Grillowane warzywa w obecności ziół i limonki

Jak zdrowo i bezpiecznie grillować ulubione potrawy? Poznaj przepis na warzywa z grilla z ziołami.

Zbliża się sezon na grillowanie, czy można korzystać z niego bezpieczniej? Grillowane potrawy są bardzo smaczne i chrupiące oraz mają niepowtarzalny zapach. Niestety podczas tego procesu wytwarza się wiele związków rakotwórczych i mutagennych, m.in. akrylamid, nitrozaminy, wolne rodniki czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Na bezpieczniejsze grillowanie wpływa: rodzaj grillowanej żywności, temperatura, rodzaj grilla. Najbezpieczniejszym grillowaniem jest grillowanie elektryczne. Podczas tego procesu powstaje około 40 razy mniej szkodliwych substancji niż w przypadku grillowania tradycyjnego. Możemy również kontrolować temperaturę grillowania. Bezpieczniej i zdrowiej jest grillować mięsa chude (indyk, kurczak czy chuda wołowina) niż mięsa tłuste (wieprzowe, kaczka, karkówka czy boczek). Lepszą alternatywą będą warzywa grillowane. Obróbce termicznej nie powinno podawać się mięs peklowanych, czy wędzonych. Dodanie do marynaty ziół, które zawierają mnóstwo antyoksydantów, czy kilka kropli wina, zmniejsza powstawanie związków toksycznych z grillowanych mięs i warzyw. Należy jednak pamiętać, że to muszą być świeże zioła lub mieszanki ziół niezawierające konserwantów czy glutaminianu sodu. Sporządzając ziołową marynatę, należy użyć oliwy z oliwek, która jest bardziej odporna na działanie wysokiej temperatury niż pozostałe oleje roślinne, które można spożywać tylko na zimno.

Składniki:

  • 1 średni bakłażan,
  • 1 średnia cukinia,
  • 3 papryki żółta, zielona i czerwona,
  • 1 duży batat,
  • pomidory na gałązce 5 sztuk,
  • pieczarki portobello 10 sztuk,
  • 200g jogurtu owczego,
  • pęczek kolendry,
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżka tymianku cytrynowego,
  • sól himalajska z młynka,
  • świeżo mielony pieprz kolorowy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z limonki.

Wykonanie:

Umyj warzywa pod bieżącą wodą i osusz je papierowym ręcznikiem Przekrój warzywa na cienkie plastry. Posmaruj dokładnie wszystkie warzywa marynatą z oliwy z oliwek i przypraw oraz kilku kropelek soku z limonki. Rozgrzej grill i grilluj warzywa do miękkości. Pomidory na gałązce grilluj jako ostatnie. Pod koniec grillowania posyp je świeżym rozmarynem. Wyłóż warzywa na duży półmisek, posiekaj drobno pół pęczka kolendry i tymianku cytrynowego. Posyp warzywa ziołami i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. W kubeczku wymieszaj jogurt z solą, pieprzem kilkoma kropelkami soku z limonki oraz kolendrą i tymiankiem. Zblenduj na gładką masę. Podawaj jako dip do warzyw. Gdyby warzywa były zbyt suche, skrop je dodatkowo oliwą i zanurz w ziołowym dipie. Smacznego.

0:00
0:00