Suplementy probiotyczne zawierające L. casei stosuje się w celu zapobiegania lub leczenia biegunki i innych problemów z układem pokarmowym. Dowiedziono również jego działanie przeciwutleniające. Dzięki temu może okazać się pomocny w stanach zapalnych, prawidłowej reakcji na stres czy wspieraniu odporności. Przeczytaj artykuł, aby poznać więcej możliwości tego szczepu.
Co to jest Lactobacillus casei?
Lactobacillus casei jest gram-dodatnią, niepatogenną bakterią kwasu mlekowego1. Występuje w fermentowanych produktach mlecznych i roślinnych oraz w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt2,3.
Wykazano, że Lactobacillus casei jako suplement diety poprawia równowagę mikrobiologiczną jelit, łagodzi zapalenie stawów, cukrzycę typu 24 oraz sprawdza się w wielu innych dolegliwościach.
Korzyści zdrowotne wynikające z L. casei
- Może działać jako przeciwutleniacz
Przeprowadzono badanie wśród 32 zdrowych osób, którym podawano L. casei w połączeniu z prebiotykiem inuliną. Wykazano, że to połączenie zawierające L. casei (4 × 108 CFU) z inuliną (400 mg) może mieć pozytywny wpływ na zdolność przeciwutleniającą ludzkiego osocza i aktywność enzymów przeciwutleniających (SOD, CAT i GPx)5.
Podawanie szczepu L. casei u szczurów zmniejszyło stres oksydacyjny wywołany aflatoksyną i spowodowało znaczną poprawę wszystkich biochemicznych i histologicznych parametrów wątroby6.
- Może redukować stany zapalne
Szczep L. casei wykazuje działanie przeciwzapalne7. Podawanie L. casei myszom na diecie wysokotłuszczowej hamowało cytokiny stany zapalnego8. U myszy L. casei wpływa korzystnie na rozwój innych pożytecznych szczepów (Lactobacilli) i mikrobiomu. Dzięki temu zmienia ekspresję cytokin w kierunku odpowiedzi przeciwzapalnej9.
U starszych osób z obniżoną odpornością przyjmowanie L. casei poprawiło aktywność komórek odpornościowych (NK) i działanie przeciwzapalne cytokin10.
Podawanie L. casei myszom chroniło je przed anafilaksją (ostrym zapaleniem alergicznym) i autoimmunologicznym zapaleniem stawów11.
Aktywne kultury L. casei mogą przeciwdziałać prozapalnemu działaniu E. coli na błonę śluzową jelit w chorobie Leśniowskiego-Crohna poprzez obniżenie poziomu cytokin prozapalnych12,13.
- Może ograniczać negatywne skutki stresu
Przyjmowanie L. casei przez studentów pozwoliło obniżyć wysoki poziom kortyzolu wywołany stresem i częstość występowania objawów fizycznych stresu14.
Z kolei u szczurów lactobacillus casei hamował wydzielanie kortykosteronu (hormonu o podobnym działaniu do kortyzolu) we krwi15.
Podobnie, gdy L. casei był podawany studentom medycyny w celu sprawdzenia ich odpowiedzi na stres, bakteria ta podwyższyła poziom serotoniny, obniżyła odsetek osób doświadczających typowych objawów ze strony układu pokarmowego i przeziębienia oraz skróciła czas ich trwania16.
- Może poprawiać odporność
L. casei działając w przewodzie pokarmowym, wzmacnia układ odpornościowy17,18.
Ponadto stymuluje produkcję tlenku azotu, cytokin i prostaglandyn, które pomagają zwalczać infekcje19.
L. casei sprzyja przywróceniu immunosupresji wywołanej przez środki chemioterapeutyczne u myszy, poprzez aktywację komórek NK, cytotoksycznych komórek T i makrofagów20. Są to białe krwinki, które rozpoznają i eliminują komórki nowotworowe i zainfekowane.
Przyjmowanie szczepu L. casei zmniejszyło częstość występowania i czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych u zdrowych pracowników biurowych w średnim wieku21.
Również wśród zdrowych osób pracujących w systemie zmianowym, L. casei zmniejszyło częstość występowania powszechnych chorób zakaźnych przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Zanotowano krótszy czas trwania gorączki, był niższy wzrost liczby i aktywności komórek leukocytów, neutrofili i komórek NK22.
U mężczyzn i kobiet trenujących dyscypliny wytrzymałościowe, L. casei obniżył liczbę zachorowań na zakażenia górnych dróg oddechowych oraz ich objawów23.
- Może łagodzić skutki infekcji wirusowych
Dłuższe przyjmowanie L. casei pozwala złagodzić gorączkę wywołaną przez wirusowe zapalenie żołądka i jelit u osób starszych24.
- Może zapobiegać chorobom zapalnym stawów
Suplementacja L. casei pomaga złagodzić objawy i poprawić cytokiny zapalne u kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów25.
L. casei chroni myszy przed autoimmunologicznym zapaleniem stawów26, a jego spożycie przed infekcją znosi zapalenie jelit i stawów wywołane przez Salmonella u myszy27.
L. casei pozytywnie przyczynia się do leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów u szczurów, zmniejszając ból, reakcje zapalne i degradację chrząstki stawowej. L. casei wraz z glukozaminą zmniejszały ekspresję różnych cytokin prozapalnych i metaloprotein z macierzy, jednocześnie regulując w górę cytokiny przeciwzapalne.28
Podobnie L. casei skutecznie tłumił objawy reumatoidalnego zapalenia stawów u szczurów, obrzęk łap, infiltrację limfocytów i niszczenie tkanek chrzęstnych. Zwiększono cytokiny przeciwzapalne, a zmniejszono cytokiny prozapalne29,30,31.
- Może łagodzić alergie
Wśród osób z sezonowym alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa, stosowanie L. casei wykazało znaczące obniżenie poziomu cytokin indukowanych antygenem, co wskazuje, że suplementacja L. casei moduluje odpowiedzi immunologiczne w alergicznym nieżycie nosa i może potencjalnie złagodzić nasilenie objawów32.
L. casei zmniejszało objawy zapalenia płuc, a także ilość cytokin prozapalnych u zainfekowanych myszy33.
- Może chronić przed Candidą
Dodatek L. casei do diety u myszy zwiększał odporność na zakażenie C. albicans. L. casei normalizowała odpowiedź immunologiczną, umożliwiając efektywną rekrutację i aktywację fagocytów, a także skuteczne uwalnianie cytokin prozapalnych34.
Nawet nieaktywne formy L. casei chroniły myszy z niedoborem odporności przed C. albicans35.
- Może dbać o zdrowie jamy ustnej
Podanie L. casei doustnie zmniejszyło liczbę bakterii chorobotwórczych przyzębia u zdrowych osób z łagodnym i/lub umiarkowanym zapaleniem przyzębia36.
- Może redukować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
L. casei poprawia wrażliwość na insulinę, ważny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza udaru mózgu i choroby wieńcowej37. Ponadto wykazano, że obniża poziom cholesterolu w eksperymentach laboratoryjnych38.
- Może przeciwdziałać otyłości
Suplementacja L. casei pomagała w redukcji masy ciała u szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową39. Podawanie L. casei poprawiało tolerancję glukozy i zmniejszało insulinooporność u myszy z otyłością wywołaną dietą40.
- Może pomagać w walce z cukrzycą
L. casei zmniejsza hiperglikemię – szybkie podnoszenie poziomu glukozy we krwi, u szczurów41. Ponadto długotrwałe spożywanie L. casei poprawia oporność na insulinę i nietolerancję glukozy u szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową42, szczurów z hiperinsulinemią43 i otyłych myszy44.
L. casei znacznie obniża poziom cytokin prozapalnych i neutrofili we krwi u szczurów z cukrzycą, obniżając ryzyko cukrzycy i jej powikłań45.
L. casei poprawia tolerancję glukozy, dyslipidemię, i odporność na stres oksydacyjny u myszy z cukrzycą typu 246.
- Może wywierać korzystny wpływ na przewód pokarmowy
L. casei ma pozytywny wpływ na skład i różnorodność mikroflory jelitowej. Spożywanie odpowiedniej ilości L. casei wpływa na rozrost pozytywnych szczepów: Prevotella, Lactobacillus, Faecalibacterium, Propionibacterium, Bifidobacterium i niektórych Bacteroidaceae i Lachnospiraceae. Natomiast hamuje rozwój niekorzystnych bakterii: Clostridium, Phascolarctobacterium, Serratia, Enterococcus, Shigella47.
L. casei zmniejszał szkodliwe działanie Pseudomonas i Acinetobacter48.
Fermentowane mleko zawierające L. casei pozwalało zachować różnorodność mikroflory jelitowej, złagodziło objawy ze strony układu pokarmowego i zapobiegło wzrostowi poziomu kortyzolu u zdrowych studentów medycyny narażonych na stres akademicki49.
- L. casei może łagodzić zaparcia i biegunkę
Długotrwałe spożywanie sfermentowanego mleka zawierającego L. casei łagodziło objawy związane z zaparciami i skróciło czas leczenia hemoroidów u kobiet po porodzie50.
Fermentowany napój mleczny zawierający L. casei łagodził nieregularne wypróżnienia i zmniejszał zaparcia u pacjentów z gastrektomią51.
Suplementacja L. casei zmniejszyła ryzyko biegunki po antybiotykoterapii51,52. Ponadto może zmniejszać częstość występowania, czas trwania i nasilenie biegunki u dzieci.53,54
- L. casei może redukować stany zapalne jelit
L. casei jest skuteczny w leczeniu uszkodzenia jelita cienkiego spowodowanego stosowaniem aspiryny55.
Szczep ten indukował nawet całkowite wyleczenie myszy z celiakią56 i łagodził zapalenie jelita grubego u szczurów57 i myszy58.
- L. casei może zmniejszać objawy IBD
L. casei zmniejsza nasilenie zespołu jelita drażliwego u myszy 59.
Może przeciwdziałać prozapalnemu działaniu E. coli na zapalenie błony śluzowej jelit w chorobie Leśniowskiego-Crohna poprzez obniżenie poziomu cytokin prozapalnych60.
- Może przeciwdziałać H. pylori
L. casei był skuteczny przeciwko H. pylori w badaniach na modelu komórkowym in vitro61.
- Może wspierać funkcjonowanie wątroby
L. casei łagodzi indukowane alkoholem uszkodzenie komórek wątroby62. W badaniu na modelu zwierzęcym serwatka zawierajaca L. casei znacząco obniżała podwyższone poziomy aminotransferazy alaninowej, aminotransferazy asparaginianowej i trójglicerydów; zwiększała aktywność przeciwutleniającą i poprawiała parametry wątroby63.
L. casei chroni przed wystąpieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD) u myszy64 i hamuje jego rozwój, zmniejszając stężenie lipopolisacharydu we krwi, tłumiąc stany zapalne i zwłóknienie w wątrobie65.
W badaniu na szczurach z ostrą niewydolnością wątroby L. casei hamował prozapalne cytokiny, łagodził stany zapalne wątroby, zapobiegał uszkodzeniom jelit i modulował mikroflorę jelitową poprzez zwiększenie poziomu pożytecznych szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium66.
- Może działać antynowotworowo
Szczep L. casei reguluje śmierć komórek nowotworowych poprzez aktywację makrofagów i modulowanie odpowiedzi immunologicznej gospodarza67.
Ponadto działa cytotoksycznie na różne typy komórek nowotworowych68.
W jednym z badań, L. casei był w stanie hamować wzrost komórek nowotworowych u osób z białaczką69.
L. casei zmniejszał migrację i inwazję komórek raka jelita grubego.70,71
Co więcej, hamował wzrost ludzkich i mysich komórek raka jelita grubego i powodował 80% zmniejszenia objętości nowotworu u leczonych myszy72.
Podawanie fermentowanego mleka z L. casei opóźniało wzrost guza u myszy z rakiem piersi, zarówno gdy podawano je zapobiegawczo, jak i w ramach leczenia. Dodatkowo zmniejszył unaczynienie guza i przerzuty do płuc oraz wydłużył przeżycie73,74,75.
Spożycie izoflawonów sojowych w połączeniu z L. casei zmniejszyło ryzyko raka piersi wśród japońskich kobiet76.
Podanie L. casei znacznie obniżyło odsetek nawrotów raka pęcherza i raka jelita grubego u chorych na raka77.
- Może chronić nas przed toksynami
Lactobacillus casei może wiązać się z heterocyklicznymi aminami aromatycznymi i może zmniejszać ich stężenie i toksyczność78. Lactobacillus casei zmniejsza cytotoksyczne działanie pestycydów na komórki ludzkie79.
Suplementacja Lactobacillus casei zmniejsza poziom aflatoksyny we krwi i może poprawić niekorzystny wpływ na masę ciała i parametry krwi u szczurów80.
Sfermentowany napój mleczny zawierający Lactobacillus casei może zmniejszać toksyczność aflatoksyny u ludzi81.
- Może pomóc w nietolerancji histaminy
L. casei rozkłada aminy biogenne (BA) i zmniejsza gromadzenie się histaminy82.
- Może przynosić korzyści osobom palącym
Palenie papierosów zmniejsza aktywność komórek NK. Spożycie L. casei zapobiegło wywołanej dymem redukcji aktywności NK83.
Mechanizmy działania
- Hamuje działanie cytokin prozapalnych: TNF-α, IFN-γ, interleukiny IL-2, IL-6, IL-8, IL-17, IL-23, IL-1β84,85,86,87,88.
- Zwiększa cytokiny przeciwzapalne, takie jak IL-1089,90.
- Hamuje czynnik jądrowy NF-κB91.
- Może zapobiegać stanom zapalnym z udziałem IgE lub autoprzeciwciał92.
Bezpieczeństwo stosowania
Lactobacillus casei jest ogólnie dobrze tolerowany. Należy unikać stosowania probiotyków u pacjentów z niewydolnością narządów, upośledzeniem odporności i zaburzeniami bariery jelitowej.
Osoby z poważnymi dolegliwościami powinny być pod kontrolą lekarza podczas ich stosowania, ponieważ mogą zwiększać ryzyko działań niepożądanych, w tym infekcji. Dotyczy to zwłaszcza ciężko chorych, osób po operacjach, z osłabionym układem odpornościowym, niemowląt i małych dzieci.
Przed rozpoczęciem suplementacji L. casei lub innymi probiotykami, należy skonsultować się z lekarzem.
Bibliografia
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936475/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4887021/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4705108/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4631296/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808675/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21658402
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26782605
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26059375
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4705108
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23307112
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21810608
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18839424
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858332/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26896291
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26896291
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26689231
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858332/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053856
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23353862
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23672525
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26419583
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21504972
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21411836
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21521545
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24673738
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21810608
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858332/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21167838
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20838859
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18804867
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18243320
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18510694
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19001789
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21395664
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10826722
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26672414
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926461/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23252703
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4689799/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21281408
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4023578/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4023578/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23797890
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4023578/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26781677
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25102821
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24702028
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24854958
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27208120
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25380801
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24621348
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229551/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222668/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858332/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21556830
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21615450
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21893695
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27107798
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222668/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18839424
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4704617/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24485689
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24767886
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22749137
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24113768
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25893720
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936475/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936475/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2121856
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25773690
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22830611
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4744000/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25962107
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24646876
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22761192
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23992486
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21329565
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4961978/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4961978/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23351087
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26490018
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22721727
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22142891
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4705108/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26059375
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26782605
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18839424
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858332/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4705108/
- http://https//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26782605
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26782605
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21810608