Imbir w kuchni – przepisy

Poznaj przepisy z wykorzystaniem imbiru.

Przepisy z użyciem imbiru

Switchel: pyszna i zdrowa lemoniada imbirowa

Switchel może pomóc Ci wzmocnić odporność, podkręcić metabolizm

  • 1,5 litra wody
  • 1 duże kłącze imbiru (min. 5-6cm)
  • 175 ml miodu (można też mniej, wszystko zależy od preferencji smakowych)
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 100 ml soku z cytryny

Wykonanie:

Wodę zagotuj w garnku, w międzyczasie obierz i pokrój kłącze na plasterki. Dodaj imbir do gotującej wody i gotuj przez 2 minuty. Zestaw z ognia, ostudź (dla zachowania leczniczych właściwości miodu oraz octu jabłkowego, szczególnie niepasteryzowanego – do temperatury pokojowej) i przecedź przez sitko. Dodaj ocet jabłkowy, sok z cytryny i miód. Wymieszaj i podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej (ogrzanie pow. temp. 40oC spowoduje utratę prozdrowotnych właściwości lemoniady).

***

Klasyczna rozgrzewająca zupa imbirowo-marchewkowa

Potrzebujesz:

  • 5 cm kawałek kłącza imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • Pół kubka pokrojonego drobno korzenia selera
  • 1 posiekana drobno czerwona cebula
  • 5 dużych marchewek (jeżeli ekologicznych, to razem ze skórką)
  • 2 duże ziemniaki – najlepiej ugotowane, z poprzedniego dnia
  • Łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Bulion, sól i pieprz, ewentualnie szczypta cynamonu

Wykonanie:

  • Na patelni podsmaż na oleju/oliwie czosnek, cebulę, imbir oraz drobno pokrojony seler z dodatkiem szczypty soli
  • Do garnka wlej bulion*, dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pokrojone drobno ziemniaki, następnie dodaj zawartość patelni i gotuj aż do momentu, gdy marchew zrobi się miękka
  • *ilość bulionu zależy od pożądanej konsystencji zupy – zacznij od mniejszej ilości i w miarę potrzeby stopniowo dolewaj więcej płynu.

Czerwona cebula to jeden z tak zwanych sirt-foods, czosnek, cebula oraz imbir działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wzmacniają pracę układu odpornościowego oraz rozgrzewają. Marchew to doskonałe źródło beta-karotenu, a ziemniaki – potasu.

Autor: Sylwia Grodzicka

0:00
0:00