Makaron orkiszowy z dzikim łososiem

Przepis na fit makaron orkiszowy z pieczonym łososiem, cukinią, brokułem i pomidorkami koktajlowymi.

Szybkie danie obiadowe, które jest bogate w kwasy omega 3, antyoksydanty, witaminy, minerały oraz błonnik. Warzywa możesz zmieniać według uznania, ważne, żeby były sezonowe i dobrej jakości. Jeśli na Twoim talerzu królują przynajmniej 3 kolory, to znaczy, że jest w nim bogactwo składników aktywnych.

Składniki:

  1. Makaron spaghetti pełnoziarnisty 100 g.
  2. Dziki łosoś 100 g.
  3. Pomidorki koktajlowe 6 sztuk.
  4. Cukinia średniej wielkości.
  5. Połówka czerwonej cebuli.
  6. 1 ząbek czosnku.
  7. Marchew średniej wielkości.
  8. 5 mniejszych różyczek brokuła.
  9. Ser parmezan 20 g. 
  10. Oliwki zielone 8 sztuk.
  11.  Rukola – garść.
  12. Oliwa z oliwek – 1 łyżka.
  13. Natka pietruszki – mały pęczek.
  14.  Sól kłodawska, pieprz czarny świeżo mielony.

Wykonanie:

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Upiecz łososia w piekarniku z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek (180 stopni C, około 30 minut).

Na patelni ceramicznej rozgrzej kilka kropel oliwy z oliwek. Dodaj posiekany ząbek czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Podduś chwilę na małym ogniu. Dodaj pokrojoną w talarki marchew oraz cukinię ze skórką.

Następnie użyj soli, pieprzu  i duś warzywa do miękkości. Dodaj różyczki brokuła, oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Dołóż do warzyw ugotowany makaron. Skrop jeszcze oliwą z oliwek. Zetrzyj parmezan i wszystko dokładnie zamieszaj.  Na końcu dodaj łososia oraz pomidorki koktajlowe. Całość przypraw i udekoruj rukolą i płatkami parmezanu.

Autorzy: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa

0:00
0:00