Pudding z kakao i chia

Antyoksydacyjny, bezglutenowy, na dobry nastrój od samego rana, posiłek low-carb.

Kakao zawiera więcej substancji antyoksydacyjnych niż czarne jagody i zielona herbata. Jest bogate w polifenole, a w szczególności flawonoidy, które chronią serce i układ krwionośny, zapobiegając utlenianiu cholesterolu LDL. Dzięki ukrytym w kakao takim substancjom chemicznym, jak fenyloetyloamina czy serotonina nabierzesz dobrego humoru, a teobromina pobudzi Cię do działania, łagodniej niż kawa. Zamieniając mleko krowie na dowolne inne tolerowane mleko roślinne, ułatwiasz organizmowi absorpcję cennych polifenoli, a dodatek nasion chia zapewni Ci dodatkową porcję błonnika. Rezygnacja z cukru pozwoli Ci uniknąć wahań poziomu glukozy we krwi, a przez to uczucia głodu już w godzinę czy dwie po śniadaniu.

Składniki na dwie małe lub jedną dużą porcję:

  • 250 ml mleka roślinnego, niesłodzonego
  • 1 łyżka ksylitolu lub miodu
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 30 g nasion chia

Topping: jagody, jogurt roślinny, jeżyny, jagody goji, wiórki kokosowe, ulubione orzechy, banan. Jeżeli dbasz o linię, nie przesadź z ilością. Więcej nie znaczy lepiej ?

Wykonanie:

Wieczorem podgrzej w rondelku mleko roślinne z ksylitolem lub miodem, do ciepłego, ale niegotującego płynu dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj nasiona chia, ponownie zamieszaj. Ostudź i wstaw do lodówki. Przez noc nasiona chia napęcznieją. Rano otrzymany pudding dokładnie wymieszaj, podziel na porcje i udekoruj wybranym toppingiem. To będzie dobry dzień!

0:00
0:00