Dieta cukrzyka w medycynie mitochondrialnej
Dieta cukrzyka – nie musi być wyzwaniem! dieta, cukrzyca, diabetycy

Dieta cukrzyka nie musi być wyzwaniem. Wystarczy zapoznać się z kilkoma prostymi zasadami oraz je zastosować. Jak brzmią te zasady? Oto one:

Warzywa i owoce

Wskazane jest spożywanie obfitej ilości warzyw, roślin strączkowych, owoców i produktów z mąki pełnoziarnistej. Produkty te zawierają duże ilości błonnika, witamin i minerałów.

Cukier

Cukier i produkty zawierające duże ilości cukru należy spożywać z umiarem. Przy czym cukier powinien być „zapakowany” w produkty spożywcze lub w posiłki spożywane kilkakrotnie w ciągu dnia. Napoje zawierające duże ilości cukru i / lub glukozy powinny być przyjmowane tylko w przypadku hipoglikemii (niedocukrzenia). Należy uważać na wysoką zawartość tłuszczu i ilość kalorii w większości wyrobów cukierniczych. Wyroby cukiernicze produkowane przemysłowo mogą poza tym zawierać źle wpływające na organizm kwasy tłuszczowe trans (tłuszcze trans), występujące w tłuszczach utwardzonych i oleju. Zdrową alternatywą dla cukru są słodziki i można je używać do słodzenia napoi. Nie podnoszą one poziomu cukru we krwi.

Oleje

Oliwa z oliwek i olej rzepakowy są wyjątkowo bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oleje: rzepakowy, sojowy i olej z orzechów zawierają dodatkowo znaczne ilości kwasów omega. Należy unikać tłuszczy utwardzanych (kwasy tłuszczowe trans), które są często składnikami produktów takich jak: pieczywo i wypieki produkowane przemysłowo, frytki, gotowe dania i słone przekąski (jak np. chipsy). Uwaga na listę składników!

Orzechy i nasiona

Od czasu do czasu należy wzbogacić dietę o orzechy i nasiona. Orzechy i nasiona są bogatym źródłem kwasów omega-3. Niektóre orzechy, takie jak orzechy laskowe, makadamia i orzeszki ziemne zawierają znaczne ilości prostych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby

Ryby, również tłuste należy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 należy jeść ryby tłuste. Kwasy omega-3 mają dobroczynny wpływ na: poziom tłuszczów we krwi (tri – acyloglicerole), ciśnienie krwi, krzepnięcie krwi oraz niwelują na stany zapalne w organizmie. Ryby chude zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby morskie są ważnym, naturalnym dostawcą jodu (jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy).

Mleko i jego przetwory

Mleko i produkty mleczne zaleca się spożywać codziennie, w umiarkowanych ilościach. Najlepiej wybierać mleko chude lub odtłuszczone jak i odtłuszczone produkty mleczne. Pomaga to ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych.

Mięso i produkty mięsne

Spożywanie mięsa i produktów mięsnych wskazane jest dwa do trzech razy w tygodniu. Najbardziej wskazanym mięsem jest drób i produkty z mięsa drobiowego

Woda i napoje

Należy dużo pić, przynajmniej 2 litry wody na dzień. Do tego niesłodzone ziołowe i owocowe herbaty, soki warzywne oraz napoje owocowe o małej zawartości cukru (woda + sok owocowy, zmieszane w proporcji 10:1).

Alkohol

Alkohol – jeżeli już, to z umiarem. Mężczyźni nie powinni pić więcej niż 1 – 2 lampek wytrawnego wina lub 1 – 2 szklanek piwa (20g alkoholu) na dzień, kobiety nie więcej niż jedną lampkę wytrawnego wina lub 1 szklankę piwa na dzień. Aby zapobiec hipoglikemii (niedocukrzeniu), chorzy na cukrzycę wstrzykujący insulinę lub przyjmujący sulfonylomoczniki mogą pić alkohol tylko do posiłków bogatych w węglowodany. Osoby, które do tej pory nie spożywały alkoholu, nie powinny również teraz czuć się zobowiązane do picia alkoholu w celach zdrowotnych.

Produkty dla diabetyków

Wiele produktów określanych jako „produkty dla diabetyków” nie wykazują zalet wpływających na kontrolę stężenia glukozy we krwi. W rzeczywistości są one przeważnie bogate w tłuszcz i kalorie oraz często droższe niż inne dostępne produkty. Zamiast „produktów dla diabetyków” można czasami, w małych ilościach spożywać tradycyjne produkty zawierające cukier. Należy przy tym zwracać uwagę na zawartość w nich tłuszczu i ilość kalorii.

Suplementacja

Doskonałym uzupełnieniem diety cukrzyka będzie preparat Diabetes BILDI®. Diabetes BilDi® jest wynikiem badań i rozwoju niemieckiej firmy MSE Pharmazeutika GmbH. Jest to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia (dieta zbilansowana) do stosowania przy nieprawidłowej glikemii na czczo oraz nieprawidłowej tolerancji glukozy, w zaburzonym metabolizmie insuliny. Zawarte w preparacie substancje mitotropowe (działające bezpośrednio na mitochondria) wpływają na prawidłową produkcję insuliny, jej wydzielanie oraz działanie i dzięki temu chronią organizm przed późniejszymi powikłaniami cukrzycy. Skład preparatu to: tauryna, koenzym Q 10, niacynamid (B3), cynk l- glicyna, kwas glutaminowy, l- cysteina, witamina B1, kwas pantotenowy (wit. B5), chrom, selen, witamina D3.

Badania dotyczące działania poszczególnych substancji: Strain JJ (1991), Disturbances of micronutrient and antioxidant status in diabetes, Proc Nutr Soc, 1991, 50, 591-604.

Czy suplementacja jest nam potrzebna?

Badania dowodzą, że na przestrzeni ostatnich 20 lat ilość witamin w polskich warzywach i owocach zmniejszyła się wielokrotnie. Ponadto brak słońca zimą, zanieczyszczenia powietrza, coraz bardziej zubożała gleba i nawozy sztuczne uniemożliwiają nam pozyskanie niezbędnej ilości składników odżywczych. Podstawą do podjęcia decyzji o suplementacji zawsze powinny być rzetelne badania labolatoryjne.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Diabetes BilDi ®
Suplement diety przeznaczony dla osób chcących zadbać o prawidłową gospodarkę glukozy we krwi.
Reklama
Diabetes BilDi ®
Suplement diety przeznaczony dla osób chcących zadbać o prawidłową gospodarkę glukozy we krwi.
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med