Lato to taki czas, kiedy często mamy ochotę na coś zimnego, coś smacznego i słodkiego. A gdyby tak zjeść zdrowy lodowy deser, bogaty w błonnik, minerały, witaminy, a do tego smaczny?
Pistacje mają liczne właściwości prozdrowotne. Zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę C. Są bogate w żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, potas, a także luteinę. Wpływają korzystnie na poziom cholesterolu we krwi, działają antyoksydacyjne, przeciwdziałają zaparciom ze względu na dość wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
Składniki:
- 3 mrożone banany,
- 150 g pistacji łuskanych bez dodatku soli,
- 50 ml schłodzonego napoju kokosowego bio,
- 3 kostki gorzkiej czekolady (zawartość kakao minimum 70 %),
- kilka kropli oliwy z oliwek,
- listki świeżej mięty do dekoracji.
Wykonanie:
- Zmiksuj w blenderze mrożone banany razem z pistacjami (zostaw kilkanaście do dekoracji) i napojem kokosowym.
- Na patelni rozgrzej kilka kropli oliwy z oliwek, dodaj 3 kostki gorzkiej czekolady i rozpuść ją na małym ogniu, intensywnie mieszając, aby się nie przypaliła.
- Deser lodowy przełóż do salaterek, polej rozpuszczoną czekoladą, udekoruj pistacjami i świeżą miętą.
- Odstaw na chwilę deserki do lodówki, aby polewa stężała.
Smacznego 🙂
Autor: Katarzyna Arkuszyńska