Wegetariańskie risotto z dynią i szafranem

To wykwintne, eleganckie risotto z dynią i szafranem jest pełne aromatycznych smaków, idealne na specjalne okazje czy romantyczną kolację.

Szafran był tradycyjnie wykorzystywany w medycynie ludowej ze względu na swoje potencjalne właściwości lecznicze. Przypisuje mu się działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, a także poprawiające nastrój. Zawiera substancje antyoksydacyjne, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie, co może przyczynić się do ochrony komórek przed uszkodzeniem.

Składniki:

  • pół szklanki ryżu do risotto
  • pół szklanki ryżu czarnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4 łyżki masła
  • 1 mała dynia (ok. 500 g), obrana, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula biała drobno posiekana
  • 1 cebula szalotka drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 litr bulionu warzywnego wyrazistego w smaku
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku z młynka
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • ziarenka różowego pieprzu dla ozdoby

Wykonanie:

W dużym garnku na średnim ogniu, podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż będą miękkie. Uważaj, aby nie przypalić czosnku. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż przez kilka minut na oliwie z oliwek, aż zmięknie. Wsyp ryż do risotto do garnka z dynią i cebulą, mieszaj przez 1-2 minuty, aż ryż będzie lekko przezroczysty. W osobnym rondelku ugotuj al dente czarny ryż. Do głównego garnka z ryżem risotto dolej wino, a następnie dolewaj stopniowo ciepły bulion. Mieszaj i czekaj aż ryż wchłonie bulion, następnie dolewaj kolejne porcje bulionu. Dodaj szafran, wcześniej zalany w filiżance ciepłą wodą (dzięki temu wydobędziesz aromat przyprawy), dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Dorzuć starty parmezan, masło i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, mieszając i pilnując by ryż nie przypalił się od spodu. Dodaj ugotowany czarny ryż, delikatnie zamieszaj całe danie. Posyp risotto świeżą kolendrą oraz ziarenkami różowego pieprzu.

0:00
0:00