Dlaczego latem warto jeść arbuzy?
Arbuz idealnie orzeźwia i nawadnia organizm, ponieważ aż w 92 % składa się z wody. Pozostałe składniki stanowią: cukier, błonnik, witaminy i minerały. W miąższu arbuza znajdują się witaminy z grupy B, witamina C, A, E, magnez, miedź, cynk, potas, żelazo i niewielka ilość sodu.
Jest niskokaloryczny i zawiera wiele składników aktywnych, takich jak: likopen, zeaksantynę czy luteinę. Dzięki temu wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jedzenie arbuza może obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać miażdżycy. Likopen zawarty w arbuzie znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych, a wysoka zawartość potasu, a niska sodu – reguluje gospodarkę elektrolitową w organizmie. Dzięki zawartości błonnika przyspiesza metabolizm. Pestki z arbuza wspomagają regenerację mięśni. W dużych ilościach powinny go unikać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ arbuz ma dość wysoki indeks glikemiczny.
Składniki:
- pół dużego arbuza,
- garść świeżej mięty,
- 2 łyżki obranych pestek dyni,
- 150 gramów fety koziej,
- 2 szklanki sałaty roszponki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli himalajskiej, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Wykonanie:
Roszponkę umyj dokładnie na sitku i osusz ręcznikiem papierowym.
Arbuza i fetę pokrój w kawałki o kształcie kwadratu. Dodaj świeżą posiekaną miętę, pestki dyni. Wyłóż wszystkie składniki do miski i polej sosem winegret zrobionym z oliwy z oliwek, przypraw i soku z cytryny. Zmieszaj wszystkie składniki. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Sprawdź nasze pozostałe przepisy!