Dieta cukrzyka – nie musi być wyzwaniem!

O czym należy pamietać w diecie podczas cukrzycy?

Dieta cukrzyka w medycynie mitochondrialnej

Dieta cukrzyka nie musi być wyzwaniem. Wystarczy zapoznać się z kilkoma prostymi zasadami oraz je zastosować. Jak brzmią te zasady? Oto one:

Warzywa i owoce

Wskazane jest spożywanie obfitej ilości warzyw, roślin strączkowych, owoców i produktów z mąki pełnoziarnistej. Produkty te zawierają duże ilości błonnika, witamin i minerałów.

Cukier

Cukier i produkty zawierające duże ilości cukru należy spożywać z umiarem. Przy czym cukier powinien być „zapakowany” w produkty spożywcze lub w posiłki spożywane kilkakrotnie w ciągu dnia. Napoje zawierające duże ilości cukru i / lub glukozy powinny być przyjmowane tylko w przypadku hipoglikemii (niedocukrzenia). Należy uważać na wysoką zawartość tłuszczu i ilość kalorii w większości wyrobów cukierniczych. Wyroby cukiernicze produkowane przemysłowo mogą poza tym zawierać źle wpływające na organizm kwasy tłuszczowe trans (tłuszcze trans), występujące w tłuszczach utwardzonych i oleju. Zdrową alternatywą dla cukru są słodziki i można je używać do słodzenia napoi. Nie podnoszą one poziomu cukru we krwi.

Oleje

Oliwa z oliwek i olej rzepakowy są wyjątkowo bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oleje: rzepakowy, sojowy i olej z orzechów zawierają dodatkowo znaczne ilości kwasów omega. Należy unikać tłuszczy utwardzanych (kwasy tłuszczowe trans), które są często składnikami produktów takich jak: pieczywo i wypieki produkowane przemysłowo, frytki, gotowe dania i słone przekąski (jak np. chipsy). Uwaga na listę składników!

Orzechy i nasiona

Od czasu do czasu należy wzbogacić dietę o orzechy i nasiona. Orzechy i nasiona są bogatym źródłem kwasów omega-3. Niektóre orzechy, takie jak orzechy laskowe, makadamia i orzeszki ziemne zawierają znaczne ilości prostych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby

Ryby, również tłuste należy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 należy jeść ryby tłuste. Kwasy omega-3 mają dobroczynny wpływ na: poziom tłuszczów we krwi (tri – acyloglicerole), ciśnienie krwi, krzepnięcie krwi oraz niwelują na stany zapalne w organizmie. Ryby chude zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby morskie są ważnym, naturalnym dostawcą jodu (jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy).

Mleko i jego przetwory

Mleko i produkty mleczne zaleca się spożywać codziennie, w umiarkowanych ilościach. Najlepiej wybierać mleko chude lub odtłuszczone jak i odtłuszczone produkty mleczne. Pomaga to ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych.

Mięso i produkty mięsne

Spożywanie mięsa i produktów mięsnych wskazane jest dwa do trzech razy w tygodniu. Najbardziej wskazanym mięsem jest drób i produkty z mięsa drobiowego

Woda i napoje

Należy dużo pić, przynajmniej 2 litry wody na dzień. Do tego niesłodzone ziołowe i owocowe herbaty, soki warzywne oraz napoje owocowe o małej zawartości cukru (woda + sok owocowy, zmieszane w proporcji 10:1).

Alkohol

Alkohol – jeżeli już, to z umiarem. Mężczyźni nie powinni pić więcej niż 1 – 2 lampek wytrawnego wina lub 1 – 2 szklanek piwa (20g alkoholu) na dzień, kobiety nie więcej niż jedną lampkę wytrawnego wina lub 1 szklankę piwa na dzień. Aby zapobiec hipoglikemii (niedocukrzeniu), chorzy na cukrzycę wstrzykujący insulinę lub przyjmujący sulfonylomoczniki mogą pić alkohol tylko do posiłków bogatych w węglowodany. Osoby, które do tej pory nie spożywały alkoholu, nie powinny również teraz czuć się zobowiązane do picia alkoholu w celach zdrowotnych.

Produkty dla diabetyków

Wiele produktów określanych jako „produkty dla diabetyków” nie wykazują zalet wpływających na kontrolę stężenia glukozy we krwi. W rzeczywistości są one przeważnie bogate w tłuszcz i kalorie oraz często droższe niż inne dostępne produkty. Zamiast „produktów dla diabetyków” można czasami, w małych ilościach spożywać tradycyjne produkty zawierające cukier. Należy przy tym zwracać uwagę na zawartość w nich tłuszczu i ilość kalorii.

Suplementacja

Doskonałym uzupełnieniem diety cukrzyka będzie preparat Diabetes BILDI®. Diabetes BilDi® jest wynikiem badań i rozwoju niemieckiej firmy MSE Pharmazeutika GmbH. Jest to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia (dieta zbilansowana) do stosowania przy nieprawidłowej glikemii na czczo oraz nieprawidłowej tolerancji glukozy, w zaburzonym metabolizmie insuliny. Zawarte w preparacie substancje mitotropowe (działające bezpośrednio na mitochondria) wpływają na prawidłową produkcję insuliny, jej wydzielanie oraz działanie i dzięki temu chronią organizm przed późniejszymi powikłaniami cukrzycy. Skład preparatu to: tauryna, koenzym Q 10, niacynamid (B3), cynk l- glicyna, kwas glutaminowy, l- cysteina, witamina B1, kwas pantotenowy (wit. B5), chrom, selen, witamina D3.

Badania dotyczące działania poszczególnych substancji: Strain JJ (1991), Disturbances of micronutrient and antioxidant status in diabetes, Proc Nutr Soc, 1991, 50, 591-604.