Szakszuka to danie śniadaniowe kuchni bliskowschodniej. Popularna w Izraelu, Tunezji czy w Turcji. Coraz częściej gości na polskich stołach. Może być podawana z szynką, kiełbasą, z dodatkiem serów oraz w wersji wegetariańskiej.
W naszym wydaniu jest bardzo pożywnym daniem śniadaniowym pełnym kolorowych warzyw, ziół i przypraw przeciwzapalnych.
Czosnek niedźwiedzi należy do tej samej rodziny, co czosnek pospolity, jednak odznacza się większym stężeniem substancji czynnych. Zawiera m.in.: karetonoidy, olejki eteryczne, kwas askorbinowy, minerały i witaminy. Wpływa bardzo korzystnie na układ krwionośny, dzięki obecności adenozyny, która zapobiega agregacji płytek krwi, rozszerza światło naczyń krwionośnych, co wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Jest także bogaty w żelazo i podnosi poziom czerwonych krwinek. Pobudza trawienie, działa antybakteryjnie, zapobiega miażdżycy, wzmacnia odporność organizmu, a także obniża poziom cholesterolu. Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby chorujące na wrzody żołądka.
Składniki:
- 4 jajka eko,
- 1 dojrzałe awokado,
- garść szpinaku baby,
- 1 łyżka zielonych oliwek bez pestek,
- 8 pomidorków koktajlowych na gałązce,
- 2 listki czosnku niedźwiedziego,
- 1 ząbek czosnku,
- ćwiartka czerwonej cebuli,
- 2 szklanki pomidorów krojonych bez skórki ze słoika w sosie własnym (bez dodatku cukru i konserwantów),
- szczypta asafetydy, sól kłodawska, świeżo mielony pieprz czarny, szczypta curry, kurkumy i mielonego imbiru,
- łyżka oliwy z oliwek,
- garść rodzynek królewskich.
Wykonanie:
Na patelni ceramicznej rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pomidory krojone bez skórki, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zielone oliwki, sól, pieprz, szczyptę asafetydy, curry oraz szczyptę mielonego imbiru. Dokładnie wymieszaj sos i gotuj go jeszcze przez 5 minut. Wbij jaja i duś je pod przykryciem przez 4 minuty. Na koniec dodaj garść umytego szpinaku, pomidorki na gałązce oraz drobno posiekany czosnek niedźwiedzi. Duś jeszcze przez 2 minuty. Udekoruj szakszukę pokrojonym w cienkie paski awokado, opcjonalnie cebulą czerwoną pokrojoną w piórka oraz rodzynkami królewskimi. Posyp jaja kurkumą.
Autor: Katarzyna Arkuszyńska