Naturalny domowy antybiotyk

Poznaj przepis na naturalny domowy antybiotyk wspierający odporność. Dowiedz się, jak działają jego składniki.

Korzystając z darów natury możemy wzmocnić odporność, działać przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Istnieją substancje, które wykazują działanie  równie silne co antybiotyki, jednak pozbawione skutków ubocznych i szkodliwego wpływu na mitochondria.

Prawidłowe zestawienie odpowiednich składników dodatkowo potęguje ich prozdrowotne działanie, umożliwiając nam cieszeniem się dobrym zdrowiem nawet w okresach wzmożonych zachorowań, infekcji, czy grypy.

Sekretem są nie tyle poszczególne składniki, ile ich właściwe połączenie. Niezwykle skuteczne właściwości przeciwko niezliczonym patogenom można osiągnąć, zwłaszcza gdy substancje działają synergicznie, czyli wspierają swoje działanie.

Poznaj przepis na naturalny antybiotyk, który możesz przygotować sam w domu, dla siebie i swojej rodziny. Czas przygotowania to zaledwie ok. 15-20 minut oraz 2 tygodnie na moczenie.

Składniki na około 0,7 litra

  • 700 ml octu jabłkowego (najlepiej ekologicznego)
  • 25 g czosnku – obranego i startego
  • 70 g cebuli – pokrojonej w drobną kostkę
  • 20 g świeżego chilli (ok. 2 sztuki) – pokrojone na małe kawałki
  • 25 g świeżego imbiru – startego na tarce
  • 15 g świeżego chrzanu – startego na tarce
  • 25 g świeżego korzenia kurkumy – startego na tarce
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
  • 2 łyżki miodu (np. kwiatowego)

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki – z wyjątkiem octu jabłkowego – wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej ocet jabłkowy, tak aby przykrył cała zawartość słoika. Zamknij słoik i energiczne wstrząśnij do wymieszania składników.
  • Następnie umieść słoik z miksturą w chłodnym, suchym miejscu na około dwa tygodnie.
  • W tym czasie mieszaj miksturę dwa razy dziennie, aby składniki aktywne mogły przeniknąć do płynu.  Po dwóch tygodniach odlej ocet do butelki.
  • Antybiotyk jest gotowy do spożycia.

Przechowywanie

Przechowuj naturalny antybiotyk w lodówce. Dopóki smak i zapach mikstury pozostaje nie zmieniony można jej używać nawet przez trzy miesiące.

Stosowanie

1 łyżkę antybiotyku najlepiej rozcieńczyć z wodą (150 ml) i pić raz dziennie. Można stopniowo zwiększać dawkę zwłaszcza w okresie przeziębienia. W przypadku choroby można zastosować mieszankę nawet 5 razy dziennie.

W zależności od tolerancji można stosować przed w trakcie lub po posiłkach. W celu zapobiegania lub w przypadku choroby można zażywać przez 14 dni, a następnie zrobić czterotygodniową przerwę i zażywać go ponownie przez 14 dni.

W żadnym wypadku nie należy przerywać przyjmowania leków przepisanych przez lekarza. Jednak należy skonsultować stosowanie naturalnego antybiotyku z lekarzem lub terapeutą w przypadku istniejących chorób, lub stosowania innych leków. Również w ciąży i podczas karmienia piersią zaleca się skonsultowanie z lekarzem.

Naturalne antybiotyki – składniki i działanie

Czosnek zawiera składniki o szerokim spektrum działania przeciwko grzybom i bakteriom. Jednocześnie jest łagodny dla flory jelitowej, unieszkodliwiając patogenne mikroorganizmy pozwala wzrastać prawidłowej mikroflorze. Ponadto badania in vitro wykazały, że czosnek ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze [1, 2, 3, 4, 5].

Cebula kolejny składnik mikstury jest blisko spokrewniona z czosnkiem i wzmacnia jego działanie. Stosowane razem stanowią silny duet przeciwko chorobom [6, 7, 8, 9].

Chrzan znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. W tradycyjnej medycynie ludowe stosuje się go w ostrych infekcjach zatok, zapaleniu oskrzeli i infekcjach dróg moczowych [10, 11].

Imbir i chili hamują stany zapalne i łagodzą ból. Imbir w połączeniu z czosnkiem wykazuje działanie antywirusowe [12, 13, 14, 15, 16, 17, 18].

Kurkuma i zawarta w niej substancja czynna kurkumina działa bardzo skutecznie przeciwzapalnie i antybiotycznie.  Zwalcza infekcje, łagodzi stany zapalne, hamuje rozwój nowotworów, a nawet łagodzi bóle stawów i może zapobiegać demencji [19, 20, 21, 22].

Czarny pieprz działa między przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i trawienne. Znacząco zwiększa również biodostępność kurkumy [23, 24].

Ocet jabłkowy był używany do celów leczniczych już przez Hipokratesa. Ocet ma działanie antybakteryjne [25, 26]. Zawiera kwas jabłkowy, który jest bardzo skuteczny w zwalczaniu grzybów i infekcji bakteryjnych.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238826/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19929845/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22513009/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9354029/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7600010/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21702293/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27585263/
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5274677/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24077540/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8735449/
  13. https://www.omicsonline.org/open-access/antimicrobial-properties-of-chili-peppers-2332-0877.1000145.php?aid=27614
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4643145/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12630492/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12588480/
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
  18. https://asset-pdf.scinapse.io/prod/2313005773/2313005773.pdf
  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24877064/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25811596/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26447754/
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250643/
  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250643/
  24. https://tarjomefa.com/wp-content/uploads/2017/11/172-English-TarjomeFa.pdf
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4327708/
  26. https://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-SPAN200703004.htm