Spożycie mleka może zwiększać ryzyko raka prostaty

Poznaj wyniki długoterminowego badania oceniającego związek między spożyciem mleka a ryzykiem raka prostaty u mężczyzn.

Mleko, niegdyś tak promowane jako zdrowe źródło wapnia obecnie jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Szczególnie u osób dorosłych pojawia się coraz więcej dowodów na to, że częste spożywanie mleka może być szkodliwe, a nawet zwiększać ryzyko raka prostaty u mężczyzn.

Przez dziesięciolecia spożywanie mleka było uważane za zdrowe. Wystarczy wspomnieć kampanie reklamowe przemysłu mleczarskiego, promujące spożywanie tego produktu. Jednak specjaliści do spraw żywienia oraz naukowcy ostrzegają, że mleko nie jest zalecane dla każdego, zwłaszcza dla niektórych dorosłych może być wręcz szkodliwe. Nowe badanie dostarcza dowodów, że mężczyźni, którzy regularnie piją dużo mleka, mają znacznie zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Wpływ mleka badano przez 8 lat wśród 28 000 mężczyzn

Rak prostaty jest najczęstszym rodzajem raka u mężczyzn, dlatego stale badane są przyczyny tej choroby. W dużym, długoterminowym badaniu naukowcy ocenili związek między spożywaniem mleka a nowotworem. Badanie objęło ponad 28 000 Amerykanów i Kanadyjczyków przez okres około 8 lat. Mimo iż na początku badania żaden z uczestników nie wykazywał oznak choroby, pod koniec okresu obserwacji rak został zdiagnozowany u 1254 osób.

Niespełna 2 filiżanki mleka dziennie zwiększają ryzyko raka prostaty o 25%

Analiza danych wykazała, że mężczyźni, którzy spożywali ponad 400 ml mleka dziennie, mieli o 25% wyższe ryzyko zachorowania na raka prostaty w porównaniu z mężczyznami, którzy spożywali mniej niż 20 ml dziennie. Jak podaje kierownik badania profesor Gary Fraser: „Ryzyko zachorowania wzrasta już przy spożyciu 150 ml, czyli prawie dwóch trzecich filiżanki mleka dziennie” i dodaje: „To prawie tak, jakby ścieżka biologiczna lub biochemiczna była nasycana przy około dwóch trzecich szklanki mleka dziennie”.

Im mniej mleka, tym lepiej?

Ponieważ badanie sugeruje, że dzienne spożycie mleka powyżej 150 ml zwiększa ryzyko zachorowania, naukowcy zalecają mniejsze porcje. Natomiast mężczyźni, u których występował rak w rodzinie, powinni całkowicie zrezygnować z tego produktu lub zastąpić go mlekiem/ napojami roślinnymi na bazie owsa, orzechów, ryżu lub innych źródeł, które są dobrze tolerowane przez organizm.

Co z przetworami mlecznymi?

Jak do tej pory nie udowodniono związku między rakiem prostaty a spożywaniem produktów mlecznych w tym serów i jogurtu. Prawdopodobnie dlatego, że zawierają pożyteczne bakterie fermentacji mlekowej, produkt jest inaczej traktowany przez organizm.

Na podstawie:

  • https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/116/2/314/6603759?redirectedFrom=fulltext
  • https://www.eurekalert.org/news-releases/954113

0:00
0:00