Deser lodowy bananowo – pistacjowy w polewie czekoladowej

Poznaj przepis na zdrowe lody bananowo-pistacjowe bogate w mikroskładniki odżywcze.

Lato to taki czas, kiedy często mamy ochotę na coś zimnego, coś smacznego i słodkiego. A gdyby tak zjeść zdrowy lodowy deser, bogaty w błonnik, minerały, witaminy, a do tego smaczny?

Pistacje mają liczne właściwości prozdrowotne. Zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę C. Są bogate w żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, potas, a także luteinę. Wpływają korzystnie na poziom cholesterolu we krwi, działają antyoksydacyjne, przeciwdziałają zaparciom ze względu na dość wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Składniki:

  • 3 mrożone banany,
  • 150 g pistacji łuskanych bez dodatku soli,
  • 50 ml schłodzonego napoju kokosowego bio,
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (zawartość kakao minimum 70 %),
  • kilka kropli oliwy z oliwek,
  • listki świeżej mięty do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Zmiksuj w blenderze mrożone banany razem z pistacjami (zostaw kilkanaście do dekoracji) i napojem kokosowym.
  2. Na patelni rozgrzej kilka kropli oliwy z oliwek, dodaj 3 kostki gorzkiej czekolady i rozpuść ją na małym ogniu, intensywnie mieszając, aby się nie przypaliła.
  3. Deser lodowy przełóż do salaterek, polej rozpuszczoną czekoladą, udekoruj pistacjami i świeżą miętą.
  4. Odstaw na chwilę deserki do lodówki, aby polewa stężała.

Smacznego 🙂

Autor: Katarzyna Arkuszyńska

0:00
0:00