Bakterie są wszechobecne, ale nie ma powodów do obaw. Niepatogenne szczepy są wręcz korzystne dla zdrowia i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tę wiedzę posiadano od dawna, dlatego spożywano produkty fermentowane zawierające bakterie probiotyczne. Dziś badania naukowe prowadzą nas o krok dalej dowodząc, jakie działanie mają konkretne szczepy bakterii. Dzięki tym odkryciom, dowiadujemy się w jakich schorzeniach warto zastosować dany szczep i jak prawidłowo dobrać probiotykoterapię.  

Wpływ probiotyków na zdrowie jest szeroko badany. Najczęściej prace naukowe dotyczą ich potencjalnej skuteczności w schorzeniach jelit np. biegunce, zespole jelita drażliwego, chorobach zapalnych jelit, ale coraz częściej również w alergiach, chorobach skóry, cukrzycy czy nawet funkcjonowaniu mózgu.

Tak duże zainteresowanie tematem probiotyków nie powinno nas dziwić, kiedy uświadomimy sobie, że w skład mikrobioty jelit wchodzi z co najmniej 1014 bakterii1 i około 160 różnych gatunków2 w tym m.in bakterii z gatunku Bifidobacterium, Lactobacillus Streptococcus czy Enterococcus3. Pożyteczne bakterie jelitowe mogą stanowić nawet 70% naszego układu odpornościowego, stąd stwierdzenie, że centrum naszej odporności znajduje się w jelitach. Ponadto bakterie probiotyczne pomagają nam prawidłowo trawić, a nawet produkują niektóre z witamin oraz substancji chemicznych odpowiadających za nasz nastrój i pracę mózgu4.

Homeostaza w jelitach

W jelitach znajdują się zarówno korzystne, jak i szkodliwe bakterie. Dlatego jeżeli chcemy osiągnąć prozdrowotne właściwości bakterii probiotycznych niezbędne jest utrzymanie ich w odpowiedniej proporcji. Eksperci zgadzają się, że równowaga flory jelitowej powinna wynosić około 85% pożytecznych bakterii i 15% bakterii niekorzystnych. Jeśli stosunek ten zmieni się i wzrośnie liczba chorobotwórczych mikroorganizmów następuje stan dysbiozy, który może powodować m.in. zwiększoną podatność na infekcje, zaburzenia immunologiczne, stany zapalne i stres oksydacyjny5. Spożywając określone rodzaje pokarmów probiotycznych i suplementów diety, możesz przywrócić właściwe proporcje mikroflory jelit.

Jak działają probiotyki?

Probiotyki – to żywe mikroorganizmy jelitowe, które wykazują prozdrowotne działanie na organizm6 :

  • Działają przeciwbakteryjnie wytwarzając kwas mlekowy, bakteriocynę i nadtlenek wodoru.
  • Pomagają w utrzymaniu właściwego pH w jelitach i stymulują odpowiedź immunologiczną organizmu7.
  • Probiotyki przylegając do komórek nabłonka jelitowego hamują przenikanie alergenów i zmniejszają objawy alergii, mogą także wzmacniać systemy obronne przed drobnoustrojami chorobotwórczymi8.
  • Aktywują receptory układu odpornościowego aktywując go do pracy oraz zwiększając wytwarzanie przeciwciał i cytokin przeciwko bakteriom.
  • Niektóre z nich wykazują działanie przeciwzapalne, wpływając na profil lipidowy i poziom glukozy9.

Znajdują się zarówno w suplementach probiotycznych jak i sfermentowanej żywności, w tym kiszonej kapuście, ogórkach, kefirze, jogurtach, tempeh, natto, miso czy kombucha.

Jednak o tym, jakie działanie wykaże probiotyk, decyduje przede wszystkim konkretny szczep bakterii. Właściwość ta nazywana jest szczepozależnością. Zatem w celu potwierdzenia działania szczepu w danym schorzeniu, niezbędne są określone badania, zaczynając od wstępnych prób na modelu komórkowym, badaniach na modelu zwierzęcym po badania kliniczne na pacjentach. Wiele z nich wciąż jeszcze jest badana, natomiast dla pewnych szczepów bakterii udowodniono już pozytywne działanie. 

Poznajmy wartościowe szczepy

Bifidobakterie (Bifidobacterium) to pałeczki kwasu mlekowego, które przeprowadzają fermentację glukozy do kwasu mlekowego, dzięki czemu obniżają pH w jelicie. Niepożądane bakterie jelitowe i patogeny, takie jak np. Salmonella, czy bakterie z grupy E. coli, nie lubią takiego kwaśnego środowiska i dlatego nie mogą nadmiernie namnażać się w jelitach. W ten sposób Bifidobakterie zapobiegają rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterie i patogenów. Są również znane z tego, że komunikują się z naszym układem odpornościowym za pośrednictwem pewnych ścieżek sygnałowych oraz stymulują wytwarzanie przeciwciał i wzrost pewnych komórek odpornościowych. Do Bifidobakterii zaliczamy, aż 31 gatunków i 9 podgatunków. Poznajmy najważniejsze z nich.

Bifidobacterium longum

Zapewne nie raz słyszałeś nieco utarty już slogan, że nasza odporność pochodzi z jelit. To prawda, a Bifidobacterium longum ma w tym swój udział. Udowodniono korzystne działanie tego szczepu na funkcje układu odpornościowego10.

Dawniej uważane za odrębne gatunki: B. infantis i B. suis okazały się podgatunkiem B. longum11. W 2002 roku B. infantis, B. longum i B. suis zostały zaklasyfikowane jako jeden gatunek o nazwie B. longum z podtypami infantis, longum i suis12.

Coraz częściej występującym schorzeniem jest zespół jelita drażliwego (IBS). Ze względu na niejednorodną patogenezę brakuje skutecznych metod leczenia. Kilka leków początkowo skutecznych w zmniejszaniu objawów IBS zostało wycofanych lub ograniczonych w użyciu z powodu szkodliwych skutków ubocznych, dlatego pilnie potrzebne są bezpieczne i skuteczne rozwiązania. Taką szansę stwarza B. longum infantis,(B infantis 35624). Dwa randomizowane, kontrolowane badania potwierdziły jego skuteczność w zmniejszaniu stanu zapalnego jelit i objawów IBS bez skutków ubocznych13. Wykazano, że B. longum infantis łagodzi wiele objawów IBS m.in.: zmniejsza ból  i dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęcia oraz trudności w wypróżnianiu u pacjentów z IBS14,15. Ponadto szczep ten, może łagodzić dolegliwości u chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego16 i zmniejszać markery prozapalne17.

Osoby cierpiące na celiakię również powinny zainteresować się tym szczepem, gdyż jak dowodzi jedno z badań, B. longum poprawił skład mikroflory jelitowej i parametry immunologiczne u dzieci ze zdiagnozowaną celiaklią18. Pozostając w zagadnieniach żywienia, suplementacja probiotyku z B. longum może pomoc osobom z umiarkowaną hipercholesterolemią obniżyć poziom cholesterolu całkowitego19.

B. longum okazuje się korzystny także dla zdrowia wątroby, a w połączeniu z frukto-oligosacharydami (cukry złożone stanowiące pożywkę dla bakterii) wpływa na unormowanie markerów wątrobowych (w tym AST i wskaźnik stanu zapalnego CRP) u pacjentów z bezalkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby (NASH)20. B. longum i frukto-oligosacharydy poprawiły także parametry biochemiczne u pacjentów z marskością wątroby w początkowym jej stadium21.

Bifidobacterium bifidum

To kolejny szczep bakterii o prozdrowotnych właściwościach, natomiast jego zmniejszona ilość wiąże się z różnymi dolegliwościami takimi jak: otyłość, cukrzyca czy alergie22.

Do tej pory, najszerzej zbadane właściwości szczepu bifidum obejmują pozytywny wpływ na pracę żołądka i jelit. Dowiedziono, że B. bifidum poprawia szereg objawów zaburzonej pracy układu pokarmowego: bóle brzucha, dyspepsję, biegunkę i zaparcia23 i zmniejsza częstotliwość ich występowania24.

Bifidobacterium breve

Coraz więcej danych sugeruje związek między mikroflorą jelitową, a rozwojem otyłości i wskazuje możliwość terapeutycznego zastosowania niektórych szczepów w zmniejszaniu masy ciała. Takie działanie udowodniono dla Bifidobacterium breve B-3, który  przeciwdziałał otyłości u myszy. W dalszym kroku postanowiono sprawdzić wpływ tego szczepu na skład ciała u otyłych dorosłych. Przeprowadzono randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane badanie w którym uczestnicy zostali losowo przydzieleni do grupy otrzymującej placebo lub kapsułkę z B-3 (około 5 × 1010 CFU B-3), codziennie przez 12 tygodni. Znacznie obniżoną zawartość tkanki tłuszczowej zaobserwowano w grupie osób przyjmujących B-3 w porównaniu z grupą placebo. Co więcej, zaobserwowano także poprawę niektórych parametrów krwi związanych z czynnością wątroby i jej zapaleniem ( γ-glutamylotranspeptydaza i białko C-reaktywne). Wyniki te sugerują korzystny potencjał B. breve B-3 na zaburzenia metaboliczne i otyłość25.  

Lactobacillus

Dla zachowania zdrowej mikrobioty jelitowej ważne jest utrzymanie jej różnorodności. Im więcej pozytywnych szczepów i we właściwej proporcji kolonizuje florę jelitową, tym lepsze korzyści odnosi cały organizm. Kolejną istotną grupą bakterii jelitowych są pałeczki kwasu mlekowego – Lactobacillus. Ich nazwa pochodzi od produkowanego przez nie kwasu mlekowego, który zapewnia lekko kwaśne środowisko pożądane w jelicie. Dzięki niemu Lactobacillus mogą z powodzeniem wypierać szkodliwe bakterie i grzyby. Ponadto pałeczki kwasu mlekowego wzmacniają funkcję barierową błony śluzowej jelit, zapobiegając w ten sposób zespołowi nieszczelnego jelita oraz alergiom, nietolerancjom i stanom zapalnym. Lactobacillus tworzą również krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą być wykorzystane przez komórki błony śluzowej jelit jako źródło energii oraz do regeneracji śluzówki. Funkcja ta jest bardzo ważna u osób ze stanami zapalnymi w jelitach, powodującymi uszkodzenia błony śluzowej. Jednym z najważniejszych zadań pałeczek kwasu mlekowego jest także wspomaganie trawienia. Ponieważ pałeczki kwasu mlekowego poprawiają biodostępność (użyteczność) składników odżywczych i substancji witalnych, organizm może je łatwiej trawić i wchłaniać. Poznajmy za co odpowiadają konkretne szczepy Lactobacillus.

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus jest gram-dodatnią bakterią, szeroko stosowaną w przemyśle mleczarskim oraz jednym z najczęściej wybieranych gatunków Lactobacillus do stosowania jako probiotyk26. Odpowiednia zawartość tego szczepu może ułatwiać wchłanianie żelaza. Oceniono, że u kobiet z niedokrwistością ilość L. acidophilus w kale była istotnie niższa niż u kobiet zdrowych. Zatem niedobór żelaza u kobiet może być potencjalnie związany z niskim poziomem Lactobacilli27.

Doustna antybiotykoterapia, zwłaszcza ta o szerokim spektrum działania, może zmieniać mikroflorę przewodu pokarmowego i powodować kłopotliwe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dlatego zwłaszcza podczas przyjmowania antybiotyku, a także po zakończeniu kuracji niezbędny jest odpowiedni probiotyk. Jednym z zalecanych szczepów jest właśnie Lactobacillus acidophilus. Udowodniono, że podawany razem z antybiotykiem (amoksycyliną i/lub kwasem klawulanowym) znacznie zmniejszał niepożądane dolegliwości przewodu pokarmowego u pacjentów28.

Również u osób z zespołem jelita drażliwego stosowanie L. acidophilus przynosi pozytywny efekty. Obszerne, randomizowane badanie kontrolowane placebo, obejmujące 51 pacjentów z IBS, trwające 3 tygodnie wykazało zmniejszenie intensywności objawów choroby29. Bóle brzucha i uczucie dyskomfortu u pacjentów stosujących ten szczep zmniejszyły się o ponad 20% w stosunku do grupy otrzymującej placebo. Dalsze badania nad tym szczepem są jak najbardziej uzasadnione i mogą wykazać w przyszłości inne korzyści.

Lactobacillus casei

Lactobacillus casei jest gram-dodatnią, niepatogenną bakterią kwasu mlekowego, która jako suplement diety, poprawia równowagę mikrobiologiczną jelit30. Jest także wskazanym szczepem w czasie i po kuracji antybiotykami, a jego zmniejsza ryzyko biegunki poantybiotykowej31.

Ponadto stosowanie L. casei może łagodzić reakcję na stres32. Bakteria ta zwiększa poziom serotoniny odpowiadającej za dobry nastrój. Z kolei sfermentowane mleko zawierające L. casei pozwalało zachować różnorodność mikroflory jelitowej i zapobiegało wzrostowi kortyzolu u studentów medycyny narażonych na stres33.

Co więcej, przypuszcza się, że suplementacja L. casei może obniżać markery zapalne w chorobie reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS)34. W opublikowanym na ten temat badaniu klinicznym (randomizowanym z podwójnie ślepą próbą) pacjentki z rozpoznanym RZS, które przyjmowały leki przez 3 miesiące przed suplementacją, zostały losowo przydzielone do grup: badawczej – otrzymującej kapsułki zawierające L. casei  (108 CFU) lub placebo. Zbadano u nich m.in. stopień aktywności choroby, cytokiny i interleukiny stanu zapalnego oraz czynnik martwicy nowotworu (TNF-α). Suplementacja L. casei obniżyła poziomy białek C-reaktywnych (hs-CRP), liczbę obrzękniętych stawów i ogólną ocenę stanu zdrowia. Badanie wskazuje, że suplementacja probiotyczna może być terapią uzupełniającą dla pacjentów z RZS, pomagającą złagodzić objawy i unormować markery stanu zapalnego.

Postuluje się także, że szczep ten może łagodzić zapalenie przyzębia. W jednym z badań wykazano, że doustne podawanie L. casei zmniejszyło liczbę patogennych bakterii u osób z łagodnym i umiarkowanym zapaleniem dziąseł35.

Lactobacillus rhamnosus

L. rhamnosus (LGG) to kolejny szczep o potencjalnych możliwościach walki z nadwagą. W jednym z badań wspierał utratę masy ciała u kobiet, zmniejszając tkankę tłuszczową i stężenie krążącej leptyny36.

Ponadto L. rhamnosus zapobiega biegunce. Analiza 12 randomizowanych badań na grupie 1499 uczestników wykazała, że zastosowanie szczepu L. rhamnosus zmniejszyło ryzyko biegunki poantybiotykowej z 22,4% do 12,3%37.

Lactobacillus reuteri

W zależności od szczepu Lactobacillus reuteri wykazują różne efekty fizjologiczne. Na przykład, Lactobacillus reuteri DSMZ 17648, jest stosowany zwalczania przerostu H. pylori38, podczas gdy Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 może obniżać cholesterol39.

Co więcej, L. reuteri może zwiększać poziom witaminy D. Wykazano, że suplementacja Lactobacillus reuteri zwiększyła poziom witaminy D3 we krwi o 25,5%40.  

L. reuteri jest pomocny w zaparciach i skutecznie poprawia częstości wypróżnień41. Może także wpływać na obniżanie poziomu cholesterolu. W jednym badaniu Lactobacillus reuteri obniżył poziom cholesterolu LDL o 11,64%, a poziom cholesterolu całkowitego o 9,14%42.

Trwają badania nad wpływem L. reuteri na bakterię H.pylori, której nadmiar odpowiada m.in. za powstawania i rozwój choroby wrzodowej. Badania wskazują, że L. reuteri konkuruje z H. pylori43 oraz ma potencjał do eliminowania tej bakterii44. Już dwutygodniowa probiotykoterapia z użyciem L. reuteri DSM17648 znacząco zmniejsza ilość H. pylori u dorosłych45.

Lactobacillus plantarum

L. plantarum poprawia aktywność immunologiczną46. Wstępne badania na modelu zwierzęcym sugerują, że L. plantarum znacznie zmniejsza produkcję cytokin prozapalnych u myszy i szczurów47,48. a także zmniejsza poziom stresu oksydacyjnego i poziom adrenaliny49. L. plantarum okazuje się korzystnym szczepem również w cukrzycy typu 2, ponieważ może obniżać poziom glukozy50. Codzienne spożywanie soku z dodatkiem L. plantarum łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry51.  

Jak wybrać najlepsze suplementy probiotyczne?

Jeśli chcesz stosować probiotyk w celu rozwiązania konkretnego problemu zdrowotnego, ważne jest, aby wybrać odpowiedni. Istnieje kilka aspektów, które warto sprawdzić przed zakupem probiotyku.

  • Przede wszystkim suplement probiotyczny powinien posiadać dokładny opis  rodzaju, gatunku i szczepów które zawiera, ponadto probiotyk o większej różnorodności szczepów będzie miał szersze działanie.  
  • Na produkcie powinna znajdować się informacja o dawce najczęściej podana w jednostkach tworzących kolonię (CFU) w czasie produkcji.
  • Liczba CFU powinna być odpowiednio wysoka – 200 miliardów
  • Warto wybierać probiotyk w towarzystwie prebiotyku – np. inuliny, która selektywnie pobudza do wzrostu i prawidłowej czynności odpowiednie szczepy bakterii.
  • Ponadto większość szczepów może stać się nieaktywna pod wpływem ciepła, czy niewłaściwego przechowywania, dlatego ważne jest odpowiednio stworzona kapsułka i blister.
  • Przewagę mają preparaty mikro kapsułkowane z proteinową osłonką, które  zapewniają najwyższą aktywność żywych kultur bakterii oraz ochronę przed  działaniem kwasu solnego i żółci w przewodzie pokarmowym.
  • Dzięki specjalnym blistrom ochronnym z membraną, mamy gwarancję najlepszego zabezpieczenie przed niepożądanymi czynnikami zewnętrznymi, ochronę przed utlenianiem, wilgocią czy ciśnieniem – co gwarantuje najwyższą żywotność szczepów bakterii.
  • Przed zakupem warto zapoznać się z opiniami klientów na temat preparatu.
  • Pamiętajmy, że utrzymanie wysokiej żywotności bakterii w preparacie oraz jego jakości, wymaga odpowiedniej technologii produkcji, a zatem i wysokich nakładów finansowych. Z tego powodu nie bez znaczenia jest także cena probiotyku. Wyższej jakości probiotyk będzie kosztował więcej.

Powyższe cechy spełnia preparat Mikrobiom-Intercell®, dzięki czemu jego stosowanie zapewnia szerokie spektrum działania, wysoką skuteczność i bezpieczeństwo.

Na koniec warto dodać, że stosowanie kilku szczepów probiotycznych przynosi lepsze efekty poprawy stanu mikroflory w porównaniu do przyjmowania pojedynczych szczepów52.

Pamiętajmy, że wszystkie badania zawierają margines błędu i uśrednione wyniki. Kierując się tą wiedzą, powinniśmy mimo wszystko indywidualnie podchodzić do naszego zdrowia. Każdy organizm jest inny, a cechy takie jak: wiek, stan mikroflory jelit, genetyka i czynniki środowiskowe, odgrywa kluczową rolę w tym, w jaki sposób zareagujemy na probiotykoterapię. Dlatego zalecamy ją jako uzupełnienie pięcioskładnikowej terapii mitochondrialnej.

 

Autor: Paulina Żurek

Bibliografia

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4937966
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27246320
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906699
  4. https://www.pnas.org/content/108/38/16050
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808900
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27246320
  7. http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/1710Winiarz/Winiarz.html
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997396
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26869611
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23192454
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18398167
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12508852
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19367213
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16863564
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16863564
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774839
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12906063
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1774839
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12906063
  20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21901256
  21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17393330
  22. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2016.01204/full
  23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405396
  24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25648808
  25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4463018
  26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4244635
  27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20447323
  28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8551535
  29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18274900
  30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24044687
  31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229551
  32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26689231
  33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27208120
  34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24673738
  35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26672414
  36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299712
  37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26365389
  38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23917169
  39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22067612
  40. https://academic.oup.com/jcem/article/98/7/2944/2537145
  41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25531996
  42. https://www.nature.com/articles/ejcn2012126
  43. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415890
  44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5917019
  45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415890
  46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26686731
  47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25317840
  48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26686731
  49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936756
  50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926461
  51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735031
  52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906699

 

 

Warto docenić serwatkę

Serwatka to pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego, która naturalnie wzmacnia odporność. Badania dowodzą skuteczność serwatki w alergiach, zaburzeniach pracy jelit, które wpływają na nasz układ immunologiczny, czy infekcjach i przeziębieniach. Posiada kwas mlekowy racemiczny, który usprawnia procesy trawienia. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B oraz mikroskładników takich jak: magnez, miedź, cynk, żelazo, wapń, sód czy potas. Mimo, że pochodzi z mleka ma niewielką zawartość laktozy i bywa dobrze tolerowany, a jego białka są wysoce przyswajalne.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
Mikrobiom-Intercell®
Aż 33 aktywne kultury bakterii z 6 różnych gatunków w wysoko skoncentrowanej formie
Reklama
Mikrobiom-Intercell®
Aż 33 aktywne kultury bakterii z 6 różnych gatunków w wysoko skoncentrowanej formie
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med