Letnia orzeźwiająca sałatka z arbuzem i kozią fetą

Arbuzy stanowią pyszną i zdrową podstawę nie tylko dla deserów. Prezentujemy dzisiaj przepis na sałatkę z kozią fetą i roszponką.

Dlaczego latem warto jeść arbuzy? 

Arbuz idealnie orzeźwia i nawadnia organizm, ponieważ aż w 92 % składa się z wody. Pozostałe składniki stanowią: cukier, błonnik, witaminy i minerały. W miąższu arbuza znajdują się witaminy z grupy B, witamina C, A, E, magnez, miedź, cynk, potas, żelazo i niewielka ilość sodu.

Jest niskokaloryczny i zawiera wiele składników aktywnych, takich jak: likopen, zeaksantynę czy luteinę. Dzięki temu wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jedzenie arbuza może obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać miażdżycy. Likopen zawarty w arbuzie znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych, a wysoka zawartość potasu, a niska sodu – reguluje gospodarkę elektrolitową w organizmie. Dzięki zawartości błonnika przyspiesza metabolizm. Pestki z arbuza wspomagają regenerację mięśni. W dużych ilościach powinny go unikać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ arbuz ma dość wysoki indeks glikemiczny.

Składniki:

  • pół dużego arbuza,
  • garść świeżej mięty,
  • 2 łyżki obranych pestek dyni,
  • 150 gramów fety koziej,
  • 2 szklanki sałaty roszponki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli himalajskiej, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Wykonanie:

Roszponkę umyj dokładnie na sitku i osusz ręcznikiem papierowym.

Arbuza i fetę pokrój w kawałki o kształcie kwadratu. Dodaj świeżą posiekaną miętę, pestki dyni. Wyłóż wszystkie składniki do miski i polej sosem winegret zrobionym z oliwy z oliwek, przypraw i soku z cytryny. Zmieszaj wszystkie składniki. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Sprawdź nasze pozostałe przepisy!

0:00
0:00