- gorzka zielenina – sałaty, rukola, endywia, cykoria, szpinak, jarmuż - stymulują przepływ krwi, zawierają enzymy poprawiające trawienie
- karczochy, zielony groszek, szparagi, cukinia - zawierają chlorofil, który pomaga oczyszczać krew z toksyn.
- warzywa krzyżowe - brokuły, kapusta, brukselka - zwiększają działanie enzymów wątrobowych (niewskazane da osób z chorobami tarczycy)
- cebula, czosnek, por, chrzan - ostre warzywa zawierające związki siarki (cysteinę i taurynę), które zwiększają produkcję żółci ułatwiając usuwanie toksyn.
- kasza jaglana – silnie oczyszcza organizm usuwa nadmiary wilgoci (według TCM)
- amarantus, quinoa - pokarmy gorzkie pomagają uporać się ze skutkami przejedzenia, pozwolą uniknąć ociężałości.
- błonnik - pomaga związać nadmiar tłuszczu i toksyn w postaci łatwej do usunięcia z organizmu.
- kiełki (np. rzeżucha, lucerny, czy rzodkiewki) dostarczają dużych ilości cennych witamin z grupy B (wspierających 1 fazę detoksu) oraz A, C, E.
- zawierają składniki mineralne: potas, magnez, czy wapń w wyjątkowo dobrze przyswajalnej formie - proces kiełkowania sprawia, że są lekko strawne.
- olej lniany, oliwa z oliwek, olej kokosowy chronią przed kamieniami w pęcherzyku i drogach żółciowych
- ryby: makrela, dorsz, halibut, łosoś, tuńczyk - zawierają niezbędne kwasy omega 3, przyczyniają się do poprawy krążenia i wzmacniają wątrobę. Najbardziej wartościowym źródłem kwasów omega są małe ryby. Wybieraj szczególnie te poławiane na dziko (np. w morzach północnych)
- jabłka, śliwki, melony poprzez dużą zawartość pektyny pomagają absorbować i wydalać toksyny wspierając wątrobę
- cytryny i grejpfruty alkalizuje krew i oczyszczają.
- Spirulina i chlorella są bogate w chlorofil oraz alginiany - węglowodany które wyłapują metale ciężkie takie jak ołów i rtęć, i usuwać je z organizmu. Warto kupować wodorosty z renomowanego źródła, hodowane w czystych wodach np. Islandii.
- gorzkie zioła: korzeń mniszka lekarskiego, korzeń łopianu, cynamon, mają wyjątkowe właściwości oczyszczające wątrobę.
- ostropest – usuwa wolne rodniki, wskazany w marskości wątroby.
- zielona herbata zawiera katechiny wspierające działanie wątroby
- cynk - wspomaga przemianę toksyn na związki rozpuszczalne w wodzie możliwe do usunięcia. Szczególnie ważny w 1 fazie detoxu.
- kwas alfa-liponowy – silny przeciwutleniacz wolnych rodników, łagodzi skutki zbyt szybkiego uwalniania dużej ilości toksyn.
- kurkuma – działa przeciwzapalnie, stymuluje przepływ żółci. Badania dowodzą, że kurkumina zawarta w kurkumie chroni nerki i wątrobę przed działaniem metali ciężkich i zmniejsza ich kumulację (Journal of Applied Toxicology 2010).
- glutation – zbudowany z aminokwasów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Chroni komórki przed działaniem szkodliwych substancji. Pomaga odtruwać wątrobę z alkoholu, tytoniu, a nawet metali ciężkich. Utrzymać odpowiedni poziom innych przeciwutleniaczy jak witamina C i E. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.
- ćwiczenia - ćwiczenia fizyczne poruszają przepływ limfy która dociera do wielu miejsc magazynowania toksyn. Jej ułatwiony przepływ wzmaga odtruwanie tkanek. Ponadto w wyniku głębokiego oddychania za sprawą wysiłku czy np. podczas sesji yogi toksyny możemy usuwać również przez płuca.
- sauna - jeżeli nie możesz ćwiczyć wybierz się na saunę. Proces pocenia pomaga wydalać toksyny przez skórę.
- zadbaj o emocje - negatywne myśli, uczucia i emocje szkodzą wątrobie. Noszenie w sobie złości i urazy wyczerpują naszą energię, pozbawia siły do życia i szkodzi zdrowiu. Jak uważa specjalista medycyny mitochondrialnej Franz Enzmann: silne przeżycia np. stres, czy mobbing uszkadzają również mitochondria.
Autor: Paulina Żurek
Bibliografia:- Pitchford. P: Odżywianie dla zdrowie.
- Błaszczyk. T: Podstawy medycyny chińskiej. Proherba 2012
- B. Kukliński.: Mitochondria. Diagnostyka uszkodzeń mitochondrialnych i skuteczne metody terapii. Mito-pharma, Gorzów Wielkopolski, 2017.