Przepisy z użyciem imbiru
Switchel: pyszna i zdrowa lemoniada imbirowa
Switchel może pomóc Ci wzmocnić odporność, podkręcić metabolizm
- 1,5 litra wody
- 1 duże kłącze imbiru (min. 5-6cm)
- 175 ml miodu (można też mniej, wszystko zależy od preferencji smakowych)
- 125 ml octu jabłkowego
- 100 ml soku z cytryny
Wykonanie:
Wodę zagotuj w garnku, w międzyczasie obierz i pokrój kłącze na plasterki. Dodaj imbir do gotującej wody i gotuj przez 2 minuty. Zestaw z ognia, ostudź (dla zachowania leczniczych właściwości miodu oraz octu jabłkowego, szczególnie niepasteryzowanego – do temperatury pokojowej) i przecedź przez sitko. Dodaj ocet jabłkowy, sok z cytryny i miód. Wymieszaj i podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej (ogrzanie pow. temp. 40oC spowoduje utratę prozdrowotnych właściwości lemoniady).
***
Klasyczna rozgrzewająca zupa imbirowo-marchewkowa
Potrzebujesz:
- 5 cm kawałek kłącza imbiru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- Pół kubka pokrojonego drobno korzenia selera
- 1 posiekana drobno czerwona cebula
- 5 dużych marchewek (jeżeli ekologicznych, to razem ze skórką)
- 2 duże ziemniaki – najlepiej ugotowane, z poprzedniego dnia
- Łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- Bulion, sól i pieprz, ewentualnie szczypta cynamonu
Wykonanie:
- Na patelni podsmaż na oleju/oliwie czosnek, cebulę, imbir oraz drobno pokrojony seler z dodatkiem szczypty soli
- Do garnka wlej bulion*, dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pokrojone drobno ziemniaki, następnie dodaj zawartość patelni i gotuj aż do momentu, gdy marchew zrobi się miękka
- *ilość bulionu zależy od pożądanej konsystencji zupy – zacznij od mniejszej ilości i w miarę potrzeby stopniowo dolewaj więcej płynu.
Czerwona cebula to jeden z tak zwanych sirt-foods, czosnek, cebula oraz imbir działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wzmacniają pracę układu odpornościowego oraz rozgrzewają. Marchew to doskonałe źródło beta-karotenu, a ziemniaki – potasu.
Autor: Sylwia Grodzicka