Pieczone warzywa z buratą i świeżymi ziołami

Przygotuj aromatyczne warzywa na ciepło z buratą i ziołami. Przepis na lekki obiad lub kolację.

Włoski ser Burarata ma niebywale delikatną konsystencję. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa burro, czyli masło. Po przekrojeniu wypływa z niego gęsta śmietanka. Ser Burrata stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka. Wytwarzany jest z mleka krowiego, bawolego oraz śmietany. Oprócz białka zawiera wiele witamin i minerałów, w szczególności wapń i fosfor, które odpowiadają za prawidłowy wzrost kości u dzieci i młodzieży. Jest także doskonałym źródłem cynku i selenu. Zawiera także nasycone kwasy tłuszczowe oraz dużą ilość soli i z tego powodu nie powinna być spożywana codziennie.

Składniki:

  • 2 większe bataty,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 2 średnie marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mały bakłażan,
  • 1 średnia biała cebula,
  • cała główka czosnku,
  • sól himalajska w młynki,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 2 kule sera Buratta,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • tymianek cytrynowy-1łyżka
  • szczypta kurkumy,
  • bagietka żytnio-orkiszowa na zakwasie,
  • pomidorki koktajlowe na gałązce,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza z funkcj termo obiegu. Obierz bataty ze skórki i pokrój je w słupki. Marchew, korzeń pietruszki, cukinię i bakłażan umyj pod bieżącą wodą i nie usuwaj skórki. Przekrój marchew i korzeń pietruszki wzdłuż na 4 części. Bakłażana pokrój na cienkie większe pasy, cukinię wzdłuż lub w krążki.  Cebulę pokrój na ćwiartki. Czosnku nie obieraj ze skórki, a odetnij tylko górną warstwę, skrop oliwą i zawiń go w folię aluminiową. W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa, polej je marynatą zrobioną z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, szczypty kurkumy, świeżego tymianku cytrynowego. Piecz około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Upieczony czosnek wyciśnij na pozostałe warzywa. 5 minut przed końcem pieczenia, dodaj pomidorki koktajlowe na gałązce oraz włóż do piekarnika przekrojona bagietkę. Wyciągnij z piekarnika naczynie żaroodporne. Posyp całość dużą ilością drobno posiekanej kolendry. Na wierzch połóż dwie kule buratty i przekrój je na pół, tak aby śmietanka rozlała się po warzywach. Skrop całość oliwą z oliwek i sosem balsamicznym o smaku figi. Podawaj z chrupiąca bagietką.

0:00
0:00