Dieta warzywno-owocowa — jadłospis i przepisy na 7 dni postu

Przedstawiamy jadłospis i przepisy na 7 dniowy post warzywno-owocowy.

Dieta warzywno-owocowa określana jako post coraz częściej wybierana jest w celu profilaktyki chorób, czy redukcji wagi. Jednak aby była skuteczna, trzeba skrupulatnie trzymać się jej zasad, w tym odpowiedniej kompozycji posiłków z wybranych warzyw i owoców. Jak przygotowywać posiłki, aby dieta nie była nudna, a zarazem skuteczna? Przedstawiamy jadłospis na 7 dni oraz przykładowe przepisy na ciekawe sałatki, sycące śniadania i ciepłe dania główne.

Dieta warzywno-owocowa — jak przygotowywać posiłki?

Jedną z zalet diety warzywno-owocowej jest krótki czas przygotowywania posiłków, ponieważ większość z nich zjadamy na surowo w postaci sałatek i surówek, a pozostałe dania poddajemy krótkiej obróbce termicznej, np. duszeniu czy gotowaniu na parze, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Smak potraw możemy urozmaicać dodatkiem ziół, czy sokiem z kiszonych warzyw lub cytrusów (pomarańczy, grejpfrutów i cytryn). Wskazane są również świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe oraz koktajle, które mogą stanowić element śniadania lub podwieczorek. Dodatkiem, który wzbogaci smak diety, mogą być warzywa o ostrym smaku jak rzodkiewka, czosnek, szczypiorek. Można także eksperymentować ze strukturą warzyw i owoców np. w postaci suszonej (np. pomidory) lub piekąc je w piekarniku, co nada im chrupkości. Dobrym rozwiązaniem są zdrowsze wersje chipsów z pieczonych w piekarniku liści jarmużu lub z cukinii.

Dieta warzywno-owocowa — jadłospis na 7 dni

Przed rozpoczęciem diety wiele osób zastanawia się jak ułożyć jadłospis. Można ułatwić sobie to zadanie, ponieważ w diecie warzywno-owocowej przepisy na 7 dni mogą posłużyć nam do ułożenia jadłospisu na 14 dni, wystarczy dowolnie zamienić kolejność dań, czy składniki sałatek albo zup.

Dzień 1.

Starter:

  • szklanka ciepłej wody z sokiem z cytryny
  • szklanka zakwasu z buraków podgrzanego do 40˚C z ząbkiem czosnku i majerankiem

Śniadanie:

  • surówka z selera naciowego, marchwi i jabłka
  • surówka z kapusty pekińskiej z połówką pomarańczy i ziołami
  • brokuł gotowany na parze posypany kiełkami

Obiad:

  • zupa krem z warzyw
  • frytki z warzyw pieczone w piekarniku (marchew, pietruszka, burak, papryka)
  • mix sałat z pomidorem i koperkiem doprawiony sokiem z cytryny

Kolacja

  • sok pomidorowy
  • sałatka z buraków gotowanych na parze z jabłkiem i cebulą
  • pieczone jabłko
  • herbata z melisy

Dzień 2.

Starter:

  • sok z kiszonej kapusty
  • szklanka ciepłej wody z cytryną

Śniadanie:

  • koktajl: kiwi, jarmuż, natka pietruszki (200 ml)
  • leczo warzywne
  • surówka z marchwi i jabłka

Obiad:

  • surówka: roszponka, ogórek kiszony, pomidor
  • surówka: biała rzodkiew i jabłko
  • zupa cebulowa
  • warzywa gotowane: kalafior z koperkiem

Kolacja:

  • surówka: brokuł, ogórek kiszony i czosnek
  • pół grejpfruta posypanego cynamonem
  • bigos ze świeżej kapusty i marchewki
  • herbata ziołowa

Dzień 3.

Starter:

  • woda z cytryną
  • zielony koktajl: seler naciowy, pietruszka, szpinak

Śniadanie:

  • zakwas z kiszonych buraków z czosnkiem
  • surówka warzywna z pomidorów z cebulą i ogórkiem kiszonym ze szczypiorkiem
  • sałatka z białej kapusty i jabłka
  • pieczony burak z zakwasu z kminkiem

Obiad:

  • zupa z brokułów i cukinii
  • sałatka warzywna z gotowanej kapusty kiszonej z pomidorami i porami,
  • surówka z selera i jabłka
  • sok z marchwi

Kolacja:

  • surówka z pomidorów, papryki i szczypiorek,
  • sałatka z kapusty pekińskiej ze świeżym ogórkiem, cebulą i koperkiem,
  • frytki z pieczonego selera korzeniowego z musem z pomidorów
  • herbata owocowa

Dzień 4.

Starter:

  • woda z ogórków kiszonych
  • ciepła woda z cytryną

Śniadanie:

  • zielony sok ze szpinaku, kiwi i mięty
  • surówka z marchwi i jabłka.
  • duszony kalafior z cebulą
  • herbatka ziołowa

Obiad:

  • zupa krem z pieczonej papryki
  • gołąbki z nadzieniem jarzynowym i sosem pomidorowym,
  • sałatka z kapusty i marchewki
  • sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem,
  • kompot z jabłek i moreli,

Kolacja:

  • sałatka z gotowanych buraków z cebulą i jabłkiem na ciepło,
  • surówka z białej kapusty, kiszonego ogórka, czerwonej papryki,
  • sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku,
  • herbatka z rumianku

Dzień 5.

Starter:

  • sok z kiszonej kapusty
  • szklanka ciepłej wody z cytryną

Śniadanie:

  • sok warzywno-owocowy
  • surówka z pomidorów, rzodkwi i szczypiorku,
  • surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulą i szczypiorkiem
  • pół grejpfruta z cynamonem

Obiad:

  • zupa krem z białych warzyw (seler, por, pietruszka)
  • duszone warzywa w sosie pomidorowym z curry: kalafior, cukinia, pomidory, cebula, papryka, czosnek, imbir
  • surówka z ogórka świeżego i kiszonego oraz cebuli
  • surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i szczypiorkiem
  • surówka z sałaty lodowej, pomidora, papryki i kiszonego ogórka
  • kompot z owoców sezonowych

Kolacja:

  • warzywa na parze (brokuł, marchew, burak)
  • surówka z marchwi i jabłka z chrzanem
  • sałatka z sałaty lodowej i rzodkiewki i pomidorów
  • sok z pomarańczy
  • jabłko

Dzień 6.

Starter:

  • woda z cytryną
  • sok z kiszonej kapusty

Śniadanie:

  • sok z marchwi i jabłka
  • sałatka z selera naciowego i pomidorów z papryką i koperkiem
  • surówka z ogórków świeżych i kiszonych
  • sałatka z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera
  • herbata owocowa
  • pomarańcza

Obiad:

  • barszcz czerwony
  • leczo z cukinii, papryki, pomidorów z cebulą i ziołami
  • surówka: pomidory ze szczypiorkiem i sałatą
  • jabłko pieczone z cynamonem

Kolacja:

  • biała kapusta duszona z papryką, cebulą i ziołami,
  • surówka z porów, ogórków i jabłka
  • kompot
  • kiwi

Dzień 7.

Starter:

  • zakwas z kiszonych buraków podgrzany do 40˚C z majerankiem
  • woda z cytryną

Śniadanie:

  • zielony koktajl z kiwi, jabłka, jarmużu i pietruszki (200ml)
  • surówka z marchewki i jabłka z sokiem z cytryny,
  • surówka z białej kapusty i papryki z sosem winegret,
  • chipsy z cukinii pieczonej w piekarniku

Obiad:

  • zupa jarzynowa
  • surówka z sałaty, papryki i pora,
  • surówka ze świeżego i kiszonego ogórka z cebulą i koperkiem,
  • pieczona cukinia nadziewana duszonymi warzywami w sosie pomidorowym

Kolacja:

  • wywar z warzyw
  • sałatka z ogórka kiszonego, cebuli i pomidorów ze szczypiorkiem
  • sałatka z pomarańczy, kiwi i szpinaku
  • jabłko pieczone z cynamonem
  • herbata ziołowa

Jakie owoce i warzywa znajdują się w przepisach diety warzywno-owocowej?

Przepisy na diecie warzywno-owocowej zawierają warzywa z kilku grup:

  • korzeniowych: marchew, pietruszka, burak, seler, rzodkiew, rzepa
  • kapustnych: brukselka, kapusty (różne rodzaje), kalafior, brokuł, jarmuż, kiełki
  • dyniowatych: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki
  • psiankowatych: papryka, pomidory, bakłażan
  • cebulowych: cebula, czosnek, por
  • liściastych: różne rodzaje sałat, szpinak, rukola, natka pietruszki, zioła (rozmaryn, bazylia, tymianek, mięta, szczypiorek, koperek itp.)

Dozwolone są również owoce:

  • jabłka
  • grejpfruty
  • kiwi
  • cytryny
  • jagody

Danie można wzbogacać przyprawami ziołowymi, cynamonem, solą, pieprzem, czy przyprawami orientalnymi i korzeniowymi np. imbirem.

Przepisy na sałatki

Surowe warzywa i owoce stanowią większą część jadłospisu na diecie warzywno-owocowej, dlatego wiele osób szuka coraz to nowych połączeń smakowych. Dla tych którzy lubią klasyczne rozwiązania, sprawdzą się np.: surówka z młodej kapusty z koperkiem. Do jej przygotowania wystarczy główka kapusty, marchewka, sok z cytryny, sól, pieprz i koperek. Poszatkowaną kapustę łączymy ze startą marchewką i doprawiamy. Innymi prostymi połączeniami są: sałata z pomidorami, pokrojone ogórki świeże i surowe, czy różne rodzaje kolorowych pokrojonych w kostkę warzyw np.: pomidory, papryka, ogórki, seler, kiełki.

Odmienną kompozycją jest sałatka z kalafiora na wzór tabbouleh. Do jej wykonania potrzebujesz:

  • pół kalafiora
  • pomidor malinowy
  • pół cebuli
  • natkę pietruszki
  • świeżą miętę
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
  • czarny mielony pieprz 

Kalafior ścieramy na tarce, tak aby imitował kaszę w oryginalnej wersji tabbouleh, cebulę siekamy w kostkę, pomidor kroimy, dodajemy zioła i przyprawy. Kolejną propozycją jest surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i cytryną. Aby ją przygotować, wystarczy: obrać czarną rzepę i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać starte jabłko i skropić sokiem z cytryny. Można przygotować także sałatkę z samych owoców. Przykładowo z grejpfruta, jabłek i jagód. W tym celu obieramy grejpfrut i kroimy razem z jabłkiem w kostkę, dodajemy jagody i gotowe. Ilość kompozycji sałatek i surówek jest naprawdę duża, a my możemy wybierać ulubione składniki z tych dozwolonych na diecie. Warto pamiętać, aby były one jak najbardziej kolorowe i urozmaicone co zapewni nam różnorodność mikroskładników odżywczych i zminimalizuje ryzyko niedoborów. Podczas dłuższego okresu stosowania tej diety warto rozważyć suplementację, ponieważ jest to w zasadzie rodzaj postu, na którym już po kilku dniach zaczyna nam brakować witamin i minerałów, których nasz organizm nie wytwarza lub słabo magazynuje. Należą do nich m.in.: żelazo hemowe, aminokwasy egzogenne, witamina B12, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D,E,K. 

Jak przygotować i co jeść na śniadanie na diecie warzywno-owocowej?

Podczas postu warzywno-owocowego ważne jest uzupełnianie flory jelitowej pozytywnymi kulturami bakterii w postaci naturalnych kiszonych produktów, takich jak zakwas z buraków, kiszony sok z kapusty, czy woda z kiszonych ogórków, dlatego są one polecane jako starter przed śniadaniem. Dobrze jest zacząć dzień od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Produkty te pobudzają produkcję soków żołądkowych i ułatwiają trawienie pierwszego posiłku. Śniadanie powinno zawierać część surowych warzyw np. w postaci surówek, albo koktajlu oraz dodatek ciepłych warzyw np. w postaci gotowanej lub pieczonej. Zasada ciekłego śniadania wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i dobrze sprawdzi się u osób z osłabionym trawieniem. Dla osób, które lubią słodkie śniadania, urozmaiceniem może być koktajl z dodatkiem jabłka, kiwi lub pomarańczy albo pieczone jabłko. Ciekawą alternatywą jest „kalafiornica”, czyli wersja wegańskiej jajecznicy z drobno posiekanego kalafiora duszonego na patelni z cebulą z dodatkiem czarnej soli (kala namak), której siarkowy posmak, przypomina smak jajka.

Przepis na warzywną kalafiornicę

Składniki:

  • pół kalafiora
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • czarna sól kala namak
  • szczypiorek

Wykonanie:

Kalafior myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na suchej sporej patelni podsmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać, dodajemy czosnek. Dodajmy trochę wody, aby się nie spaliły. Patelnię przykrywamy i dusimy przez kilka minut, aby wydobyć słodki smak. Następnie dodajemy kalafior i przyprawy. Mieszamy i dolewamy wody, jeśli jest to potrzebne. Kalafior ma być jedynie lekko wilgotny, żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut, aż będą miękkie. Na koniec solimy czarną solą i dodajemy szczypiorek.

Dieta warzywno-owocowa — zupy

Zupy są ważnym elementem diety, zwłaszcza jeżeli przeprowadzamy ją w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze ciało potrzebuje więcej ogrzewających pokarmów. Jest wiele wersji zup: gotowanych na wcześniej przygotowanym wywarze, albo bezpośrednio ugotowanych warzyw i zblendowanych na krem. Zupy takie, jak czerwony barszcz lub zupy z kapusty, można doprawiać zakwasami z kiszonych warzyw. Ciekawym smakiem odznacza się zupa krem z brokułów i cukinii albo z pieczonej papryki. Intensywność tych warzyw pozwala na przygotowanie zupy bez wcześniejszego gotowania wywaru.

Przepis na zupę krem z brokułów i cukinii

Składniki:

  • jeden brokuł
  • jedna cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz

Wykonanie: Umyj i pokrój warzywa, a następnie włóż do garnka i zalej wodą tak, aby je zakryła. Dodaj liść laurowy i ziele. Gotuj około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjmij przyprawy i zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.

Przepisy na diecie warzywno-owocowej — dania główne

Wśród głównych dań zazwyczaj znajdują się gotowane i duszone warzywa w formie leczo, warzyw faszerowanych lub w sosie pomidorowym, czy kotletów warzywnych. Inną formą są frytki z warzyw pokrojonych w słupki albo zapiekanki warzywne. Dodatek odpowiednich przypraw pozwala stworzyć z nich np. wegetariańskie curry.  

Przepis na curry warzywne

Składniki:

  • 2 cebule
  • kawałek imbiru
  • brokuł
  • cukinia
  • sok pomidorowy
  • jedna papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: kurkuma, curry, wędzona papryka, sól i pieprz.

Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią trochę wody. Czosnek i imbir drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię. Dodajemy cebulę i pozwalamy się warzywom lekko zrumienić. Następnie dodajemy paprykę i cukinię i zalewamy sokiem pomidorowym. Po kilku minutach dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kurkumą i curry  do smaku. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Przepisy na kolacje na diecie warzywno-owocowej

Kolacje na diecie warzywno-owocowej również powinny zawierać surowe warzywa w postaci surówek i sałatek oraz element na ciepło np. pieczone lub gotowane jabłko, albo warzywo. Jako podwieczorek dobrze sprawdzą się też suszone jabłka lub chipsy z jarmużu.

Przepis na deser z musów owocowych

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 2 buraki
  • 2-3 jabłka

Wykonanie:

Gotujemy lub pieczemy warzywa osobno, do miękkości. Następnie każde z nich blendujemy na gładką masę, jabłko doprawiamy cynamonem. W przezroczystym naczyniu układamy kremy warstwami i wykańczamy listkami mięty.

Pamiętajmy, że z założenia podczas tej diety znacząco ograniczamy kaloryczność, aby komórki naszego organizmu aktywowały proces autofagii, dzięki czemu następuje ich oczyszczanie i regeneracja. Więcej na temat zasad diety owocowo-warzywnej oraz efektów tego postu znajdziesz w artykule: Dieta warzywno-owocowa. Zasady postu oczyszczającego.

0:00
0:00