Owsianka pistacjowa z nasionami chia i matchą

Polecamy przepis na odżywcze zielone śniadanie.

Owsianka to danie, które sprawdzi się na pożywne, pobudzające śniadanie, jeśli dodamy do niej porcję dobrej jakości białka, błonnik oraz kilka kropli dobrego oleju tłoczonego na zimno.

Pistacje są bogate w kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, sporą ilość potasu, magnez, żelazo, fosfor, a także witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów, ciśnienie krwi oraz poziom glukozy we krwi. Warto wybierać te niesolone i pamiętajcie, że są kaloryczne.

Składniki:

  • 1 łyżka pistacji niesolonych do ozdoby,
  • 2 łyżki kremu pistacjowego bez cukru,
  • 1 łyżka matchy,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka kokosowego lekkiego (napój kokosowy z dobrym składem),
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 łyżeczka oleju z ostropestu,
  • 3 łyżki jogurtu owczego bio,
  • listki świeżej mięty,
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu do ozdoby,
  • pół łyżeczki miodu gryczanego.

Wykonanie:

Dzień wcześniej zalej płatki owsiane, matchę, nasiona chia i miód napojem kokosowym. Rano dodaj krem pistacjowy, jogurt owczy oraz olej z ostropestu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Udekoruj świeżą miętą, posyp ziarenkami czerwonego pieprzu oraz pistacjami. Jeśli wolisz wersję na ciepło, to olej, miód oraz jogurt dodaj na końcu po podgrzaniu owsianki.

0:00
0:00