Szakszuka w sosie pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim

Poznaj przepis na szakszukę z czosnkiem niedźwiedzim i orientalnymi przyprawami o działaniu przeciwzapalnym.

Szakszuka to danie śniadaniowe kuchni bliskowschodniej. Popularna w Izraelu, Tunezji czy w Turcji. Coraz częściej gości na polskich stołach. Może być podawana z szynką, kiełbasą, z dodatkiem serów oraz w wersji wegetariańskiej.

W naszym wydaniu jest bardzo pożywnym daniem śniadaniowym pełnym kolorowych warzyw, ziół i przypraw przeciwzapalnych.

Czosnek niedźwiedzi należy do tej samej rodziny, co czosnek pospolity, jednak odznacza się większym stężeniem substancji czynnych. Zawiera m.in.: karetonoidy, olejki eteryczne, kwas askorbinowy, minerały i witaminy. Wpływa bardzo korzystnie na układ krwionośny, dzięki obecności adenozyny, która zapobiega agregacji płytek krwi, rozszerza światło naczyń krwionośnych, co wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Jest także bogaty w żelazo i podnosi poziom czerwonych krwinek. Pobudza trawienie, działa antybakteryjnie, zapobiega miażdżycy, wzmacnia odporność organizmu, a także obniża poziom cholesterolu. Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby chorujące na wrzody żołądka.

Składniki:

  • 4 jajka eko,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • garść szpinaku baby,
  • 1 łyżka zielonych oliwek bez pestek,
  • 8 pomidorków koktajlowych na gałązce,
  • 2 listki czosnku niedźwiedziego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ćwiartka czerwonej cebuli,
  • 2 szklanki pomidorów krojonych bez skórki ze słoika w sosie własnym (bez dodatku cukru i konserwantów),
  • szczypta asafetydy, sól kłodawska, świeżo mielony pieprz czarny, szczypta curry, kurkumy i mielonego imbiru,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • garść rodzynek królewskich.

Wykonanie:

Na patelni ceramicznej rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pomidory krojone bez skórki, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zielone oliwki, sól, pieprz, szczyptę asafetydy, curry oraz szczyptę mielonego imbiru. Dokładnie wymieszaj sos i gotuj go jeszcze przez 5 minut. Wbij jaja i duś je pod przykryciem przez 4 minuty. Na koniec dodaj garść umytego szpinaku, pomidorki na gałązce oraz drobno posiekany czosnek niedźwiedzi. Duś jeszcze przez 2 minuty. Udekoruj szakszukę pokrojonym w cienkie paski awokado, opcjonalnie cebulą czerwoną pokrojoną w piórka oraz rodzynkami królewskimi. Posyp jaja kurkumą.

Autor: Katarzyna Arkuszyńska

0:00
0:00