Keto sernik na migdałowym spodzie z pieczoną pomarańczą

Fit sernik, który pachnie świątecznie, ale możesz cieszyć się nim przez cały rok, gdy tylko masz ochotę na ten deserowy klasyk.

Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań z rodziną i bliskimi. Oprócz tradycyjnych potraw również słodkości będą cieszyć się powodzeniem. Mam dla Państwa wersję keto przepysznego sernika z pieczonymi pomarańczami i korzennymi przyprawami, których aromat będzie unosił się w całym domu.

Składniki:

Spód ciasta:

  • 150 g zblanszowanych i zmielonych migdałów,
  • 70 g schłodzonego masła,
  • 4 suszone daktyle królewskie zmielone,
  • 2 łyżki kakao.

Masa serowa:

  • 6 jajek ekologicznych,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 450 g twarogu sernikowego,
  • 100 g masła nieschłodzonego,
  • mąka kokosowa 30 g,
  • wiórki kokosowe 1 łyżka,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • starta skórka z połówki cytryny i z ćwiartki pomarańczy.

Dodatkowo:

  • 8 cienkich plasterków pomarańczy ze skórką,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu lipowego,
  • szczypta imbiru mielonego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka ziarenek granatu,
  • gałązki świeżego rozmarynu.

Wykonanie:

Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm. Jej dno wyłóż papierem do pieczenia.

W misce zagnieć migdały, daktyle królewskie, kakao, zimne masło pokrojone w kostkę. Masa powinna być klejąca, więc jeśli będzie zbyt krucha, dodaj kilka kropli miodu i wody. Masą wyklej tortownicę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 10-15 minut. Następnie pozostaw ciasto do ostygnięcia.

Masa serowa:

Serek mascarpone oraz twaróg serowy przełóż do miski, dodaj masło, erytrytol i zmiksuj. Dodaj jajka, mąkę kokosową i zmiksuj na gładką masę. Dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy, wiórki kokosowe i zamieszaj delikatnie dużą łyżką. Wylej masę do tortownicy i piecz sernik 1 godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Pozostaw sernik do wystygnięcia.

Na blaszce ułóż plasterki pomarańczy, polej je oliwą z oliwek, miodem i posyp równomiernie przyprawami. Upiecz plasterki pomarańczy i ułóż je na wierzchu sernika. Następnie sernik należy schłodzić kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem ozdób sernik ziarenkami granatu oraz gałązkami rozmarynu.

0:00
0:00