Dieta śródziemnomorska jest najzdrowszą dietą świata. Odżywcze składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, można wykorzystać do stworzenia kolorowych odżywczych bagietek. Warto wybrać bagietki z mąki żytniej na zakwasie. Mogą być to również bagietki bezglutenowe.
W kolorowych warzywach ukryta jest moc składników odżywczych. Dodanie do nich porcji białka i oliwy z oliwek zmniejszy indeks glikemiczny całego dania.
Składniki:
- 2 średniej wielkości bagietki przekrojone na pół,
- 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek,
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
- 10 małych pomidorków koktajlowych,
- pół cebuli czerwonej,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 2 marynowane w oliwie karczochy,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 łyżka posiekanego tymianku cytrynowego,
- 150 g twarogu koziego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ocet balsamiczny gęsty o smaku figi,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Bagietki skrop oliwą z oliwek i delikatnie zarumień je na patelni z obu stron. Następnie posmaruj je dość grubą warstwą twarogu koziego, przyprawionego solą i pieprzem. Do miski wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj drobno posiekane oliwki, cebulę, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Przypraw solą himalajską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Połóż wymieszane warzywa na bagietkach posmarowanych kozim twarogiem. Karczochy pokrój w ćwiartki i połóż je na warstwie innych warzyw. Bagietki włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz je około 5-8 minut, sprawdzając, by się nie przypaliły. Po wyciągnięciu bagietek z piekarnika, posyp je pokruszonym twarogiem, polej musem balsamicznym i ozdób listkami bazylii.