Wątróbka gęsia charakteryzuje się dużą zawartością żelaza oraz witamin z grupy B, a także witaminy A. Zawiera także minerały takie jak potas, wapń, magnez. Jest także dobrym źródłem białka, bogatego w aminokwas taurynę, który wpływa korzystnie na procesy odnowy komórek nerwowych, a także regeneruje mięśnie. Nie jest polecana kobietom w ciąży i chorującym na dnę moczanową.
Składniki:
- 250 gramów wątróbek gęsich,
- 1 duża cebula biała,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duże jabłko,
- szczypta soli himalajskiej,
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- szczypta asafetydy,
- pół kilograma ziemniaków w mundurkach ,
- garść rozmarynu,
- 2 łyżeczki naturalnego miodu kwiatowego,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- garść roszponki,
- 5 pomidorków koktajlowych.
Wykonanie:
Wątróbkę należy opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w płatki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podduś cebulę na złocisty kolor. Następnie dodaj jabłko pokrojone w plasterki, podduś z cebulą przez chwilę, dodaj wątróbkę i duś do miękkości razem z garścią świeżego rozmarynu oraz przyprawy. Na końcu dodaj 1 łyżeczkę miodu. Obierz ziemniaki posól, dodaj szczyptę pieprzu, kilka kropel oliwy i upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Zrób lekką sałatkę z roszponki i pomidorków koktajlowych, polej sosem winegret zrobionym z musztardy, miodu i oliwy z oliwek.
Autor: Katarzyna Arkuszyńska