Inulina – naturalny błonnik i prebiotyk

Inulina – naturalny błonnik i prebiotyk

inulina, prebiotyk, probiotyk, mitochondria, trawienie, jelita, zaparcia, IBD, poziom cukru we krwi, biegunka,

Inulina jest rodzajem błonnika występującego w roślinach. Ma wiele korzyści dla zdrowia: stymuluje wzrost mikroflory jelit, pozytywnie wpływa na poziom cukru i cholesterolu. Poznaj inne potencjalne korzyści inuliny oraz dowiedz się jak ją stosować.  

Czym jest inulina?

Inulina występuje naturalnie w wielu roślinach, a także jest często dodawana do produktów spożywczych i suplementów ze względu na swoje zalety.

Inulina jest substancją skrobiową, znajdującą się m.in. w: cykorii, topinamburze, cebuli, pszenicy, bananach, porach, karczochach i szparagów [1].

Znajduje zastosowania w przypadku nadmiaru tłuszczów we krwi, w tym cholesterolu i trójglicerydów. Jest również stosowany w zaparciach, biegunce i cukrzycy.

Inulina jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika, który nie jest trawiony ani wchłaniany w żołądku. Po przedostaniu się do jelit służy bakteriom jako pożywka do wzrostu. Działa prebiotycznie, dzięki temu wspiera rozwój pożytecznych bakterii związanych z poprawą czynności jelit [2].

Rośliny zawierające inulinę wykorzystują ją do magazynowania energii i do ochrony przed niskimi temperaturami. Pod wpływem niskich temperatur inulina działa jako środek przeciw zamarzaniu [3].

Budowa inuliny

Inulina to polisacharyd (wielocukier), który składa się z około 30-35 cząsteczek fruktozy i glukozy.  Budowa inuliny przypomina szereg połączonych wiązaniami łańcuchów, które nie są trawione przez ludzkie jelita. Dzięki temu jest wolniej przesuwana w pasażu jelitowym mając czas na wchłania wody i tworzenie żelu, który pomaga w perystaltyce jelit
i formowaniu stolca zapobiegając zaparciom [4].

Działanie inuliny

Inulina ma zdolność do pochłaniania dużej ilości wody. Razem z wodą może absorbować również nadmiar cząsteczek tłuszczu i usuwać je z organizmu [4].

Ponadto działa jak prebiotyk, stanowi źródło pożywienia dla pożytecznych bakterii w jelitach zwiększając ich liczbę. [4]

Zalety

  • Działa prebiotycznie
  • Może zmniejszać zaparcia
  • Może pomóc w IBD
  • Może obniżać poziom cukru i tłuszczu we krwi
  • Może pomóc zwiększyć wchłanianie wapnia i magnezu

Wady

  • Nie wszystkie korzyści zostały wystarczająco dokładnie zbadane
  • Może powodować problemy trawienne u niektórych osób
  • Nieznane jest jej bezpieczeństwa stosowania w ciąży

 

Korzyści zdrowotne inuliny

1. Działanie prebiotyczne

Inulina jest naturalnym pożywieniem dla pożytecznych bakterii jelitowych i wspiera ich wzrost [5, 6, 7].

W jelitach znajduje się od 106 do 1012 bakterii na 1 g treści.  Jelito grube zamieszkują m.in. bifidobakterie, które przeprowadzają fermentacje złożonych węglowodanów, które nie zostały strawione w górnej części jelita. Bakterie te uwalniają z nich krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (takie jak maślan), które są niezbędne dla zdrowia człowieka [8, 9, 10].

Inulina jest pokarmem dla bifidobakterii i stymuluje ich wzrost i aktywność. Dobre bakterie pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji [10, 11, 5]:

  • stymulować układ odpornościowy,
  • zwiększają produkcję witamin z grupy B, takich jak folian, B12, tiamina i niacyna,
  • wytwarzają kwas octowy i kwas mlekowy, które obniżają pH okrężnicy i zapobiegają rozwojowi patogennych bakterii
    w jelitach,
  • wspomagają wchłanianie niektórych minerałów.

Wiele badań wykazało, że inulina stymuluje wzrost pożytecznych bifidobakterii niedopuszczając w ten sposób do rozwoju bakterii patogennych. W jednym badaniu ośmiu zdrowym osobom podawano inulinę przez 15 dni i monitorowano ich stolce. Chociaż całkowita liczba bakterii w kale nie uległa zmianie, dominującym typem stały się bifidobakterie [12].

W innym badaniu wśród 10 osób w podeszłym wieku z zaparciami podawano inulinę przez 19 dni, i monitorowano ich stolce. U tych pacjentów stwierdzono także wzrost liczby bifidobakterii przy jednoczesnym spadku liczby szkodliwych bakterii [13].

Inulina może poprawiać zdrowie jelit poprzez stymulowanie wzrostu korzystnych bifidobakterii.

Postuluje się, że inulina może wpływać również na inne grupy bakterii. W badaniu klinicznym z udziałem 165 osób, spożywanie inuliny zwiększyło również ilość Anaerostipe (które mogą poprawiać trawienie) i zmniejszyło ilość bakterii
z rodzaju Bilophila (które są związane z zaparciami) [14].

Prawdopodobnie skuteczne

1. Zaparcia

Dzięki zdolności do pochłaniania wody i tworzenia żelu w jelitach, inulina bardzo skutecznie zmniejsza zaparcia.

W badaniu z udziałem 17 dzieci z zaparciami w wieku 2-5 lat podawanie insuliny wpłynęło na zmniejszenie zaparć [15].

Liczne badania wykazały również, że inulina zwiększa częstość wypróżnień u dorosłych [16, 17, 18].

Inuliny zwiększają objętość masy kałowej, tworząc żelopodobną substancję i zwiększając ilość pożytecznych bakterii
w jelitach [19].

Wyniki badań sugerują, że inulina może pomóc w zaparciach. Możesz skonsultować jej użycie z lekarzem
w przypadku zaparć.

2. Poziom cukru we krwi

W badaniu na grupie 49 kobiet chorych na cukrzycę typu 2 suplementacja inuliną znacznie obniżyła poziom cukru we krwi na czczo (o 8,5%) i hemoglobiny glikowanej (HbA1c o 10,4%) w ciągu trzech miesięcy [20].

W badaniu klinicznym na ponad 100 starszych osobach z cukrzycą typu 2 inulina podawana w mleku w proszku spowodowała obniżenie poziomu cukru we krwi, zmniejszyła oporność na insulinę i ciśnienie krwi [21].

W innym badaniu z udziałem 60 osób w średnim wieku z tą chorobą suplementacja inuliną i maślanem (ale nie samą inuliną) przez 45 dni zmniejszała poziom cukru we krwi przed posiłkami [22].

Metaanaliza 20 badań wśród 607 dorosłych osób wykazała, że ​​istnieje tendencja do obniżania poziomu cukru we krwi
u pacjentów z cukrzycą typu 2 [23].

Wyniki badań sugerują, że inulina może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Nie należy jej jednak stosować zamiast przepisanych leków przeciwcukrzycowych. Można zasięgnąć porady lekarza w celu uzupełnienia terapii cukrzycy inuliną.

3. Poziom trójglicerydów we krwi

Inulina może obniżać poziom trójglicerydów we krwi poprzez różne mechanizmy [24]:

  • zwiększa produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
  • zmniejsza produkcję enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za wytwarzanie tłuszczów,
  • zwiększa enzymy rozkładające tłuszcz w mięśniach,
  • Zwiększa usuwanie cholesterolu.

W badaniu z udziałem 22 zdrowych mężczyzn spożywanie makaronu wzbogaconego inuliną pozwoliło obniżył poziom trójglicerydów we krwi o 22,2%, jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu HDL („dobrego”) o 35,9% [25].

W innym badaniu z udziałem ponad 200 osób dorosłych z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, picie napoju sojowego wzbogaconego inuliną zmniejszało całkowity cholesterol o 6,6%, a cholesterol LDL o 10%, ale nie miało wpływu na trójglicerydy i cholesterol HDL [26].

Z kolei w badaniu wśród 49 kobiet z cukrzycą typu 2 spożywanie inuliny obniżyło całkowity cholesterol o 12,9%,
a trójglicerydy o 23,6% [27].

W metaanalizie obejmującej 15 randomizowanych badań z kontrolą placebo stwierdzono, że fruktany takie jak inulina
w diecie znacznie zmniejszyły poziom trójglicerydów we krwi [28].

Inulina miała tendencję do obniżania poziomu trójglicerydów we krwi u zdrowych osób, oraz cholesterolu u osób z jego podwyższonym poziomem [29].

Dotychczasowe wyniki sugerują, że inulina może pomóc obniżać poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi
u pewnych grup osób. Warto skonsultować jej stosowanie z lekarzem.

4. Nadwaga

Inulina wpływa na mechanizmy kontroli apetytu:

  • Może zwiększać produkcję peptydu YY zmniejszającego łaknienie [30, 31]
  • Może zwiększać peptyd glukagonopodobny-1(GLP-1), który uwalniany jest do krążenia w odpowiedzi na strawiony pokarm. Spowalnia opróżnianie żołądka i hamuje łaknienie. [32, 33]
  • Zmienia aktywność mózgu w celu tłumienia apetytu [34]

Inulina może zmniejszać apetyt, a jej dodawanie do niskokalorycznych produktów spożywczych może być skutecznym sposobem na kontrolowania ilości przyjmowanego pokarmu [35].

Wśród 40 kobietach, które spożywały 16 g inuliny dziennie przez tydzień zmniejszało apetyt i pomogło zmniejszyć spożycie pokarmu [36].

Z kolei w badaniu z udziałem 125 osób dorosłych z nadwagą i otyłością batony zawierające inulinę zmniejszały głód, apetyt i przyjmowanie pokarmu przez okres 12 tygodni [36].

Jednak w małym badaniu z udziałem 7 dorosłych osób w średnim wieku i starszych z osób z nadwagą, przyjmowanie 10 g inuliny przed posiłkami było okazało się skuteczne w tłumieniu apetytu [37].

Inulina może również pomóc w odchudzaniu. W jednym z badań wśród 44 osób ze stanem przedcukrzycowym osoby przyjmujące inulinę przez 18 tygodni straciły na wadze znacznie więcej niż osoby przyjmujące celulozę (włókno roślinne) [38].

W innym badaniu wśród 35 otyłych kobiet stwierdzono, że syrop bogaty w inulinę zmniejsza masę ciała i obwód talii [39].

Ograniczone dowody sugerują, że inulina może pomóc w nadwadze, zmniejszając spożycie pokarmu. Jednak inne cynniki stylu życia, takie jak zwiększenie aktywności fizycznej lub zmiana diety, mogą być bezpieczniejsze i bardziej skuteczne.

 

Niewystarczające dowody

1. Może zwiększać wychwytywanie wapnia i magnezu

Kilka badań z udziałem 14 kobiet, 9 mężczyzn, 13 młodych mężczyzn i kobiet oraz 59 dziewcząt wykazały, że suplementacja inuliną zwiększyła wchłanianie i retencję wapnia [40, 41, 42, 43].

Z kolei w badaniu klinicznym z udziałem 46 kobiet z cukrzycą inulina z cykorii zwiększała poziom wapnia we krwi [44].

Jednak w 2 badaniach na 12 zdrowych mężczyznach i 14 nastolatkach stwierdzono, że inulina jest nieskuteczna
w zwiększaniu wychwytu wapnia [45, 46].

Wśród 15 badanych kobiet po menopauzie przyjmujących inulinę przez 6 tygodni zaobserwowano zwiększone wchłanianie magnezu [47].

Również u szczurów inulina zwiększała wchłanianie i retencję magnezu [48, 49].

Sugerowanym mechanizmem działania insuliny na wychwytywanie magnezu i wapnia jest to, że inulina powoduje wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które obniżają pH w jelicie grubym. Zwiększa to rozpuszczalność wapnia i magnezu, które następnie stają się bardziej dostępne do wchłaniania [50, 51].

Niewielka ilość badań klinicznych i niektóre badania na zwierzętach są niewystarczające, aby stwierdzić, że inulina zwiększa wychwyt wapnia i magnezu. Potrzebne są dalsze badania kliniczne, aby potwierdzić tę potencjalną korzyść.

2. Zdrowie kości

Wśród 98 badanych nastolatków suplementacja inuliny przez rok zwiększała wchłanianie wapnia i gęstość mineralną kości w porównaniu z grupą kontrolną [52].

Przyjmowanie 8 g inuliny dziennie zwiększyło wchłanianie wapnia z kości u 32 z 48 nastolatków [53].

Jednak w badaniu klinicznym z udziałem 15 osób w średnim wieku, poruszających się na wózkach inwalidzkich, spożywanie napoju wzbogacanego inuliną nie miało wpływu na resorpcję kości [54].

Z kolei w badaniu wśród ciężarnych myszy, którym podawano inulinę, wykazano wzrost gęstości kości. Potomstwo myszy otrzymujących inulinę również miało zwiększoną gęstość mineralną kości w porównaniu do potomstwa myszy w innych grupach [55].

Badania wpływu inuliny na zdrowie kości dają mieszane wyniki i nie mogą być uważane za wystarczające dowody. Konieczne są dalsze badania kliniczne.

3. Choroby zapalne jelit

Badania zarówno wśród ludzi jak i u zwierząt wykazały, że choroby zapalne jelit mogą wynikać z faktu nie tolerancji bakterii jelitowych. W takich przypadkach można zastosować prebiotyki, takie jak inulina, w celu zmniejszenia stanu zapalnego jelit [56, 57].

W badaniu z udziałem 19 osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, inulina była dobrze tolerowana i zmniejszała objawy niestrawności i zapalenie jelit (mierzone jako poziom kalprotektyny w kale) [58].

W innym badaniu z udziałem 18 osób z tym schorzeniem połączenie inuliny z probiotycznymi bakteriami jelitowymi (Bifidobacterium longum) przez miesiąc zmniejszało zapalenie jelit i cytokiny stanu zapalnego (TNF-alfa i IL-1 alfa) [59].

Jednak wyniki badań klinicznych dotyczących stosowania inuliny w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna, czy innego rodzaju chorób zapalnych jelit były niejednoznaczne [60, 61].

Z kolei badanie na modelu zwierzęcym wykazało, że inulina zmniejsza poziom cytokiny zapalnej IFN-gamma, jednocześnie zwiększając poziom przeciwzapalnej IL-10. Zmniejszyło to zapalenie jelit u tych zwierząt [62].

Dotychczasowe dowody są niewystarczające, aby poprzeć stosowanie inuliny u osób z IBD, szczególnie w przypadku choroby Crohna. Potrzebne są dalsze badania kliniczne na większa skalę.

Bezpieczeństwo

Inulina jest bezpieczna, gdy jest stosowana zgodnie z zaleceniami. Ma ogólnie uznany status bezpieczeństwa (GRAS) od amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA).

W rzeczywistości, ze względu na swoje bezpieczeństwo, służy do pomiaru współczynnika filtracji w nerkach [63].

Inulina może jednak wywoływać pewne działania niepożądane u osób wrażliwych lub w przypadku zastosowania zbyt dużej dawki.

Skutki uboczne

  • Dolegliwości jelitowe: bóle brzucha, wzdęcia, odbijanie, [64]
  • Biegunka, [65]
  • Obrzęk jelita grubego, [66]
  • Rzadkie reakcje alergiczne [67].

Niewiele wiadomo również o skutkach suplementacji inuliny podczas ciąży i karmienia piersią. Kobiety w ciąży powinny zatem unikać suplementów inulinowych.

Jednak inulina nie jest wskazana dla wszystkich osób. Jest szybko fermentowany w okrężnicy przez bakterie. Powstały produkt pobiera wodę do okrężnicy i uwalnia gaz. Jest to szczególnie problem dla osób z zespołem jelita drażliwego (IBS), które mogą odczuwać nadmierne wzdęcia [68].

U osób z zespołem jelita drażliwego (IBS) niskie dawki mogą modulować bakterie jelitowe i zmniejszać objawy, ale większe dawki mogą mieć neutralny, a nawet negatywny wpływ [69].

SIBO to zaburzenie w którym dochodzi do nadmiernego przerostu bakterii jelita cienkiego. Pokarmy takie jak inulina, które zwiększają przerost pożytecznych bakterii w jelicie cienkim mogą być korzystne w zmniejszaniu objawów SIBO, szczególnie po leczeniu antybiotykami [70, 73, 71, 72].

Należy skonsultować się z lekarzem przed zażyciem inuliny, a także zacząć od małej dawki i zwiększać z czasem.

Suplementacja

Inulina znajduje się nie tylko w suplementach, jest także dodawana do różnych przetworzonych produktów spożywczych, takich jak batony białkowe i zbożowe, jogurty, wypieki, desery, pasty do smarowania i sosy.

Może występować w postaci natywnej (zwykle ekstrahowanej z cykorii), wysokowydajnej inuliny (zawierającej dłuższe łańcuchy), oligofruktozy (zawierającej krótsze łańcuchy) i fruktooligosacharydy (zawierające krótkie cząsteczki inuliny) [5].

Dawkowanie

Średnie dzienne spożycie inuliny i oligofruktozy w Europie szacuje się na 3–11 g dziennie [80].

Dawki inuliny uzyskanej ze źródeł naturalnych do 10 g na dobę były dobrze tolerowane u zdrowych, młodych dorosłych [81].

Szereg badań klinicznych wykazał również, że do 20 g na dobę inuliny i / lub oligofruktozy było dobrze tolerowanych
i skutecznych [80].

Najlepszym sposobem na rozpoczęcie przyjmowania inuliny jest spożywanie pokarmów o jej dużej zawartości.

Ponieważ suplementy inuliny nie są zatwierdzone przez FDA, nie ma dla nich oficjalnej dawki. Użytkownicy i producenci suplementów zalecają rozpoczęcie od 2-3 g dziennie przez co najmniej 1-2 tygodnie i zwiększenie dawki do 5-10 g / dzień do 20 g / dzień w zależności od tolerancji.

Naturalnie na stres

Jeżeli Twoim głównym wrogiem jest stres, sięgnij po wyciąg z różeńca górskiego. Różeniec górski (Rhodiola rosea) to roślina lecznicza należąca do grupy tzw. adaptogenów, które między innymi wspierają organizm w prawidłowym reagowaniu na sytuacje stresowe oraz zwiększają odporność na działanie czynników stresowych zarówno fizjologicznych jak i psychicznych.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) ANTYGEN B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA CYTOKINY CHEMOKINY CZYNNIK MARTWICY NOWOTWORÓW D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM LIMFOCYTY M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA PRZECIWCIAŁA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA RECEPTORY KOMÓRKOWE S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA TNF - ALFA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Bactoflor 10/20 bakterie probiotyczne
Wysoko skoncentrowane aktywne kultury bakterii - skuteczne i szybkie uzupełnienie
Bactoflor bakterie probiotyczne probiotyk
Wysoce skuteczny preparat bazowy zawierający żywe kultury bakterii
Bactoflor dla dzieci probiotyk dla dzieci
3 miliardy CFU pożytecznych bakterii dla mikroflory jelitowej Twojego dziecka
Reklama
Bactoflor 10/20 bakterie probiotyczne
Wysoko skoncentrowane aktywne kultury bakterii - skuteczne i szybkie uzupełnienie
Bactoflor bakterie probiotyczne probiotyk
Wysoce skuteczny preparat bazowy zawierający żywe kultury bakterii
Bactoflor dla dzieci probiotyk dla dzieci
3 miliardy CFU pożytecznych bakterii dla mikroflory jelitowej Twojego dziecka
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med