Kategoria "Porady dnia": Dieta i oczyszczanie organizmu

Dieta może wpływać na nasze geny

Czy wiesz, jak ważne są składniki roślinne w diecie? W naszej krwi oraz tkankach krążą roślinne microRNA, które służą przekazywaniu informacji między komórkami. Są odporne jest na działanie temperatury i soków żołądkowych. Szczególnie bogate w mikro-RNA są warzywa kapustne, które w zależności od potrzeb organizmu mogą aktywować lub dezaktywować nasze geny.

Woda to podstawa!

Dlaczego ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu? Nasza krew zawiera około 94% wody, natomiast idealna zawartość wody w komórce wynosi 75%. Dzięki tej różnicy powstaje ciśnienie osmotyczne, dzięki czemu woda może przenikać do komórek nawadniając je.

Zadziwiający olej kokosowy

Olej kokosowy, jako jeden z nielicznych źródeł krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (zawierających mniej niż 16 atomów węgla) nie potrzebuje karnityny, aby dostać się do wnętrza mitochondriów.

Nietolerancja histaminy

U osób z nietolerancją histaminy po spożyciu bogatego w nią pokarmu występują reakcje przypominające alergie. Objawami wyrzutu histaminy są: obrzęk powiek, świąd skóry, kichanie, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Podłożem nietolerancji histaminy nie jest reakcja alergiczna, ale zbyt wolne rozkładanie histaminy przez enzymy. Osoby te powinny przestrzegać diety niskohistaminowej. Dodatkową pomocą jest zapewnienie odpowiedniej ilości witamin B2 i B6. To właśnie te witaminy są potrzebne do działania enzymu DAO – rozkładającego histaminę.

Warto docenić serwatkę

Serwatka to pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego, która naturalnie wzmacnia odporność. Badania dowodzą skuteczność serwatki w alergiach, zaburzeniach pracy jelit, które wpływają na nasz układ immunologiczny, czy infekcjach i przeziębieniach. Posiada kwas mlekowy racemiczny, który usprawnia procesy trawienia. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B oraz mikroskładników takich jak: magnez, miedź, cynk, żelazo, wapń, sód czy potas. Mimo, że pochodzi z mleka ma niewielką zawartość laktozy i bywa dobrze tolerowany, a jego białka są wysoce przyswajalne.

Te błędy w diecie mogą szkodzić twoim nerkom!

Kochasz jabłka i wszelkie słodkie owoce? Na Twoim talerzu często gości czerwone mięso a kawa i herbata to twój podstawowy napój? Uważaj. Duże ilości fruktozy i/lub puryn w diecie powodują nasilenie syntezy kwasu moczowego i mogą tym samym doprowadzić do powstania kamieni nerkowych, dny moczanowej, niewydolności nerek, infekcji układu moczowego. Pamiętaj, alkohol utrudnia wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

Produkty, które wspomagają detox wątroby

Warzywa takie jak cebula, por oraz czosnek aktywują enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn. Z kolei kapusta, brokuły, szpinak, czy awokado są źródłem glutationu silnego antyoksydantu. Wszystkie rodzaje zielonych sałat usprawniają przepływ krwi. Pomocne są także substancje zawarte w ziołach np. ostropeście plamistym i kurkumie. Ich składniki powodują wzrost aktywności systemu detoksykującego wątroby. Jednocześnie stymulują procesy regeneracyjne, wzmagają wytwarzanie żółci i przyspieszają jej usuwanie.

Przyczyna nocnego podjadania

NES (night eating syndrom) to zespół głodu nocnego, który uważany jest za zaburzenie psychosomatyczne. Jednak przyczyna leży w niedoborze energii w mózgu, co objawia się uczuciem głodu w nocy. Terapia mitochondrialna jest w stanie przywrócić odpowiednią ilość energii lecząc syndrom NES.