Szybkie danie obiadowe, które jest bogate w kwasy omega 3, antyoksydanty, witaminy, minerały oraz błonnik. Warzywa możesz zmieniać według uznania, ważne, żeby były sezonowe i dobrej jakości. Jeśli na Twoim talerzu królują przynajmniej 3 kolory, to znaczy, że jest w nim bogactwo składników aktywnych.
Składniki:
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty 100 g.
- Dziki łosoś 100 g.
- Pomidorki koktajlowe 6 sztuk.
- Cukinia średniej wielkości.
- Połówka czerwonej cebuli.
- 1 ząbek czosnku.
- Marchew średniej wielkości.
- 5 mniejszych różyczek brokuła.
- Ser parmezan 20 g.
- Oliwki zielone 8 sztuk.
- Rukola – garść.
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka.
- Natka pietruszki – mały pęczek.
- Sól kłodawska, pieprz czarny świeżo mielony.
Wykonanie:
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Upiecz łososia w piekarniku z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek (180 stopni C, około 30 minut).
Na patelni ceramicznej rozgrzej kilka kropel oliwy z oliwek. Dodaj posiekany ząbek czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Podduś chwilę na małym ogniu. Dodaj pokrojoną w talarki marchew oraz cukinię ze skórką.
Następnie użyj soli, pieprzu i duś warzywa do miękkości. Dodaj różyczki brokuła, oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Dołóż do warzyw ugotowany makaron. Skrop jeszcze oliwą z oliwek. Zetrzyj parmezan i wszystko dokładnie zamieszaj. Na końcu dodaj łososia oraz pomidorki koktajlowe. Całość przypraw i udekoruj rukolą i płatkami parmezanu.
Autorzy: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa