pistacje są bogate w kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, sporą ilość potasu, magnez, żelazo, fosfor, a także witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów, ciśnienie krwi oraz poziom glukozy we krwi. Warto wybierać te niesolone i pamiętajcie, że są kaloryczne.
Składniki:
- 1 łyżka pistacji niesolonych do ozdoby,
- 2 łyżki kremu pistacjowego bez cukru,
- 1 łyżka matchy,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka kokosowego lekkiego (napój kokosowy z dobrym składem),
- 1 łyżka nasion chia,
- 1 łyżeczka oleju z ostropestu,
- 3 łyżki jogurtu owczego bio,
- listki świeżej mięty,
- kilka ziarenek czerwonego pieprzu do ozdoby,
- pół łyżeczki miodu gryczanego.
Wykonanie:
Dzień wcześniej zalej płatki owsiane, matchę, nasiona chia i miód napojem kokosowym. Rano dodaj krem pistacjowy, jogurt owczy oraz olej z ostropestu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Udekoruj świeżą miętą, posyp ziarenkami czerwonego pieprzu oraz pistacjami. Jeśli wolisz wersję na ciepło, to olej, miód oraz jogurt dodaj na końcu po podgrzaniu owsianki.