Drzewo figowe to roślina ceniona od tysięcy lat zarówno za swoje walory kulinarne, jak i właściwości medyczne. Owoce figowca odznaczają się dużą zawartością błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Są skarbnicą substancji odżywczych, antyoksydantów, minerałów, takich jak: magnez, wapń, miedź, żelazo i mangan oraz witamin A, C, E i z grupy B. Wpływają na obniżenie glukozy we krwi, a także frakcji LDL cholesterolu. Witaminy E i C oraz kwasy fenolowe i flawonoidy chronią nas przed wolnymi rodnikami. Figi wpływają korzystnie również na układ krwionośny oraz kostny.
Składniki:
- 4 świeże figi,
- 4 kromki chleba żytniego na zakwasie,
- 4 łyżki sera ricotta,
- 1 średniej wielkości cebula czerwona,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka świeżego rozmarynu,
- 1 łyżeczka miodu,
- pół łyżeczki masła,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- kilka ziarenek czerwonego pieprzu,
- szczypta soli himalajskiej,
- sos balsamiczny o smaku figi dla ozdoby.
Wykonanie:
Posmaruj kromki chleba oliwą z oliwek i lekko zarumień je w piekarniku. Na patelni rozgrzej masło i posiekaną w płatki cebulę zeszklij razem z cynamonem cejlońskim, pod koniec dodaj miód, szczyptę soli i zamieszaj. Posmaruj grzanki ricottą, połóż duszoną cebulę, figi pokrojone w plastry. Udekoruj sosem balsamicznym, czerwonym pieprzem oraz rozmarynem.