Chrupiące grzanki z ricottą, aromatyczną cebulą, figą i rozmarynem

Owoce figowca są bogate w substancje odżywcze, antyoksydanty, witaminy i minerały. Wypróbuj je jako pyszny dodatek do grzanek z ricottą.

Drzewo figowe to roślina ceniona od tysięcy lat zarówno za swoje walory kulinarne, jak i właściwości medyczne. Owoce figowca odznaczają się dużą zawartością błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Są skarbnicą substancji odżywczych, antyoksydantów, minerałów, takich jak: magnez, wapń, miedź, żelazo i mangan oraz witamin A, C, E i z grupy B. Wpływają na obniżenie glukozy we krwi, a także frakcji LDL cholesterolu. Witaminy E i C oraz kwasy fenolowe i flawonoidy chronią nas przed wolnymi rodnikami. Figi wpływają korzystnie również na układ krwionośny oraz kostny.

Składniki:

  • 4 świeże figi,
  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie,
  • 4 łyżki sera ricotta,
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki masła,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • sos balsamiczny o smaku figi dla ozdoby.

Wykonanie:

Posmaruj kromki chleba oliwą z oliwek i lekko zarumień je w piekarniku. Na patelni rozgrzej masło i posiekaną w płatki cebulę zeszklij razem z cynamonem cejlońskim, pod koniec dodaj miód, szczyptę soli i zamieszaj. Posmaruj grzanki ricottą, połóż duszoną cebulę, figi pokrojone w plastry. Udekoruj sosem balsamicznym, czerwonym pieprzem oraz rozmarynem.

0:00
0:00