Kaszotto grzybowo-warzywne z rozmarynem i granatem

Aromatyczne kaszotto z kaszy pęczak z warzywami doskonałe na każdy posiłek

Aromatyczne kaszotto z kaszy pęczak z warzywami polecam o każdej porze dnia. Mocno sycące, przez wiele godzin nie będziesz czuł głodu, a jednocześnie mocno odżywcze. Dzięki zawartości witamin z grupy B i dużej ilości magnezu ukoi nerwy.

Kasza pęczak jest kaszą stosunkowo mało przetworzoną, sycącą i bardzo wartościową. Kasza ta to doskonałe źródło błonnika, minerałów i witamin. Jest wyjątkowo bogata w magnez, ale także fosfor, potas, wapń i żelazo. Z witamin dominują te z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Błonnik zawarty w kaszy pomaga w zaparciach, gdyż poprawia perystaltykę jelit, a także wspomaga rozwój dobroczynnej flory bakteryjnej. Pęczak ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych skoków glukozy. Obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, przeciwdziała miażdżycy.

Składniki:

  • 250 g kaszy pęczak,
  • 150 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 duża marchew,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 200 g borowików świeżych lub mrożonych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula średniej wielkości,
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka parmezanu,
  • 1 łyżka ziarenek granatu do dekoracji,
  • sól kłodawska i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku.

Wykonanie:

Kaszę pęczak wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę i dodaj mrożone lub świeże oczyszczone borowiki pokrojone na większe kawałki. Duś przez 10 minut. Dodaj 3 mniejsze ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dokładnie wymieszaj i podlej połową bulionu. Dodaj pokrojoną w cienkie talarki marchew i pietruszkę. Duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i podlewając resztą bulionu. Dodaj szczyptę soli do smaku i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Rozetrzyj delikatnie rozmaryn w moździerzu, aby uwolnił swój aromat. Dodaj do sosu. Ugotowaną kaszę pęczak przełóż na patelnię z warzywami i grzybami. Zamieszaj wszystko dokładnie. Dodaj masło i starty na tarce parmezan, wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki zmieszały się z roztopionym serem. Udekoruj natką pietruszki i granatem.

Smacznego!

0:00
0:00