Pieczona młoda kapusta z pesto i kaszą jaglaną

Inspiracja na sezonowy obiad z młodą kapustą w roli głównej.

Sezon na młodą kapustę czas zacząć, dlatego przedstawiamy przepis na lekki, wiosenny obiad wegetariański pełen zapachów i smaków.

Liście młodej kapusty kryją w sobie bogactwo minerałów i witamin. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie kapusty, może zapobiegać rakowi piersi, jelita grubego czy płuc. Siarka zawarta w kapuście wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, reguluje syntezę kolagenu, zapobiega stanom zapalnym. W kapuście znajdziemy komplet niezbędnych witamin z grupy B, witaminę C, A, E i K oraz minerały takie jak: potas, wapń, mangan, siarka czy żelazo. Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, wspomaga leczenie anemii, wrzodów żołądka, a także po kilku tygodniach regularnego picia może zmniejszyć obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie. Kapusta ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 duże pomidory malinowe,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka czarnych oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki niesolonych obranych pistacji,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól himalajska i czarny świeżo mielony pieprz,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka,
  • 1 łyżeczka startego parmezanu,
  • 1 łyżeczka świeżej mięty drobno posiekanej,
  • sos balsamiczny o smaku maliny do dekoracji,
  • 100 g kaszy jaglanej.

Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodaj kilka kropel soku z cytryny, oliwy z oliwek, miętę oraz sól i pieprz do smaku. Połówkę kapusty posmaruj oliwą z oliwek i piecz około 20-30 minut  w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza. Pesto: zblenduj natkę pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, pistacje, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny oraz dodaj sól, pieprz i 1 łyżeczkę startego parmezanu. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojoną drobno czerwoną cebulę, oliwki, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, przyprawy do smaku i na końcu polej sosem balsamicznym o smaku malinowym. Upieczoną kapustę polej zielonym pesto, posyp pistacjami. Podawaj z kaszą jaglaną i sałatką z pomidorów.

Smacznego!

0:00
0:00