Lactobacillus casei – poznaj 21 potwierdzonych korzyści zdrowotnych

Udowodnione naukowo działanie L. casei. Dowiedz się, w jakich schorzeniach suplementacja tych bakterii probiotycznych może być pomocna.

21 potwierdzonych korzyści zdrowotnych Lactobacillus casei

Suplementy probiotyczne zawierające L. casei stosuje się w celu zapobiegania lub leczenia biegunki i innych problemów z układem pokarmowym. Dowiedziono również jego działanie przeciwutleniające. Dzięki temu może okazać się pomocny w stanach zapalnych, prawidłowej reakcji na stres czy wspieraniu odporności. Przeczytaj artykuł, aby poznać więcej możliwości tego szczepu.

Co to jest Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei jest gram-dodatnią, niepatogenną bakterią kwasu mlekowego1.  Występuje w fermentowanych produktach mlecznych i roślinnych oraz w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt2,3.

Wykazano, że Lactobacillus casei jako suplement diety poprawia równowagę mikrobiologiczną jelit, łagodzi zapalenie stawów, cukrzycę typu 24 oraz sprawdza się w wielu innych dolegliwościach.

Korzyści zdrowotne wynikające z L. casei

  1. Może działać jako przeciwutleniacz

Przeprowadzono badanie wśród 32 zdrowych osób, którym podawano L. casei w połączeniu z prebiotykiem inuliną. Wykazano, że to połączenie zawierające L. casei (4 × 108 CFU) z inuliną (400 mg) może mieć pozytywny wpływ na zdolność przeciwutleniającą ludzkiego osocza i aktywność enzymów przeciwutleniających (SOD, CAT i GPx)5.

Podawanie szczepu L. casei u szczurów zmniejszyło stres oksydacyjny wywołany aflatoksyną i spowodowało znaczną poprawę wszystkich biochemicznych i histologicznych parametrów wątroby6.

  1. Może redukować stany zapalne

Szczep L. casei wykazuje działanie przeciwzapalne7. Podawanie L. casei myszom na diecie wysokotłuszczowej hamowało cytokiny stany zapalnego8. U myszy L. casei wpływa korzystnie na rozwój innych pożytecznych szczepów (Lactobacilli) i mikrobiomu. Dzięki temu zmienia ekspresję cytokin w kierunku odpowiedzi przeciwzapalnej9.

U starszych osób z obniżoną odpornością przyjmowanie L. casei poprawiło aktywność komórek odpornościowych (NK) i działanie przeciwzapalne cytokin10.

Podawanie L. casei myszom chroniło je przed anafilaksją (ostrym zapaleniem alergicznym) i autoimmunologicznym zapaleniem stawów11.

Aktywne kultury L. casei mogą przeciwdziałać prozapalnemu działaniu E. coli na błonę śluzową jelit w chorobie Leśniowskiego-Crohna poprzez obniżenie poziomu cytokin prozapalnych12,13.

  1. Może ograniczać negatywne skutki stresu

Przyjmowanie L. casei przez studentów pozwoliło obniżyć wysoki poziom kortyzolu wywołany stresem i częstość występowania objawów fizycznych stresu14.

Z kolei u szczurów lactobacillus casei hamował wydzielanie kortykosteronu (hormonu o podobnym działaniu do kortyzolu) we krwi15.

Podobnie, gdy L. casei był podawany studentom medycyny w celu sprawdzenia ich odpowiedzi na stres, bakteria ta podwyższyła poziom serotoniny, obniżyła odsetek osób doświadczających typowych objawów ze strony układu pokarmowego i przeziębienia oraz skróciła czas ich trwania16.

  1. Może poprawiać odporność

L. casei działając w przewodzie pokarmowym, wzmacnia układ odpornościowy17,18.

Ponadto stymuluje produkcję tlenku azotu, cytokin i prostaglandyn, które pomagają zwalczać infekcje19.

L. casei sprzyja przywróceniu immunosupresji wywołanej przez środki chemioterapeutyczne u myszy, poprzez aktywację komórek NK, cytotoksycznych komórek T i makrofagów20. Są to białe krwinki, które rozpoznają i eliminują komórki nowotworowe i zainfekowane.

Przyjmowanie szczepu L. casei zmniejszyło częstość występowania i czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych u zdrowych pracowników biurowych w średnim wieku21.

Również wśród zdrowych osób pracujących w systemie zmianowym, L. casei zmniejszyło częstość występowania powszechnych chorób zakaźnych przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Zanotowano krótszy czas trwania gorączki, był niższy wzrost liczby i aktywności komórek leukocytów, neutrofili i komórek NK22.

U mężczyzn i kobiet trenujących dyscypliny wytrzymałościowe, L. casei obniżył liczbę zachorowań na zakażenia górnych dróg oddechowych oraz ich objawów23.

  1. Może łagodzić skutki infekcji wirusowych

Dłuższe przyjmowanie L. casei pozwala złagodzić gorączkę wywołaną przez wirusowe zapalenie żołądka i jelit u osób starszych24.

  1. Może zapobiegać chorobom zapalnym stawów

Suplementacja L. casei pomaga złagodzić objawy i poprawić cytokiny zapalne u kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów25.

L. casei chroni myszy przed autoimmunologicznym zapaleniem stawów26, a jego spożycie przed infekcją znosi zapalenie jelit i stawów wywołane przez Salmonella u myszy27.

L. casei pozytywnie przyczynia się do leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów u szczurów, zmniejszając ból, reakcje zapalne i degradację chrząstki stawowej. L. casei wraz z glukozaminą zmniejszały ekspresję różnych cytokin prozapalnych i metaloprotein z macierzy, jednocześnie regulując w górę cytokiny przeciwzapalne.28

Podobnie L. casei skutecznie tłumił objawy reumatoidalnego zapalenia stawów u szczurów, obrzęk łap, infiltrację limfocytów i niszczenie tkanek chrzęstnych. Zwiększono cytokiny przeciwzapalne, a zmniejszono cytokiny prozapalne29,30,31.

  1. Może łagodzić alergie

Wśród osób z sezonowym alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa, stosowanie L. casei wykazało znaczące obniżenie poziomu cytokin indukowanych antygenem, co wskazuje, że suplementacja L. casei moduluje odpowiedzi immunologiczne w alergicznym nieżycie nosa i może potencjalnie złagodzić nasilenie objawów32.

L. casei zmniejszało objawy zapalenia płuc, a także ilość cytokin prozapalnych u zainfekowanych myszy33.

  1. Może chronić przed Candidą

Dodatek L. casei do diety u myszy zwiększał odporność na zakażenie C. albicans. L. casei normalizowała odpowiedź immunologiczną, umożliwiając efektywną rekrutację i aktywację fagocytów, a także skuteczne uwalnianie cytokin prozapalnych34.

Nawet nieaktywne formy L. casei chroniły myszy z niedoborem odporności przed C. albicans35.

  1. Może dbać o zdrowie jamy ustnej

Podanie L. casei doustnie zmniejszyło liczbę bakterii chorobotwórczych przyzębia u zdrowych osób z łagodnym i/lub umiarkowanym zapaleniem przyzębia36.

  1. Może redukować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

L. casei poprawia wrażliwość na insulinę, ważny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza udaru mózgu i choroby wieńcowej37. Ponadto wykazano, że obniża poziom cholesterolu w eksperymentach laboratoryjnych38.

  1. Może przeciwdziałać otyłości

Suplementacja L. casei pomagała w redukcji masy ciała u szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową39. Podawanie L. casei poprawiało tolerancję glukozy i zmniejszało insulinooporność u myszy z otyłością wywołaną dietą40.

  1. Może pomagać w walce z cukrzycą

L. casei zmniejsza hiperglikemię – szybkie podnoszenie poziomu glukozy we krwi, u szczurów41. Ponadto długotrwałe spożywanie L. casei poprawia oporność na insulinę i nietolerancję glukozy u szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową42, szczurów z hiperinsulinemią43 i otyłych myszy44.

L. casei znacznie obniża poziom cytokin prozapalnych i neutrofili we krwi u szczurów z cukrzycą, obniżając ryzyko cukrzycy i jej powikłań45.

L. casei poprawia tolerancję glukozy, dyslipidemię, i odporność na stres oksydacyjny u myszy z cukrzycą typu 246.

  1. Może wywierać korzystny wpływ na przewód pokarmowy

L. casei ma pozytywny wpływ na skład i różnorodność mikroflory jelitowej. Spożywanie odpowiedniej ilości L. casei wpływa na rozrost pozytywnych szczepów: Prevotella, Lactobacillus, Faecalibacterium, Propionibacterium, Bifidobacterium i niektórych Bacteroidaceae i Lachnospiraceae. Natomiast hamuje rozwój niekorzystnych bakterii: Clostridium, Phascolarctobacterium, Serratia, Enterococcus, Shigella47.

L. casei zmniejszał szkodliwe działanie Pseudomonas i Acinetobacter48.

Fermentowane mleko zawierające L. casei pozwalało zachować różnorodność mikroflory jelitowej, złagodziło objawy ze strony układu pokarmowego i zapobiegło wzrostowi poziomu kortyzolu u zdrowych studentów medycyny narażonych na stres akademicki49.

  1. L. casei może łagodzić zaparcia i biegunkę

Długotrwałe spożywanie sfermentowanego mleka zawierającego L. casei łagodziło objawy związane z zaparciami i skróciło czas leczenia hemoroidów u kobiet po porodzie50.

Fermentowany napój mleczny zawierający L. casei łagodził nieregularne wypróżnienia i zmniejszał zaparcia u pacjentów z gastrektomią51.

Suplementacja L. casei zmniejszyła ryzyko biegunki po antybiotykoterapii51,52. Ponadto może zmniejszać częstość występowania, czas trwania i nasilenie biegunki u dzieci.53,54

  1. L. casei może redukować stany zapalne jelit

L. casei jest skuteczny w leczeniu uszkodzenia jelita cienkiego spowodowanego stosowaniem aspiryny55.

Szczep ten indukował nawet całkowite wyleczenie myszy z celiakią56 i łagodził zapalenie jelita grubego u szczurów57 i myszy58.

  1. L. casei może zmniejszać objawy IBD

L. casei zmniejsza nasilenie zespołu jelita drażliwego u myszy 59.

Może przeciwdziałać prozapalnemu działaniu E. coli na zapalenie błony śluzowej jelit w chorobie Leśniowskiego-Crohna poprzez obniżenie poziomu cytokin prozapalnych60.

  1. Może przeciwdziałać H. pylori

L. casei był skuteczny przeciwko H. pylori w badaniach na modelu komórkowym in vitro61.

  1. Może wspierać funkcjonowanie wątroby

L. casei łagodzi indukowane alkoholem uszkodzenie komórek wątroby62. W badaniu na modelu zwierzęcym serwatka zawierajaca L. casei znacząco obniżała podwyższone poziomy aminotransferazy alaninowej, aminotransferazy asparaginianowej i trójglicerydów; zwiększała aktywność przeciwutleniającą i poprawiała parametry wątroby63.

L. casei chroni przed wystąpieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD) u myszy64 i hamuje jego rozwój, zmniejszając stężenie lipopolisacharydu we krwi, tłumiąc stany zapalne i zwłóknienie w wątrobie65.

W badaniu na szczurach z ostrą niewydolnością wątroby L. casei hamował prozapalne cytokiny, łagodził stany zapalne wątroby, zapobiegał uszkodzeniom jelit i modulował mikroflorę jelitową poprzez zwiększenie poziomu pożytecznych szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium66.

  1. Może działać antynowotworowo

Szczep L. casei reguluje śmierć komórek nowotworowych poprzez aktywację makrofagów i modulowanie odpowiedzi immunologicznej gospodarza67.

Ponadto działa cytotoksycznie na różne typy komórek nowotworowych68.

W jednym z badań, L. casei był w stanie hamować wzrost komórek nowotworowych u osób z białaczką69.

L. casei zmniejszał migrację  i inwazję komórek raka jelita grubego.70,71

Co więcej, hamował wzrost ludzkich i mysich komórek raka jelita grubego i powodował 80% zmniejszenia objętości nowotworu u leczonych myszy72.

Podawanie fermentowanego mleka z L. casei opóźniało wzrost guza u myszy z rakiem piersi, zarówno gdy podawano je zapobiegawczo, jak i w ramach leczenia. Dodatkowo zmniejszył unaczynienie guza i przerzuty do płuc oraz wydłużył przeżycie73,74,75.

Spożycie izoflawonów sojowych w połączeniu z L. casei zmniejszyło ryzyko raka piersi wśród japońskich kobiet76.

Podanie L. casei znacznie obniżyło odsetek nawrotów raka pęcherza i raka jelita grubego u chorych na raka77.

  1. Może chronić nas przed toksynami

Lactobacillus casei może wiązać się z heterocyklicznymi aminami aromatycznymi i może zmniejszać ich stężenie i toksyczność78. Lactobacillus casei zmniejsza cytotoksyczne działanie pestycydów na komórki ludzkie79.

Suplementacja Lactobacillus casei zmniejsza poziom aflatoksyny we krwi i może poprawić niekorzystny wpływ na masę ciała i parametry krwi u szczurów80.

Sfermentowany napój mleczny zawierający Lactobacillus casei może zmniejszać toksyczność aflatoksyny u ludzi81.

  1. Może pomóc w nietolerancji histaminy

L. casei rozkłada aminy biogenne (BA) i zmniejsza gromadzenie się histaminy82.

  1. Może przynosić korzyści osobom palącym

Palenie papierosów zmniejsza aktywność komórek NK. Spożycie L. casei zapobiegło wywołanej dymem redukcji aktywności NK83.

Mechanizmy działania

  • Hamuje działanie cytokin prozapalnych: TNF-α, IFN-γ, interleukiny IL-2, IL-6, IL-8, IL-17, IL-23, IL-1β84,85,86,87,88.
  • Zwiększa cytokiny przeciwzapalne, takie jak IL-1089,90.
  • Hamuje czynnik jądrowy NF-κB91.
  • Może zapobiegać stanom zapalnym z udziałem IgE lub autoprzeciwciał92.
Bezpieczeństwo stosowania

Lactobacillus casei jest ogólnie dobrze tolerowany. Należy unikać stosowania probiotyków u pacjentów z niewydolnością narządów, upośledzeniem odporności i zaburzeniami bariery jelitowej.

Osoby z poważnymi dolegliwościami powinny być pod kontrolą lekarza podczas ich stosowania, ponieważ mogą zwiększać ryzyko działań niepożądanych, w tym infekcji. Dotyczy to zwłaszcza ciężko chorych, osób po operacjach, z osłabionym układem odpornościowym, niemowląt i małych dzieci.

Przed rozpoczęciem suplementacji L. casei lub innymi probiotykami, należy skonsultować się z lekarzem.

Bibliografia

0:00
0:00