Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań z rodziną i bliskimi. Oprócz tradycyjnych potraw również słodkości będą cieszyć się powodzeniem. Mam dla Państwa wersję keto przepysznego sernika z pieczonymi pomarańczami i korzennymi przyprawami, których aromat będzie unosił się w całym domu.
Składniki:
Spód ciasta:
- 150 g zblanszowanych i zmielonych migdałów,
- 70 g schłodzonego masła,
- 4 suszone daktyle królewskie zmielone,
- 2 łyżki kakao.
Masa serowa:
- 6 jajek ekologicznych,
- 250 g serka mascarpone,
- 450 g twarogu sernikowego,
- 100 g masła nieschłodzonego,
- mąka kokosowa 30 g,
- wiórki kokosowe 1 łyżka,
- 3 łyżki erytrytolu,
- starta skórka z połówki cytryny i z ćwiartki pomarańczy.
Dodatkowo:
- 8 cienkich plasterków pomarańczy ze skórką,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu lipowego,
- szczypta imbiru mielonego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka ziarenek granatu,
- gałązki świeżego rozmarynu.
Wykonanie:
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm. Jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
W misce zagnieć migdały, daktyle królewskie, kakao, zimne masło pokrojone w kostkę. Masa powinna być klejąca, więc jeśli będzie zbyt krucha, dodaj kilka kropli miodu i wody. Masą wyklej tortownicę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 10-15 minut. Następnie pozostaw ciasto do ostygnięcia.
Masa serowa:
Serek mascarpone oraz twaróg serowy przełóż do miski, dodaj masło, erytrytol i zmiksuj. Dodaj jajka, mąkę kokosową i zmiksuj na gładką masę. Dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy, wiórki kokosowe i zamieszaj delikatnie dużą łyżką. Wylej masę do tortownicy i piecz sernik 1 godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Pozostaw sernik do wystygnięcia.
Na blaszce ułóż plasterki pomarańczy, polej je oliwą z oliwek, miodem i posyp równomiernie przyprawami. Upiecz plasterki pomarańczy i ułóż je na wierzchu sernika. Następnie sernik należy schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem ozdób sernik ziarenkami granatu oraz gałązkami rozmarynu.