21 potwierdzonych korzyści zdrowotnych Lactobacillus casei

Lactobacillus casei - poznaj 21 potwierdzonych korzyści zdrowotnych

Lactobacillus casei, probiotyk, mitochondria, mikroflora jelitowa, szczepy bakterii, pozytywne kultury bakterii, stany zapalne, stres,

Suplementy probiotyczne zawierające L. casei stosuje się w celu zapobiegania lub leczenia biegunki i innych problemów z układem pokarmowym. Dowiedziono również jego działanie przeciwutleniające. Dzięki temu może okazać się pomocny w stanach zapalnych, prawidłowej reakcji na stres czy wspieraniu odporności. Przeczytaj artykuł, aby poznać więcej możliwości tego szczepu.

Co to jest Lactobacillus casei?

Lactobacillus casei jest gram-dodatnią, niepatogenną bakterią kwasu mlekowego [1].  Występuje w fermentowanych produktach mlecznych i roślinnych oraz w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt [2, 3].

Jako suplement diety wykazano, że Lactobacillus casei poprawia równowagę mikrobiologiczną jelit, łagodzi zapalenie stawów, cukrzycę typu 2 [4] oraz sprawdza się w wielu innych dolegliwościach.


Korzyści zdrowotne wynikające z L. casei

  1. Działa jako przeciwutleniacz

Przeprowadzono badanie wśród 32 zdrowych osób, którym podawano L. casei w połączeniu z prebiotykiem inuliną. Wykazano, że to połączenie zawierające L. casei (4 × 108 CFU) z inulinę (400 mg) może mieć pozytywny wpływ na zdolność przeciwutleniającą ludzkiego osocza i aktywność enzymów przeciwutleniających (SOD, CAT i GPx) [5].

Podawanie szczepu L. casei u szczurów, zmniejszyło stres oksydacyjny wywołany aflatoksyną i spowodowało znaczną poprawę wszystkich biochemicznych i histologicznych parametrów wątroby [6].

  1. Zmniejsza stan zapalny

Szczep L. casei wykazuje działanie przeciwzapalne [7]. Podawanie L. casei myszom na diecie wysokotłuszczowej hamowało cytokiny stany zapalnego [8].

U myszy L. casei wpływa korzystnie na rozwój innych pożytecznych szczepów (Lactobacilli) i mikrobiomu. Dzięki temu zmienia ekspresję cytokin w kierunku odpowiedzi przeciwzapalnej [9].

U starszych osób z obniżoną odpornością przyjmowanie L. casei poprawiło aktywność komórek odpornościowych (NK)
i działanie przeciwzapalne cytokin [
10].

Podawanie L. casei myszom chroniło je przed anafilaksją (ostrym zapaleniem alergicznym) i autoimmunologicznym zapaleniem stawów [11].

Aktywne kultury L. casei mogą przeciwdziałać prozapalnemu działaniu E. coli na błonę śluzową jelit w chorobie Leśniowskiego-Crohna poprzez obniżenie poziomu cytokin prozapalnych [12, 13].

  1. Zwalcza stres

Przyjmowanie L. casei przez studentów pozwoliło obniżyć wysoki poziom kortyzolu wywołany stresem i częstość występowania objawów fizycznych stresu. [14]

Z kolei u szczurów lactobacillus casei hamował wydzielanie kortykosteronu (hormonu o podobnym działaniu do kortyzolu) we krwi [15].

Podobnie, gdy L. casei był podawany studentom medycyny w celu sprawdzenia ich odpowiedzi na stres, bakteria ta podwyższyła poziom serotoniny, obniżyła odsetek osób doświadczających typowych objawów ze strony układu pokarmowego i przeziębienia oraz skróciła czas ich trwania [16].

  1. Zwiększa odporność

L. casei działając w przewodzie pokarmowym wzmacnia układ odpornościowy  [17, 18]

Ponadto stymuluje produkcję tlenku azotu, cytokin i prostaglandyn, które pomagają zwalczać infekcje [19].

L. casei sprzyja przywróceniu immunosupresji wywołanej przez środki chemioterapeutyczne u myszy, poprzez aktywację komórek NK, cytotoksycznych komórek T i makrofagów [20]. Są to białe krwinki, które rozpoznają i eliminują komórki nowotworowe i zainfekowane.

Przyjmowanie szczepu L. casei zmniejszyło częstość występowania i czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych
u zdrowych pracowników biurowych w średnim wieku [
21].

Również wśród zdrowych osób pracujących w systemie zmianowym L. casei zmniejszyło częstość występowania powszechnych chorób zakaźnych przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Zanotowano krótszy czas trwania gorączki był niższy wzrost liczby i aktywności komórek leukocytów, neutrofili i komórek NK [22].

U mężczyzn i kobiet trenujących dyscypliny wytrzymałościowe, L. casei obniżył liczbę zachorowań na zakażenia górnych dróg oddechowych oraz ich objawów [23].

  1. Infekcje wirusowe

Dłuższe przyjmowanie L. casei pozwala złagodzić gorączkę wywołaną przez wirusowe zapalenie żołądka i jelit u osób starszych [24].

  1. Zapobiega zapaleniu stawów

Suplementacja L. casei pomaga złagodzić objawy i poprawić cytokiny zapalne u kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów [25].

L. casei chroni myszy przed autoimmunologicznym zapaleniem stawów [26], a jego spożycie przed infekcją znosi zapalenie jelit i stawów wywołane przez Salmonella u myszy [27].

L. casei pozytywnie przyczynia się do leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów u szczurów, zmniejszając ból, reakcje zapalne i degradację chrząstki stawowej.

L. casei wraz z glukozaminą zmniejszały ekspresję różnych cytokin prozapalnych i metaloproteinaz macierzy, jednocześnie regulując w górę cytokiny przeciwzapalne [28].

Podobnie L. casei skutecznie tłumił objawy reumatoidalnego zapalenia stawów u szczurów, obrzęk łap, infiltrację limfocytów i niszczenie tkanek chrzęstnych. Zwiększono cytokiny przeciwzapalne, a zmniejszono cytokiny prozapalne [29, 30, 31].

  1. Łagodzi alergie

Wśród osób z sezonowym alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa stosowanie L. casei wykazało znaczące obniżenie poziomu cytokin indukowanych antygenem, co wskazuje, że suplementacja L. casei moduluje odpowiedzi immunologiczne w alergicznym nieżycie nosa i może potencjalnie złagodzić nasilenie objawów [32].

L. casei zmniejszało objawy zapalenia płuc, a także ilość cytokin prozapalnych u zainfekowanych myszy [33].

  1. Może chronić przed Candidą

Dodatek L. casei do diety u myszy zwiększał odporność na zakażenie C. albicans. L. casei normalizowała odpowiedź immunologiczną, umożliwiając efektywną rekrutację i aktywację fagocytów, a także skuteczne uwalnianie cytokin prozapalnych [34].

Nawet nieaktywne formy L. casei chroniły myszy z niedoborem odporności przed C. albicans [35].

  1. Zdrowie jamy ustnej

Podanie L. casei doustnie zmniejszyło liczbę bakterii chorobotwórczych przyzębia u zdrowych osób z łagodnym i/lub umiarkowanym zapaleniem przyzębia [36].

  1. Choroby sercowo-naczyniowe

L. casei poprawia wrażliwość na insulinę, ważny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza udaru mózgu
i choroby wieńcowej [
37].

Ponadto wykazano, że obniża poziom cholesterolu w eksperymentach laboratoryjnych [38].

  1. Przeciwdziała otyłości

Suplementacja L. casei pomagała w redukcji masy ciała u szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową [39].

Podawanie L. casei poprawiało tolerancję glukozy i zmniejszało insulinooporność u myszy z otyłością wywołaną dietą [40].

  1. Korzyści w cukrzycy

L. casei zmniejsza hiperglikemię – szybkie podnoszenie poziomu glukozy we krwi u szczurów [41].

Ponadto długotrwałe spożywanie L. casei poprawia oporność na insulinę i nietolerancję glukozy u szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową [42], szczurów z hiperinsulinemią [43] i otyłych myszy [44].

L. casei znacznie obniża poziom cytokin prozapalnych i neutrofili we krwi u szczurów z cukrzycą, obniżając ryzyko cukrzycy
i jej powikłań [
45].

L. casei poprawia tolerancję glukozy, dyslipidemię, i odporność na stres oksydacyjny u myszy z cukrzycą typu 2 [46].

  1. Korzystne działanie na przewód pokarmowy

L. casei ma pozytywny wpływ na skład i różnorodność mikroflory jelitowej. Spożywanie odpowiedniej ilości L. casei wpływa na rozrost pozytywnych szczepów: Prevotella, Lactobacillus, Faecalibacterium, Propionibacterium, Bifidobacterium
i niektórymi Bacteroidaceae i Lachnospiraceae. Natomiast hamuje rozwój niekorzystnych bakterii: Clostridium, Phascolarctobacterium, Serratia, Enterococcus, Shigella [
47].

L. casei zmniejszał szkodliwe działanie Pseudomonas i Acinetobacter [48].

Fermentowane mleko zawierające L. casei pozwalało zachować różnorodność mikroflory jelitowej, złagodziło objawy ze strony układu pokarmowego i zapobiegło wzrostowi poziomu kortyzolu u zdrowych studentów medycyny narażonych na stres akademicki [49]

  1. L. casei łagodzi zaparcia i biegunkę

Długotrwałe spożywanie sfermentowanego mleka zawierającego L. casei łagodziło objawy związane z zaparciami i skróciło czas leczenia hemoroidów u kobiet po porodzie [50].

Fermentowany napój mleczny zawierający L. casei łagodził nieregularne wypróżnienia i zmniejszało zaparcia u pacjentów
z gastrektomią [
51].

Suplementacja L. casei zmniejszyła ryzyko biegunki po antybiotykoterapii [51, 52],

Ponadto zmniejsza częstość występowania, czas trwania i nasilenie biegunki u dzieci [53, 54]

  1. L. casei działa korzystnie w stanach zapalnych jelit

L. casei jest skuteczny w leczeniu uszkodzenia jelita cienkiego spowodowanego stosowaniem aspiryny [55],

Szczep ten indukował nawet całkowite wyleczenie myszy z celiakią [56] i łagodził zapalenie jelita grubego u szczurów [57]
i myszy [
58].

  1. L. casei zmniejsza objawy IBD

L. casei zmniejsza nasilenie zespołu jelita drażliwego u myszy [59]

Może przeciwdziałać prozapalnemu działaniu E. coli na zapalenie błony śluzowej jelit w chorobie Leśniowskiego-Crohna poprzez obniżenie poziomu cytokin prozapalnych [60]

  1. Przeciwdziała H. pylori

L. casei był skuteczny przeciwko H. pylori w badaniach na modelu komórkowym in vitro [61].

  1. Wspiera funkcje wątroby

L. casei łagodzi indukowane alkoholem uszkodzenie komórek wątroby [62].

W badaniu na modelu zwierzęcym serwatka zawierajaca L. casei znacząco obniżała podwyższone poziomy aminotransferazy alaninowej, aminotransferazy asparaginianowej i trójglicerydów; zwiększała aktywność przeciwutleniającą i poprawiała parametry wątroby [63].

L. casei chroni przed wystąpieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD) u myszy [64] i hamuje jego rozwój zmniejszając stężenie lipopolisacharydu we krwi, tłumiąc stany zapalne i zwłóknienie w wątrobie [65].

W badaniu na szczurach z ostrą niewydolnością wątroby L. casei hamował prozapalne cytokiny, łagodził stany zapalne wątroby, zapobiegał uszkodzeniom jelit i modulował mikroflorę jelitową poprzez zwiększenie poziomu pożytecznych szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium [66].

  1. Pomocny w walce z rakiem

Szczep L. casei reguluje śmierć komórek nowotworowych poprzez aktywację makrofagów i modulowanie odpowiedzi immunologicznej gospodarza [67].

Ponadto działa cytotoksycznie na różne typy komórek nowotworowych [68].

W jednym z badań L. casei był w stanie hamować wzrost komórek nowotworowych u sób z białaczką [69].

L. casei zmniejszał migrację  i inwazję komórek raka jelita grubego [70, 71]

Co więcej, hamował wzrost ludzkich i mysich komórek raka jelita grubego i powodował 80% zmniejszenie objętości nowotworu u leczonych myszy [72].

Podawanie fermentowanego mleka z L. casei opóźniało wzrost guza u myszy z rakiem piersi, zarówno gdy podawano je zapobiegawczo, jak i w ramach leczenia. Dodatkowo zmniejszył unaczynienie guza i przerzuty do płuc oraz wydłużył przeżycie [73, 74, 75].

Spożycie izoflawonów sojowych w połączeniu z L. casei zmniejszyło ryzyko raka piersi wśród japońskich kobiet [76].

Podanie L. casei znacznie obniżyło odsetek nawrotów raka pęcherza i raka jelita grubego u chorych na raka [77].

  1. Chroni przed toksynami

Lactobacillus casei może wiązać się z heterocyklicznymi aminami aromatycznymi i może zmniejszać ich stężenie
i toksyczność [
78].

Lactobacillus casei zmniejsza cytotoksyczne działanie pestycydów na komórki ludzkie [79].

Suplementacja Lactobacillus casei zmniejsza poziom aflatoksyny we krwi i może poprawić niekorzystny wpływ na masę ciała i parametry krwi u szczurów [80].

Sfermentowany napój mleczny zawierający Lactobacillus casei może zmniejszać toksyczność aflatoksyny u ludzi [81].

  1. Może pomóc w nietolerancji histaminy

L. casei rozkłada aminy biogenne (BA) i zmniejsza gromadzenie się histaminy [82].

  1. Korzyści dla osób palących

Palenie papierosów zmniejsza aktywność komórek NK. Spożycie L. casei zapobiegło wywołanej dymem redukcji aktywności NK [83].

Mechanizmy działania

  • Hamuje działanie cytokin prozapalnych: TNF-α, IFN-γ, interleukiny IL-2, IL-6, IL-8, IL-17, IL-23, IL-1β [84, 85, 86, 87, 88] .
  • Zwiększa cytokiny przeciwzapalne, takie jak IL-10 [89, 90].
  • Hamuje czynnik jądrowy NF-κB [91].
  • Może zapobiegać stanom zapalnym z udziałem IgE lub autoprzeciwciał [92].

Bezpieczeństwo stosowania

Lactobacillus casei jest ogólnie dobrze tolerowany. Należy unikać stosowania probiotyków u pacjentów z niewydolnością narządów, upośledzeniem odporności i zaburzeniami bariery jelitowej.

Powód dla którego rzucisz palenie

Uwaga osoby palące oraz wszyscy, u których stwierdzono zanieczyszczenie organizmu kadmem. Kadm katalizuje przemianę witaminy C w kwas szczawiowy, tworzący z wapniem piasek i kamienie nerkowe. Nadmiar związków kwasu szczawiowego (szczawianów) w organizmie grozi też dną moczanową, reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz nasileniem infekcji układu moczowego, a ponadto sprzyja występowaniu niedoborów wapnia w organizmie.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Bactoflor 10/20 bakterie probiotyczne
Wysoko skoncentrowane aktywne kultury bakterii - skuteczne i szybkie uzupełnienie
Bactoflor bakterie probiotyczne probiotyk
Wysoce skuteczny preparat bazowy zawierający żywe kultury bakterii
Bactoflor dla dzieci probiotyk dla dzieci
3 miliardy CFU pożytecznych bakterii dla mikroflory jelitowej Twojego dziecka
Reklama
Bactoflor 10/20 bakterie probiotyczne
Wysoko skoncentrowane aktywne kultury bakterii - skuteczne i szybkie uzupełnienie
Bactoflor bakterie probiotyczne probiotyk
Wysoce skuteczny preparat bazowy zawierający żywe kultury bakterii
Bactoflor dla dzieci probiotyk dla dzieci
3 miliardy CFU pożytecznych bakterii dla mikroflory jelitowej Twojego dziecka
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med