Glutation jest trójpeptydem złożonym się z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny, oraz cysteiny. Jest obecny we wszystkich żywych organizmach. Każda komórka organizmu jest odpowiedzialna za produkcję tego tripeptydu i aby móc podołać temu zadaniu musi otrzymać niezbędne do tego składniki.

Glutation pełni w organizmie trzy niezwykle istotne funkcje:

  • wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego (wzmacnia odporność)
  • ma działanie detoksykacyjne (oczyszcza organizm z toksyn i eliminuje szkodliwe substancje)
  • jest naturalnym przeciwutleniaczem (zwalcza wolne rodniki, wspiera naprawę DNA, chroni przed przedwczesnym starzeniem), znacznie silniejszym niż witamina C czy E.

Ponadto jego odpowiedni poziom w komórkach zapewnia:

  • szybką syntezę białek immunologicznych zawierających cysteinę
  • kieruje niektórymi procesami enzymatycznymi (ważnymi szczególnie w profilaktyce i leczeniu nowotworów)

Kiedy stosować glutation?

Glutation zredukowany zalecany jest jako suplement diety, głównie ze względu na bardzo silne działanie antyoksydacyjne dzięki czemu doskonale sprawdza się w terapii wielu chorób. Jego działanie potwierdzają badania kliniczne:

1. Glutation wspomaga leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego

w tym chorób serca5, udarów6 i miażdżycy7.

2. Chroni przed nowotworami

Brak lub zbyt niski poziom glutationu wiąże się z występowaniem wielu różnorodnych rodzajów nowotworów. Natomiast podniesienie poziomu glutationu może:

  • hamować stres oksydacyjny
  • zapobiegać powstawaniu tkanki nowotworowej
  • hamować wzrost guza
  • zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii i radioterapii

3. Wpływa na prawidłową pracę mózgu zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym.

Wiadomo, że starzeniu towarzyszy gwałtowny spadek poziomu glutationu. Niski poziom glutationu wiąże się z szeregiem chorób związanych z wiekiem, takich jak choroba Azheimera czy choroba Parkinsona. Chorobom tym towarzyszy stres oksydacyjny, który silnie obciąża funkcje mitochondriów i powoduje wysokie zużycie glutationu prowadząc do jego niedoborów, co z kolei skutkuje brakiem ochrony tkanek mózgu8. Istnieją również badania wskazujące na korzyści ze stosowania glutationu w chorobach takich jak choroba Huntingtona, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne (ALS), zapalenie stawów lub zwyrodnienie plamki żółtej17

5. Detoksykuje

Glutation jest zdolny do detoksykacji szerokiej gamy substancji szkodliwych i rakotwórczych. Wykazano, że paracetamol zmniejsza wytwarzanie glutationu, co może przyczyniać się do zwiększenia uszkodzeń mózgu. Glutation może pomagać w detoksykacji po przedawkowaniu niektórych leków. Pomaga odtruć organizm z substancji występujących w dymie papierosowym lub spalinach samochodowych [9]. Ponadto glutation wspiera detoksykację metali ciężkich i pestycydów. Podwyższone poziomy glutationu mogą chronić przed peroksydacją lipidów spowodowaną ekspozycją na niektóre metale ciężkie.

6. Wspiera układ odpornościowy

Glutation odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu limfocytów, dlatego jego niski poziom przyczynia się do obniżenia odporności. Glutation jest niezwykle istotny w przypadku HIV któremu towarzyszy silny stres oksydacyjny, który wyczerpuje glutation w komórkach10.

Ponadto doktor B. Kuklinski sugeruje, że glutation może być stosowany w syndromie przewlekłego zmęczenia (CFS)1

Kiedy warto stosować glutation zredukowany?

Niestety wraz z wiekiem oraz pod wpływem licznych czynników poziom glutationu w naszych komórkach spada. Na obniżenie jego poziomu wpływają:

  • stres
  • infekcje
  • toksyny
  • zanieczyszczenia
  • długotrwałe przyjmowanie leków
  • niewłaściwa dieta (bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany proste)
  • promieniowanie radiacyjne

Synteza glutationu występuje wyłącznie wewnątrzkomórkowo. Utrzymując jego odpowiedni poziom mamy wpływ na to jak silną barierę ochronną stworzy glutation w naszych komórkach. Suplementacja glutationem jest wskazana przede wszystkim w dwóch przypadkach. Pierwszy to ogólny niedobór tej substancji w przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Najczęściej spowodowany brakiem odpowiedniej syntezy. Drugi to niewłaściwy stosunek zredukowanego glutationu (GSH) do utlenionego glutationu (GSSG) wewnątrz komórek2.

Co ciekawe, witamina C oraz białko serwatkowe to podstawowe suplementy zwiększające poziom glutationu w organizmie. Jeżeli chcemy zwiększyć jego poziom w sposób naturalny to uzupełnijmy dietę o takie produkty jak: brokuły, brukselki, szparagi, awokado, czosnek, cebula czy kapusta. Jednak w przypadku dużych niedoborów naturalne źródła są niewystarczające i nie zaspokoją potrzeb sygnalizowanych przez nasz organizm. Wtedy watro zastosować suplementację glutationu zredukowanego.

 

 

Dlaczego glutationu nie przepisze Ci lekarz?

Przypuszczalnie dlatego, że nie przyniósłby takiego zysku jak inne leki, które trzeba stosować przewlekle. Trzeba je zażywać bardzo długo czasem do końca życia więc dochód jest stały. A glutation, który rzeczywiście może poprawić stan zdrowia jest krótko mówiąc nieopłacalny dla przemysłu medycznego. Można wierzyć, że koncernom zależy na naszym zdrowiu, jednak fakty są zupełnie inne. Zastanówmy się czy ktoś kto opatentuje lek naprawdę nie zdaje sobie sprawy z jego skutków ubocznych czy nie ma na ten temat wiedzy? Ocenę zostawiamy Wam.

Chcesz być zdrowy – badaj się! Czyli dlaczego pomiar glutationu jest tak istotny?

Nie ma drugiej takiej substancji, której poziom byłby tak ważny w ocenie ryzyka wielu chorób. Dlatego poziom glutationu powinien być badany rutynowo. Badanie to mogłoby stanowić doskonałą profilaktykę. Niestety, takie badania nie są zalecane również ze względu na ich wciąż niską dostępność.

Glutation jest niezwykle istotny w aktywowaniu mitochondrialnego kompleksu I. W przypadku niedoboru zredukowanego GSH czynności tego kompleksu zostają zahamowane co osłabia wytwarzanie energii ATP. Najistotniejsze znaczenie ma badanie poziomu glutationu zredukowanego (aktywnego) którego norma mieści się w zakresie 640 - 1150 µmol/l. Z kolei przedział referencyjny dla glutationu utlenionego to  < 72 µmol / l. Równie dobrym wskaźnikiem jest stosunek GSH zredukowanego do całkowitego, norma dla wartości tego współczynnika to > 0,8.

Doktor B. Kuklinski zaleca u osób z przewlekłymi schorzeniami wielonarządowymi bądź CFS badać poziom zarówno glutationu całkowitego, jak i zredukowanego oraz utlenionego. Zaleca się  przyjmowanie 300 mg glutationu zredukowanego raz dziennie w kompleksie składników: witaminy C i E, kwasu foliowego i witaminy B12 oraz cynku, selenu i manganu.

Jak skutecznie suplementować glutation?

Dla sprawnego wykorzystania jak i odzyskiwania w komórkach utlenionego glutationu niezbędne jest odpowiednie towarzystwo innych składników. Przede wszystkim witamina C, ponieważ podnosi poziom glutationu we krwi oraz w komórkach układu odpornościowego11,12. Z glutationem dobrze współdziała równie witamina E podnosząc jego poziom wewnątrz komórek oraz zwiększa jego skuteczność poprzez aktywację zależnych od niego reakcji w organizmie13-16. Suplementacja kwasem foliowym oraz witaminą B12 bardzo mocno podnosi poziom glutationu ponieważ są to witaminy uczestniczące w szlaku jego syntezy i odzyskiwania1. Taki zestaw zawiera preparat Glutation MSE którym substancja czynna jest w formie zredukowanej (aktywnej), zawiera odpowiednią dawkę i związki niezbędne do prawidłowego przyswojenia.

 

Bibliografia:

  1. Kuklinski. B.: Mitochondria. Diagnostyka uszkodzeń mitochondrialnych i skuteczne metody terapii. Mito-pharma, Gorzów Wielkopolski, 2017.
  2. https://www.zentrum-der-gesundheit.de/glutathion-ia.html
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3247776/
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303886/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15256685
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12835106
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1308476
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1510368
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10600876
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12818476
  11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8317379
  12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499341
  13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12180196
  14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12959415
  15. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9845467
  16. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8886791
  17. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0895435694901171

Artykuł sponsorowany

Jak zmniejszyć zmęczenie

Czy zbyt często odczuwasz zmęczenie? Przyczyną mogą być deficyty niektórych składników: magnezu, cynku, selenu i witaminy B5. Dbając o odpowiedni poziom magnezu zapewniasz utrzymanie metabolizmu energetycznego komórek. Cynk zalecany jest podczas wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Selen pomaga utrzymać zdrową tarczyce, która ma wpływ na metabolizm. Witamina B5 bierze udział w procesie uwalniania energii zapobiegając przemęczeniu

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Glutation MSE
300 mg zredukowanego glutationu w kompleksie niezbędnych składników
B12 MSE MAX
Wysoka zawartość: B12 (500 µg), B6 (10 mg), biotyny (1000 µg) i kwasu foliowego (800 µg)
Witamina C MSE matrix
Lewoskrętna witamina C o przedłużonym uwalnianiu - aż do 8 godz. 500 mg
Reklama
Glutation MSE
300 mg zredukowanego glutationu w kompleksie niezbędnych składników
B12 MSE MAX
Wysoka zawartość: B12 (500 µg), B6 (10 mg), biotyny (1000 µg) i kwasu foliowego (800 µg)
Witamina C MSE matrix
Lewoskrętna witamina C o przedłużonym uwalnianiu - aż do 8 godz. 500 mg
B12 250
Wysoka zawartość: B12 (250 µg), B6 (5 mg), biotyny (500 µg) i kwasu foliowego (400 µg)
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med