Sirt-foods: oliwa z oliwek, kakao, czerwona cebula, czosnek, kurkuma, kakao, papryczki chilli
Pieczone ziemniaki z pikantną ciecierzycą
Na 4 porcje potrzebujesz:
- 4 duże ziemniaki, nakłute ze wszystkich stron widelcem
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże, drobno posiekane czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 cm kawałek korzenia imbiru, drobno pokrojony lub otarty na tarce o drobnych oczkach
- ½ łyżeczki papryki chilli w płatkach
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 puszki pomidorów w zalewie (pokrojonych w kostkę)
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 2 puszki ciecierzycy (razem z zalewą)
- 2 posiekane żółte papryki
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190oC. Ziemniaki wyłóż na kratkę piekarnika i piecz je do miękkości przez 50-60 minut.
- W międzyczasie na głębokiej patelni podduś na oliwie czerwoną cebulę. Gdy cebula stanie się miękka i lekko szklista, dodaj imbir, czosnek oraz kmin rzymski, a następnie podduś przez chwilę na wolnym ogniu, następnie dodaj kurkumę, pieprz i odrobinę wody, całość przykryj i gotuj przez kilka minut.
- W kolejnym kroku dodaj pomidory razem z zalewą, kakao w proszku, paprykę, cieciorkę razem z zalewą i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 45-50 minut aż całość nabierze dość gęstej, kremowej konsystencji. Gotową ciecierzycę dopraw do smaku solą.
- Podawaj w głębokim talerzu razem z upieczonymi ziemniakami. Całość możesz udekorować listkami pietruszki lub kolendry i ziarnem sezamu.
Autor: Sylwia Grodzicka