Jeśli nie jadasz mięsa, to gulasz warzywny z dodatkiem ziół i przypraw orientalnych, będzie stanowił wspaniałą i odżywczą alternatywę. Oczywiście taki miks warzyw i przyprawy przeciwzapalne, są wskazane dla każdego, kto chce dostarczyć sobie w jednym posiłku porcję roślinnego białka, antyoksydanty, witaminy i minerały. Gulasz ten można serwować jako jednogarnkowe danie, ale także z plackami ziemniaczanymi, mięsem czy rybą.
Składniki:
- papryka czerwona średniej wielkości,
- papryka pomarańczowa średniej wielkości,
- batat,
- cebula,
- marchew średniej wielkości,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- mała cukinia,
- pomidory krojone bez skóry w słoiku lub kartonie w sosie własnym,
- szczypta asafetydy – hinduska przyprawa,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 4 łyżki mleczka kokosowego ekstrakt 85%,
- szczypta soli, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- garść świeżej kolendry,
- kilka kropel soku z limonki,
- pół łyżeczki miodu gryczanego lub wielokwiatowego z pasieki.
Wykonanie:
Na patelni ceramicznej rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pokrojony w kostkę czosnek i cebulę. Dodaj imbir, kurkumę, kmin rzymski oraz gałkę muszkatołową i mieszając, podsmaż na patelni razem z czosnkiem i cebulą, do czasu, aż poczujesz intensywny aromat. Podlej wodą i dodaj pokrojoną w talarki marchew, pokrojone w kostkę: batat, cukinię oraz papryki. Całość duś mieszając przez 10 minut. Dodaj pomidory ze słoika, zamieszaj. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sól, pieprz oraz szczyptę asafetydy. Duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe w całości oraz miód, delikatnie przemieszaj na patelni. Całość skrop sokiem z limonki i udekoruj dużą porcją posiekanej świeżej kolendry.
Smacznego 🙂
Autorzy: Katarzyna Arkuszyńska i Małgorzata Litwa