Glutation – czy to najważniejsza substancja?

Glutation to substancja, która pomaga w ochronie i detoksykacji organizmu. Przedstawiamy, dlaczego jest tak ważna oraz kiedy i jak ją stosować.

Glutation – czy to najważniejsza substancja?

Glutation jest trójpeptydem, złożonym się z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny, oraz cysteiny. Jest obecny we wszystkich żywych organizmach. Każda komórka organizmu jest odpowiedzialna za produkcję tego tripeptydu i aby móc podołać temu zadaniu musi otrzymać niezbędne do tego składniki.

Glutation pełni w organizmie trzy niezwykle istotne funkcje:

  • wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego (wzmacnia odporność),
  • ma działanie detoksykacyjne (oczyszcza organizm z toksyn i eliminuje szkodliwe substancje),
  • jest naturalnym przeciwutleniaczem (zwalcza wolne rodniki, wspiera naprawę DNA, chroni przed przedwczesnym starzeniem), znacznie silniejszym niż witamina C czy E.

Ponadto jego odpowiedni poziom w komórkach zapewnia:

  • szybką syntezę białek immunologicznych zawierających cysteinę,
  • kieruje niektórymi procesami enzymatycznymi (ważnymi szczególnie w profilaktyce i leczeniu nowotworów).

Glutation zredukowany – działanie

Glutation zredukowany zalecany jest jako suplement diety, głównie ze względu na bardzo silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu doskonale sprawdza się w terapii wielu chorób. Jego działanie potwierdzają badania kliniczne:

1. Glutation wspomaga leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego

W tym chorób serca5, udarów6 i miażdżycy7.

2. Chroni przed nowotworami

Brak lub zbyt niski poziom glutationu wiąże się z występowaniem wielu różnorodnych rodzajów nowotworów. Natomiast podniesienie poziomu glutationu może:

  • hamować stres oksydacyjny,
  • zapobiegać powstawaniu tkanki nowotworowej,
  • hamować wzrost guza,
  • zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii i radioterapii.

3. Wpływa na prawidłową pracę mózgu, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym

Wiadomo, że starzeniu towarzyszy gwałtowny spadek poziomu glutationu. Niski poziom glutationu wiąże się z szeregiem chorób związanych z wiekiem, takich jak choroba Azheimera czy choroba Parkinsona. Chorobom tym towarzyszy stres oksydacyjny, który silnie obciąża funkcje mitochondriów i powoduje wysokie zużycie glutationu, prowadząc do jego niedoborów, co z kolei skutkuje brakiem ochrony tkanek mózgu8. Istnieją również badania wskazujące na korzyści ze stosowania glutationu w chorobach takich, jak: choroba Huntingtona, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne (ALS), zapalenie stawów lub zwyrodnienie plamki żółtej17

5. Detoksykuje

Glutation jest zdolny do detoksykacji szerokiej gamy substancji szkodliwych i rakotwórczych. Wykazano, że paracetamol zmniejsza wytwarzanie glutationu, co może przyczyniać się do zwiększenia uszkodzeń mózgu. Glutation może pomagać w detoksykacji po przedawkowaniu niektórych leków. Pomaga odtruć organizm z substancji występujących w dymie papierosowym lub spalinach samochodowych [9]. Ponadto glutation wspiera detoksykację metali ciężkich i pestycydów. Podwyższone poziomy glutationu mogą chronić przed peroksydacją lipidów spowodowaną ekspozycją na niektóre metale ciężkie.

6. Wspiera układ odpornościowy

Glutation odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu limfocytów, dlatego jego niski poziom przyczynia się do obniżenia odporności. Glutation jest niezwykle istotny w przypadku HIV, któremu towarzyszy silny stres oksydacyjny, który wyczerpuje glutation w komórkach10.

Ponadto doktor B. Kuklinski sugeruje, że glutation może być stosowany w syndromie przewlekłego zmęczenia (CFS)1

Kiedy warto stosować glutation zredukowany?

Niestety wraz z wiekiem oraz pod wpływem licznych czynników poziom glutationu w naszych komórkach spada. Na obniżenie jego poziomu wpływają:

  • stres,
  • infekcje,
  • toksyny,
  • zanieczyszczenia,
  • długotrwałe przyjmowanie leków,
  • niewłaściwa dieta (bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany proste),
  • promieniowanie radiacyjne.

Synteza glutationu występuje wyłącznie wewnątrzkomórkowo. Utrzymując jego odpowiedni poziom mamy wpływ na to, jak silną barierę ochronną stworzy glutation w naszych komórkach. Suplementacja glutationem jest wskazana przede wszystkim w dwóch przypadkach. Pierwszy to ogólny niedobór tej substancji w przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Najczęściej spowodowany brakiem odpowiedniej syntezy. Drugi to niewłaściwy stosunek zredukowanego glutationu (GSH) do utlenionego glutationu (GSSG) wewnątrz komórek2.

Co ciekawe, witamina C oraz białko serwatkowe to podstawowe suplementy zwiększające poziom glutationu w organizmie. Jeżeli chcemy zwiększyć jego poziom w sposób naturalny, to uzupełnijmy dietę o takie produkty jak: brokuły, brukselki, szparagi, awokado, czosnek, cebula czy kapusta. Jednak w przypadku dużych niedoborów naturalne źródła są niewystarczające i nie zaspokoją potrzeb sygnalizowanych przez nasz organizm. Wtedy watro zastosować suplementację glutationu zredukowanego.

Dlaczego glutationu nie przepisze Ci lekarz?

Przypuszczalnie dlatego, że nie przyniósłby takiego zysku jak inne leki, które trzeba stosować przewlekle. Trzeba je zażywać bardzo długo czasem do końca życia, więc dochód jest stały. A glutation, który rzeczywiście może poprawić stan zdrowia jest krótko mówiąc nieopłacalny dla przemysłu medycznego. Można wierzyć, że koncernom zależy na naszym zdrowiu, jednak fakty są zupełnie inne. Zastanówmy się, czy ktoś, kto opatentuje lek naprawdę nie zdaje sobie sprawy z jego skutków ubocznych, czy nie ma na ten temat wiedzy? Ocenę zostawiamy Wam.

Chcesz być zdrowy – badaj się! Czyli dlaczego pomiar glutationu jest tak istotny?

Nie ma drugiej takiej substancji, której poziom byłby tak ważny w ocenie ryzyka wielu chorób. Dlatego poziom glutationu powinien być badany rutynowo. Badanie to mogłoby stanowić doskonałą profilaktykę. Niestety, takie badania nie są zalecane również ze względu na ich wciąż niską dostępność.

Glutation jest niezwykle istotny w aktywowaniu mitochondrialnego kompleksu I. W przypadku niedoboru zredukowanego GSH, czynności tego kompleksu zostają zahamowane, co osłabia wytwarzanie energii ATP. Najistotniejsze znaczenie ma badanie poziomu glutationu zredukowanego (aktywnego), którego norma mieści się w zakresie 640 – 1150 µmol/l. Z kolei przedział referencyjny dla glutationu utlenionego to  < 72 µmol / l. Równie dobrym wskaźnikiem jest stosunek GSH zredukowanego do całkowitego, norma dla wartości tego współczynnika to > 0,8.

Doktor B. Kuklinski zaleca u osób z przewlekłymi schorzeniami wielonarządowymi bądź CFS badać poziom zarówno glutationu całkowitego, jak i zredukowanego oraz utlenionego. Zaleca się  przyjmowanie 300 mg glutationu zredukowanego raz dziennie w kompleksie składników: witaminy C i E, kwasu foliowego i witaminy B12 oraz cynku, selenu i manganu.

Jak skutecznie suplementować glutation?

Dla sprawnego wykorzystania, jak i odzyskiwania w komórkach utlenionego glutationu niezbędne jest odpowiednie towarzystwo innych składników. Przede wszystkim witamina C, ponieważ podnosi poziom glutationu we krwi oraz w komórkach układu odpornościowego11,12. Z glutationem dobrze współdziała również witamina E podnosząc jego poziom wewnątrz komórek oraz zwiększa jego skuteczność poprzez aktywację zależnych od niego reakcji w organizmie13-16. Suplementacja kwasem foliowym oraz witaminą B12 bardzo mocno podnosi poziom glutationu, ponieważ są to witaminy uczestniczące w szlaku jego syntezy i odzyskiwania1. Taki zestaw zawiera preparat Glutation MSE, w którym substancja czynna jest w formie zredukowanej (aktywnej) oraz zawiera odpowiednią dawkę i związki niezbędne do prawidłowego przyswojenia tej substancji.

Prezentacja

Bibliografia

0:00
0:00