Żurawina to kwaskowy owoc bogaty w witaminę C i proantocyjanidy typu A. W odróżnieniu od większości innych owoców, które dostarczają nam proantocyjanidów typu B, co nadaje jej unikalnych właściwości przeciwzapalnych, szczególnie wobec układu krążenia oraz dróg moczowych.
Żurawina – właściwości
W badaniach na zwierzętach żurawina obniżała poziom markera stanów zapalnych – białka CRP oraz innych interleukin.
Jednocześnie poprawiała odpowiedź trzustki na działanie glukozy, pomagała zwalczać infekcję bakterią Helicobacter Pylori i pozytywnie wpływała na tkankę śródbłonkową, zapobiegając miażdżycy oraz stanom zapalnym błon śluzowych.
Jednym z cenniejszych fitoskładników, których dostarczają nam produkty na bazie żurawiny jest kwas ursolowy, dość rzadki a obdarzony silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwgrzybiczymi, przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi związek chemiczny z rodziny terpenów.
Przypuszczalnie to właśnie kwasowi ursolowemu zawdzięczamy pozytywny wpływ żurawiny na naszą gospodarkę cukrową.
Dlatego też warto pamiętać o tym cennym, czerwonym owocu planując świąteczne menu, a szczególnie… jego słodką część