Kurkuma

Kurkuma – prawdziwa moc natury

kurkuma, kurkumina, przeciwzapalnie, D3, cynk, mitochondria

W ostatnim czasie uwaga wielu z nas skierowana jest na pewien związek roślinny, który choć znany i wykorzystywany od tysięcy lat, został przez nas… odkryty na nowo. Przyciąga wzrok nie tylko ze względu na swój piękny żółto- złoty kolor, ale przede wszystkim korzystne oddziaływanie na organizm. Mowa oczywiście o kurkumie, a w zasadzie o kurkuminie.

To właśnie ona posiada nieocenione właściwości prozdrowotne. Jest ich naprawdę mnóstwo! Ten dar natury należy jednak umiejętnie przygotować, czyniąc ją w pełni przyswajalną dla organizmu. Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Dotychczas niewielu się to udało. Jest jednak na to sposób! Jaki?

Moc kurkumy

Kurkuma, a ściślej kurkumina ma tak wiele dobroczynnych właściwości, że nie ma w tym stwierdzeniu żadnej przesady, jeśli powiemy, że ma ona ,,niezwykłą ” moc. W medycynie naturalnej uznawana jest za swoisty lek na wiele przypadłości i chorób. Kurkumina należy bowiem do grupy polifenoli (kurkuminoid) i stanowi najcenniejszy naturalny składnik znajdujący się w kłączu kurkumy. Potwierdzeniem tego są liczne publikacje naukowe, które wskazują jej następujące właściwości:

  • Niezwykle silne właściwości przeciwzapalne – może zarówno zapobiegać ich powstawaniu jaki i hamować istniejące
  • Korzystny wpływ na układ odpornościowy m.in. poprzez odziaływanie na różne typy komórek immunologicznych
  • Działanie hamujące wzrost chorobotwórczych drobnoustrojów
  • Udział w aktywnym zwalczaniu wolnych rodników
  • Wpływ na zwiększoną produkcję glutationu – specjalisty ds. antyoksydacyjnych
  • Działanie neuroprotekcyjnie
  • Dobroczynny wpływ na układ krążenia – przyczynia się do zminimalizowania ryzyka agregacji płytek krwi i regulacji poziom cholesterolu
  • Pozytywne odziaływanie na przewód pokarmowy – ochrona przed powstawaniem zaburzeń trawiennych m.in. biegunek, wzdęć, nadkwasoty
  • Wsparcie pracy wątroby – m.in. poprzez zwiększenie produkcji żółci
  • Udział w gojeniu się ran skóry i ogólnej poprawy jej stanu

Rodzaj preparatu ma ogromne znaczenie

Otóż to… Niestety kurkumina choć pełna licznych dobrodziejstw, raczej nie chlubi się wysoką przyswajalnością… można nawet posunąć się do stwierdzenia, że jest to jej ogromna wada! Dlaczego? Kurkumina dostarczana wraz z pożywieniem wykazuje niewielką biodostępność ze względu na hydrofobowy charakter cząsteczki. W organizmie człowieka tworzy więc ciężkostrawne kompleksy, które w większości zostają wydalone. Ograniczona resorpcja kurkuminy z jelita, oraz szybki rozkład w wątrobie skutkuje niewielkim jej stężeniem w osoczu. Można jednak temu zaradzić i sprawić, że kurkumina stanie się znakomicie przyswajalna.

Najważniejsze by:

→ zapewnić odpowiednią ochronę molekuły kurkuminy na czas transportu do jelita cienkiego – miejsca wchłaniania,

→ dobrać jej odpowiednie towarzystwo – równie elitarnych substancji

Pierwszy warunek spełnić może otoczka np. skrobiowa stanowiąca swoisty „płaszcz ochrony”, który zwiększy rozpuszczalność kurkuminy w wodzie nie powodując powstania aglomeracji (grudek), dzięki temu cząsteczki zostaną przetransportowane do jelita cienkiego w nienaruszonej formie. Dopiero tam molekuły kurkuminy będą stopniowo uwalniane z kapsułki i bezpośrednio wchłaniane przez komórki błony śluzowej jelit, a następnie rozdystrybuowane po całym organizmie.

Bardzo dobrymi sprzymierzeńcami kurkuminy są enzymy roślinne, a dokładniej bromelaina (z ananasa) oraz papaina (z papai). Oprócz tego, że charakteryzują się wysoką aktywnością i znacząco nasilają działanie kurkuminy, co stanowi jedną z głównych pożądanych przez nas właściwości, to dodatkowo wspierają układ odpornościowy, łagodzą stany zapalne, zmniejszają objawy alergiczne dróg oddechowych, ułatwiają trawienie białek, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i stawów!

Warto jest jeszcze zapewnić wsparcie dla procesów enzymatycznych zachodzących w organizmie – z pewnością będzie to korzystne w kontekście zwiększenia biodostępności kurkuminy. Lizyna będzie świetnym rozwiązaniem, ponieważ uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, m.in. bierze udział w produkcji enzymów. Jest ona niezbędnym aminokwasem którego organizm sam nie potrafi wytworzyć. Powinien on być dostarczany wraz z pożywieniem, które jak wiadomo w dzisiejszych czasach nie zawiera wystarczającej ilości wielu substancji odżywczych...

A może coś jeszcze, by idealnie dopełnić właściwości kurkuminy?

Owszem… świetnymi komponentami będą również takie składniki odżywcze jak witamina D3 i cynk. Dlaczego? Ponieważ wzmocnią układ odpornościowy i pośrednio wspomogą działanie kurkuminy.

Witamina D3 – wspomaga pracę układu odpornościowego, ma właściwości antyoksydacyjne, przyczynia się do utrzymania zdrowych kości, mięśni i stawów, pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, wspiera czynności układu nerwowego,

Cynk – wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, stanowi składnik ponad 300 enzymów, zapewnia ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do prawidłowego przebiegu syntezy DNA oraz podziałów komórkowych

Pamiętaj, aby przy wyborze preparatów z kurkuminą kierować się zawsze jej możliwie najwyższą biodostępnością, a co za tym idzie skutecznością!

 

Bibliografia:

  1. Przybylska, Sylwia. „Kurkumina–prozdrowotny barwnik kurkumy.” (2015) – http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf
  2. Terlikowska, Katarzyna, Anna Witkowska, and Sławomir Terlikowski. „Kurkumina w chemoprewencji raka piersi.” Postępy Hig Med Dosw 68 (2014): 571-578. APA –
  3. Sikora-Polaczek, Marta, Anna Bielak-Żmijewska, and Ewa Sikora. „Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkuminy—dobroczynny wpływ na organizm.” Postępy Biochemii 57.1 (2011)
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3814973/
  5. Jagetia, Ganesh Chandra, and Bharat B. Aggarwal. „“Spicing up” of the immune system by curcumin.” Journal of clinical immunology 27.1 (2007): 19-35.
  6. Ammon, Hermann PT, and Martin A. Wahl. „Pharmacology of Curcuma longa.” Planta medica 57.01 (1991): 1-7.
  7. Pavan, Rajendra, Sapna Jain, and Ajay Kumar. „Properties and therapeutic application of bromelain: a review.” Biotechnology research international 2012 (2012).
  8. Mamboya, Ezekiel Amriand Florence. „Papain, a plant enzyme of biological importance: A review.” American Journal of Biochemistry and Biotechnology 8.2 (2012): 99-104.
Niedokrwistość, problemy neurologiczne – czego mi brakuje?

Miedź, jako kofaktor jest odpowiedzialna za wiele procesów: wytrzymałość tkanki łącznej oraz chrząstek, syntezę melaniny, regenerację układu nerwowego, metabolizm neurotransmiterów. Jeżeli występuje u Ciebie słaba tkanka łączna ze skurczonymi naczyniami krwionośnymi, skłonność do kamieni nerkowych, lekkie zbrązowienie skóry, czy nadwrażliwość na słońce warto rozważyć suplementację miedzi po wcześniejszym zbadaniu jej poziomu.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Cynkomit MSE
15 mg czystego cynku - skuteczna porcja
Cynk dwuwartościowy MSE
Pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Cynkomit MSE
15 mg czystego cynku - skuteczna porcja
Cynk dwuwartościowy MSE
Pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę
Witamina D3 MSE
Wysoka porcja 2.000 IU - Monopreparat, mitoceutyk
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med