Pieczone ziemniaki z pikantną ciecierzycą

Poznaj przepis na zdrowe, wegańskie danie bogate w sirt-foods.

Sirt-foods: oliwa z oliwek, kakao, czerwona cebula, czosnek, kurkuma, kakao, papryczki chilli

Pieczone ziemniaki z pikantną ciecierzycą

Na 4 porcje potrzebujesz:

  • 4 duże ziemniaki, nakłute ze wszystkich stron widelcem
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże, drobno posiekane czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru, drobno pokrojony lub otarty na tarce o drobnych oczkach
  • ½ łyżeczki papryki chilli w płatkach
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 puszki pomidorów w zalewie (pokrojonych w kostkę)
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 2 puszki ciecierzycy (razem z zalewą)
  • 2 posiekane żółte papryki

Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190oC. Ziemniaki wyłóż na kratkę piekarnika i piecz je do miękkości przez 50-60 minut.
  • W międzyczasie na głębokiej patelni podduś na oliwie czerwoną cebulę.  Gdy cebula stanie się miękka i lekko szklista, dodaj imbir, czosnek oraz kmin rzymski, a następnie podduś przez chwilę na wolnym ogniu, następnie dodaj kurkumę, pieprz i odrobinę wody, całość przykryj i gotuj przez kilka minut.
  • W kolejnym kroku dodaj pomidory razem z zalewą, kakao w proszku, paprykę, cieciorkę razem z zalewą i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 45-50 minut aż całość nabierze dość gęstej, kremowej konsystencji. Gotową ciecierzycę dopraw do smaku solą.
  • Podawaj w głębokim talerzu razem z upieczonymi ziemniakami. Całość możesz udekorować listkami pietruszki lub kolendry i ziarnem sezamu.

Autor: Sylwia Grodzicka

0:00
0:00