Kurkuma i spółka na straży odporności

Kurkuma i spółka na straży odporności

kurkuma, kurkumina, odporność, wirusy, przeciwzapalnie, CurcuZym,

Czy jedna substancja może zwalczać wirusy, łagodzić stany zapalne i wzmacniać ogólną odporność organizmu? Tak! A jeśli do tego połączymy ją ze składnikami wzmacniającymi to działanie, zyskamy niezawodną ochronę.

O czym mowa? O kurkumie – skarbie Indii, który Hindusi dodają do niemal wszystkich potraw, czyniąc to od wieków.
W świecie zachodnim ta przyprawa zadomowiła się stosunkowo niedawno, ale szybko zyskała zasłużoną sławę. I nie chodzi tu bynajmniej o jej smak czy kolor, jaki nadaje potrawom – dużo ważniejsze są właściwości prozdrowotne odkrywane systematycznie przez naukowców.

Ugasić pożar

Kurkuma przede wszystkim niezwykle skutecznie zmniejsza stany zapalne, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce wielu schorzeń: od infekcji, przez reumatyzm i alzheimera, po nowotwory. Wszystko dzięki temu, że kłącze ostryżu zawiera kurkuminę – substancję czynną, która m.in. hamuje aktywność białek uczestniczących w rozwoju stanu zapalnego1. Tym samym łagodzi je, zmniejszając przy okazji ból. Można powiedzieć, że to naturalny odpowiednik niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Badanie przeprowadzone w Indiach wykazało nawet, że wyciąg z kurkumy zmniejsza dolegliwości związane z zapaleniem skuteczniej niż jeden z nich – popularny diklofenak2.

Bat na wirusy

To jednak dopiero początek prozdrowotnych właściwości. Stwierdzono bowiem, że kurkumina wykazuje aktywność przeciwwirusową, antybakteryjną i przeciwgrzybiczą.

Zawarta w ostryżu substancja aktywna może hamować namnażanie się niebezpiecznych wirusów powodujących gorączkę Riff Valley (przenoszona przez komary choroba o ostrym przebiegu), nawet tych najbardziej zjadliwych. Mechanizm jej działania polega m.in. na zmianie cyklu komórkowego zainfekowanych komórek. Tym samym kurkumina może poprawić samopoczucie pacjenta, jak i ułatwić działanie leków przeciwwirusowych3.

Z kolei w 2017 r. inni uczeni donosili, że kurkumina wykazuje również aktywność hamującą namnażanie wirusów odpowiedzialnych za rozwój opryszczki, dengi i zapalenia wątroby typu C, a nawet wirusa zika4!

Odporność ma żółty kolor

Wszystko to sprawia, że kurkumina staje się cennym składnikiem, jeśli chodzi o budowanie naturalnej odporności. Łagodząc stany zapalne i hamując namnażanie drobnoustrojów, może już na samym początku ukrócić rozwój infekcji. Stosowana zaś regularnie pozwala wzmacniać układ immunologiczny. Dodatkowo kurkumina aktywuje katelicydynę – znajdujący się w ludzkim organizmie peptyd, który pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym (w tym gruźlicy), wirusowym i grzybiczym – zwiększając jej poziom aż trzykrotnie5.

Triumf nauki

Niestety istnieje też zła wiadomość: otóż kurkumina zawarta w kłączu ostryżu charakteryzuje się wyjątkowo słabą przyswajalnością.

Na szczęście naukowcom udało się udoskonalić naturę: dzięki metodzie mikrokapsułkowania stworzyli produkt, który charakteryzuje się 4,5 razy lepszą dostępnością biologiczną niż standardowe preparaty oraz nawet 40 razy wyższą niż sproszkowana kurkumina.

Innowacyjne rozwiązanie polegające na skondensowaniu cząsteczki kurkuminy w specjalną skrobiową otoczkę zastosowano w preparacie CurcuZym lntercell®. Otoczka tworzy „płaszcz ochronny” i zwiększa rozpuszczalność tej cennej substancji w wodzie, dzięki czemu jej cząsteczki zostają przetransportowane do jelita cienkiego w nienaruszonej formie i dopiero tam są stopniowo uwalniane z kapsułki, wchłaniane przez komórki błony śluzowej jelit, a następnie rozprowadzone po całym organizmie.

Zwiększona biodostępność CurcuZym lntercell® wynika wyłącznie z zastosowania skrobi i nie stanowi rezultatu wykorzystania pochodnych sorbitolu, które możemy znaleźć w innych preparatach.

Sprzymierzeni dla zdrowia

To jednak nie koniec dobrych wieści. Otóż skład CurcuZym lntercell® opracowano tak, by jeszcze wzmocnić działanie kurkuminy. W tym celu dodano do niego przede wszystkim roślinne enzymy: bromelainę z ananasa i papainę z papai. Same w sobie mają one działanie przeciwzapalne, a ponieważ łatwo wchłaniają się w organizmie, dodatkowo zwiększają dostępność kurkuminy6.

Warto wspomnieć również o innych składnikach, które działają synergistycznie. Witamina D, cynk i selen to nasi sprzymierzeńcy w budowania odporności, a resweratrol z grupy roślinnych polifenoli to jeden a najsilniejszych antyoksydantów, który wraz z kurkuminą tworzy tarczę przeciwko wolnym rodnikom.

W ten sposób powstały kompleks substancji opracowany z najwyższą starannością, gwarantuje wysoką przyswajalność oraz wzajemne oddziaływanie składników, tak aby były jak najkorzystniejsze dla naszego organizmu.

 

Autor: Dagmara Moszyńska

 

Bibliografia:

  1. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2):414-420
  2. J Altern Complement Med. 2003 Feb; 9(1):161-8
  3. J Biol Chem. 2012 Sep 28; 287(40):33198-33214
  4. Antiviral Res. 2017 Jun; 142:148-157
  5. J Nutr Biochem. 2013 May; 24(5):754-9
  6. Biotechnol Res Int. 2012; 2012:976203; J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan-Jun; 4(1):3-7

 

Jak poprawić trawienie?

  • Pij wodę z cytryną lub octem około 15 minut przed posiłkiem. Pomoże wydzielać kwas solny.
  • Powoli i dokładnie przeżuwaj jedzenie. Rozdrobniony i wymieszany ze śliną pokarm jest łatwiej trawiony.
  • Stosuj przyprawy zwiększające wydzielanie soków żołądkowych: bazylia, cząber, kozieradka, anyż, mięta.
  • Nie popijaj posiłków przez około 1,5 – 2 godzin. Unikniesz w ten sposób rozcieńczania soków żołądkowych.
  • Celebruj posiłek. Jedz powoli, unikaj jedzenia przed telewizorem, telefonem, czytając. Spożywaj jedzenie w miłym towarzystwie.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med