Zastanawiasz się jak w naturalny sposób zadbać o odporność Twojej rodziny? Chcesz uniknąć powtarzających się katarów u dzieci, stanów zapalnych gardła i zatok, a może sam zmagasz się z alergią? Medycyna ludowa, a coraz częściej także klasyczna sięga po naturalne środki wzmacniające organizm. Niezastąpiona na wiele dolegliwości okazuje się serwatka.

Od wieków ludzie korzystali z mleka i jego przetworów jako pokarmów wysoce odżywczych. Jednak dopiero niedawno doceniono serwatkę – „wodę mleczną” która powstaje w wyniku ścięcia mleka. Bez wątpienia jest numerem jeden w rankingu produktów pochodzących z mleka. Przedstawiamy dlaczego warto korzystać z serwatki.

Skład serwatki

Po analizie naukowej przeprowadzonej na uniwersytecie w Niemczech w 1986 roku dietę oparta na sfermentowanym koncentracie serwatki Molkur uznano za oficjalną dietę. Dzisiaj stosuje się ją z powodzeniem w wielu uzdrowiskach przede wszystkim ze względu na całkowicie naturalne pochodzenie. Swoje szerokie działanie zawdzięcza wielu ważnym składnikom odżywczym, a szczególnie obecności kwasu mlekowego racemicznego. Racemat wspomaga procesy regeneracji nabłonków od śluzówek nosa i gardła po cały układ pokarmowy. To właśnie śluzówki są jednym z bardzo istotnych elementów układu odpornościowego z którym kontaktują się w pierwszej linii patogeny. Ponadto serwatka reguluje florę felitową – kolejne ogniwo naszej odporności wykazując właściwości prebiotyczne i probiotyczne.

Działanie kwasu mlekowego racemicznego:

  • hamuje aktywność i namnażanie mikroorganizmów chorobotwórczych
  • dezynfekuje i działa bakteriobójczo w stosunku do niektórych bakterii gnilnych
  • odbudowuje florę jelitową (np. po leczeniu antybiotykami)
  • wspomaga trawienie

Serwatka zawiera także szeroki zakres witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B13, B5) odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizm energii. Ten niepozorny „odpad z mleka” jest prawdziwą skarbnicą mineralnych składników odżywczych: pierwiastków śladowych (mangan, miedz, cynk, kobalt) oraz minerałów (żelazo, wapń, magnez, sód, potas, fosforan, siarczan). Mineralne składniki odżywcze pełnią funkcje regulacyjne wszystkich procesów życiowych organizmu. Biorą udział w reakcjach z białkami, lipidami i witaminami w tworzeniu związków hormonalnych i enzymów. Tworzą związki umożliwiające przewodnictwo nerwowe, procesy psychiczne i fizyczne.

Serwatka jako nieliczny z preparatów posiada takie bogactwo witamin i minerałów pochodzących całkowicie z natury, a nie wyprodukowany w sztucznych laboratoryjnych warunkach. Widząc jak szeroki posiada skład przyjrzyjmy się w jakich problemach może pomóc nam serwatka.

Serwatka – naturalne wzmocnienie układu odpornościowego  

Zawarty w serwatce skocentrowany kwas mlekowy jest naturalnym wytworem bakterii kwasu mlekowego, rozwijających się wyłącznie w środowisku kwaśnym. Szczepy bakterii chorobotwórczych, wrażliwych na kwas nie mogą się w takim środowisku rozwijać i wypierane są przez pożądane bakterie kwasu mlekowego, które wspierają układ odpornościowy, przyczyniającego się do wzmocnienia naturalnych sił obronnych organizmu.

Pozytywne bakterie kwasu mlekowego oddziałują także na śluzówkę jelit – kolejny element naszej odporności. Przez aktywny wpływ bakterii kwasu mlekowego na tkankę i błonę śluzową jelita cienkiego inicjowany jest wzmożony rozrost komórek ochronnych.

Kwas mlekowy w serwatce ma przeciwzapalne i przeciwbólowe działanie. Doskonale sprawdza się przy stanach zapalnych gardła, a także żołądka i jelit. Nie podrażnia lecz wspiera śluzówkę zwiększając produkcję śluzu działającego ochronnie. Wspieranie układu immunologicznego prowadzi do zmniejszenia nadwrażliwości i reakcji alergicznych.