Kurkuma i spółka na straży odporności

W jaki sposób stosować kurkumę, aby wydobyć jej działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne?

Kurkuma i spółka na straży odporności

Czy jedna substancja może zwalczać wirusy, łagodzić stany zapalne i wzmacniać ogólną odporność organizmu? Tak! A jeśli do tego połączymy ją ze składnikami wzmacniającymi to działanie, zyskamy niezawodną ochronę.

O czym mowa? O kurkumie – skarbie Indii, który Hindusi dodają do niemal wszystkich potraw, czyniąc to od wieków.
W świecie zachodnim ta przyprawa zadomowiła się stosunkowo niedawno, ale szybko zyskała zasłużoną sławę. I nie chodzi tu bynajmniej o jej smak czy kolor, jaki nadaje potrawom – dużo ważniejsze są właściwości prozdrowotne odkrywane systematycznie przez naukowców.

Kurkuma – jak wspiera odporność?

Kurkuma przede wszystkim niezwykle skutecznie zmniejsza stany zapalne, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce wielu schorzeń: od infekcji, przez reumatyzm i alzheimera, po nowotwory. Wszystko dzięki temu, że kłącze ostryżu zawiera kurkuminę – substancję czynną, która m.in. hamuje aktywność białek uczestniczących w rozwoju stanu zapalnego1. Tym samym łagodzi je, zmniejszając przy okazji ból. Można powiedzieć, że to naturalny odpowiednik niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Badanie przeprowadzone w Indiach wykazało nawet, że wyciąg z kurkumy zmniejsza dolegliwości związane z zapaleniem skuteczniej niż jeden z nich – popularny diklofenak2.

Kurkuma na wirusy

To jednak dopiero początek prozdrowotnych właściwości. Stwierdzono bowiem, że kurkumina wykazuje aktywność przeciwwirusową, antybakteryjną i przeciwgrzybiczą. Zawarta w ostryżu substancja aktywna może hamować namnażanie się niebezpiecznych wirusów powodujących gorączkę Riff Valley (przenoszona przez komary choroba o ostrym przebiegu), nawet tych najbardziej zjadliwych. Mechanizm jej działania polega m.in. na zmianie cyklu komórkowego zainfekowanych komórek. Tym samym kurkumina może poprawić samopoczucie pacjenta, jak i ułatwić działanie leków przeciwwirusowych3. Z kolei w 2017 r. inni uczeni donosili, że kurkumina wykazuje również aktywność hamującą namnażanie wirusów odpowiedzialnych za rozwój opryszczki, dengi i zapalenia wątroby typu C, a nawet wirusa zika4!

Odporność ma żółty kolor

Wszystko to sprawia, że kurkumina staje się cennym składnikiem, jeśli chodzi o budowanie naturalnej odporności. Łagodząc stany zapalne i hamując namnażanie drobnoustrojów, może już na samym początku ukrócić rozwój infekcji. Stosowana zaś regularnie pozwala wzmacniać układ immunologiczny. Dodatkowo kurkumina aktywuje katelicydynę – znajdujący się w ludzkim organizmie peptyd, który pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym (w tym gruźlicy), wirusowym i grzybiczym – zwiększając jej poziom aż trzykrotnie5.

Triumf nauki

Niestety istnieje też zła wiadomość: otóż kurkumina zawarta w kłączu ostryżu charakteryzuje się wyjątkowo słabą przyswajalnością. Na szczęście naukowcom udało się udoskonalić naturę: dzięki metodzie mikrokapsułkowania stworzyli produkt, który charakteryzuje się 4,5 razy lepszą dostępnością biologiczną niż standardowe preparaty oraz nawet 40 razy wyższą niż sproszkowana kurkumina. Innowacyjne rozwiązanie polegające na skondensowaniu cząsteczki kurkuminy w specjalną skrobiową otoczkę zastosowano w preparacie CurcuZym lntercell®. Otoczka tworzy „płaszcz ochronny” i zwiększa rozpuszczalność tej cennej substancji w wodzie, dzięki czemu jej cząsteczki zostają przetransportowane do jelita cienkiego w nienaruszonej formie i dopiero tam są stopniowo uwalniane z kapsułki, wchłaniane przez komórki błony śluzowej jelit, a następnie rozprowadzone po całym organizmie.

Zwiększona biodostępność CurcuZym lntercell® wynika wyłącznie z zastosowania skrobi i nie stanowi rezultatu wykorzystania pochodnych sorbitolu, które możemy znaleźć w innych preparatach.

Sprzymierzeni dla zdrowia

To jednak nie koniec dobrych wieści. Otóż skład CurcuZym lntercell® opracowano tak, by jeszcze wzmocnić działanie kurkuminy. W tym celu dodano do niego przede wszystkim roślinne enzymy: bromelainę z ananasa i papainę z papai. Same w sobie mają one działanie przeciwzapalne, a ponieważ łatwo wchłaniają się w organizmie, dodatkowo zwiększają dostępność kurkuminy6.

Warto wspomnieć również o innych składnikach, które działają synergistycznie. Witamina D, cynk i selen to nasi sprzymierzeńcy w budowania odporności, a resweratrol z grupy roślinnych polifenoli to jeden a najsilniejszych antyoksydantów, który wraz z kurkuminą tworzy tarczę przeciwko wolnym rodnikom.

W ten sposób powstały kompleks substancji opracowany z najwyższą starannością, gwarantuje wysoką przyswajalność oraz wzajemne oddziaływanie składników, tak aby były jak najkorzystniejsze dla naszego organizmu.

Autor: Dagmara Moszyńska

  1. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2):414-420
  2. J Altern Complement Med. 2003 Feb; 9(1):161-8
  3. J Biol Chem. 2012 Sep 28; 287(40):33198-33214
  4. Antiviral Res. 2017 Jun; 142:148-157
  5. J Nutr Biochem. 2013 May; 24(5):754-9
  6. Biotechnol Res Int. 2012; 2012:976203; J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan-Jun; 4(1):3-7