Ubichinol jest aktywną (zredukowaną) formą koenzymu Q10 i służy jako silny przeciwutleniacz
w organizmie. Ze względu na postać ma wyjątkowe zalety zdrowotne i jest wchłaniany znacznie lepiej niż utleniona forma –  ubichinon.

 


Koenzym Q10 w pigułce

Koenzym Q10 (CoQ10) jest niezbędnym elementem wielu codziennie zachodzących procesów przebiegających
w praktycznie każdej komórce organizmu. Jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania mitochondriów i jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. [1]

Występuje w dwóch formach: ubichinonu i ubichinolu (forma aktywa). W najwyższym stężeniu obecny jest w sercu, wątrobie, nerkach i trzustce. Jest przechowywany także w mitochondriach – „elektrowniach komórkowych”, w których bierze udział w wytwarzaniu energii. [2]

Znajduje się również w błonach komórkowych i lipoproteinach - takich jak LDL i HDL, gdzie działa jako silny przeciwutleniacz. Koenzym Q10 stabilizuje błony komórkowe, pomagając komórkom prawidłowo działać. [3]

Koenzym Q10 jest niezbędny nie tylko do wytwarzania energii komórkowej, ale także do obrony komórek przed uszkodzeniami powodowanymi przez szkodliwe wolne rodniki.

Jako silny przeciwutleniacz koenzym Q10 może zwiększać wchłanianie innych niezbędnych składników odżywczych. Wykazano, że pomaga w odzyskiwaniu witaminy C i witaminy E, dodatkowo maksymalizując działanie witamin
i przeciwutleniaczy w organizmie.

Koenzym Q10 a mitochondria

Koenzym Q10 pomaga wykorzystać składniki odżywcze i przekształcić je w niezbędną dla komórek energię ATP
w mitochondriach. [4]

Proces wytwarzania energii ATP wymaga obecności koenzymu Q10 w wewnętrznej błonie mitochondrialnej. Jedną z jego ról jest transport elektronów podczas metabolizmu kwasów tłuszczowych i glukozy. [5]

Koenzym Q10 pomaga zmniejszać stres oksydacyjny w komórkach, poprawiając funkcje mitochondriów [6].

Aktywna postać – ubichinol

Koenzym Q10 występuje w organizmie głównie w dwóch postaciach: ubichinonu i ubichinolu. Ubichinon jest utlenioną formą, która jest przekształcana (redukowana) z powrotem do ubichinolu i odwrotnie.

Ubichinol jest przede wszystkim odpowiedzialny za przeciwutleniające korzyści koenzymu Q10, chociaż ubichinon może mieć pewien potencjał antyoksydacyjny. [8, 9] Chroni błony komórkowe i utrzymuje je stabilne, jednocześnie pomagając zapobiegać utlenianiu cholesterolu LDL [7].

Ubichinol odpowiada za wytwarzanie większości (około 90% - 98%) koenzymu Q10 we krwi, podczas gdy ubichinon stanowi tylko niewielki procent. Obie formy są przenoszone wraz z lipidami przez frakcje LDL i HDL.

Stosunek ubichinolu do ubichinonu zmniejsza się z wiekiem ze względu na słabą konwersję między tymi dwiema formami
i zwiększony stres oksydacyjny [1011, 12, 13].

Narządy o najwyższym zapotrzebowaniu na energię mają za razem najwyższy poziom koenzym Q10. Należą do nich serce, mózg, nerki, mięśnie i wątroba - wszystkie z nich zawierają wiele mitochondriów i zużywają ogromną ilość energii [14].

 

KORZYŚCI ZDROWONE UBICHINOLU

 

Ochrona antyoksydacyjna

Wiele korzyści ubichinolu prawdopodobnie wynika z jego silnego działania przeciwutleniającego i jego zdolności do zmniejszania stresu oksydacyjnego leżącego u podstaw wielu różnych chorób.

Ubichinol jest głównie odpowiedzialny za silne działanie przeciwutleniające. Skutecznie chroni błony komórkowe
i mitochondrialne przed wolnymi rodnikami [15, 16, 17].

Co więcej, zwiększa aktywność ważnych enzymów przeciwutleniających, w tym [18, 19]:

  • Peroksydazy glutationowej (GPX)
  • Dysmutazy ponadtlenkowej (SOD)
  • Katalazy (KAT)

Pomaga odzyskiwać witaminy E i C oraz przywrócić ich potencjał antyoksydacyjny [20, 21].

Błony otaczające komórki i mitochondria zawierają tłuszcze, które zapewniają im stabilność. Tłuszcze te pod wpływem wolnych rodników mogą ulec utlenieniu, co powoduje uszkodzenia komórek i mitochondriów. Koenzym Q10 znajdujący się w błonach zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym [22].

Ubichinol jest przenoszony w krwioobiegu przez lipoproteiny, takie jak LDL i HDL. LDL jest szczególnie podatny na utlenianie. Utleniony LDL staje się szkodliwy i przyczynia się do tworzenia płytki miażdżycowej w tętnicach. Koenzym Q10 pomaga zapobiegać utlenianiu LDL skuteczniej niż inne przeciwutleniacze (beta-karoten i witamina E) [23, 24, 25, 26].

Ubichinol działa również antyoksydacyjnie u sportowców. Intensywne ćwiczenia zwiększają stres oksydacyjny, który wyczerpuje koenzym Q10. Ubichinol zapobiegał spadkowi poziomu koenzymu Q10, zwiększał poziom przeciwutleniaczy we krwi i obniżał stres oksydacyjny [27].

Zdrowie serca

Serce jest narządem o najwyższym poziomie ubichinolu w organizmie. Ubichinol chronił serca szczurów przed uszkodzeniami spowodowanymi niskim dopływem krwi (czyli sytuacju podobnej jak podczas zawału serca). [28]

Poziomy markera NT-proBNP (N-końcowy peptyd natriuretyczny) jest wskaźnikiem wczesnego ryzyka zawału serca. Dowiedziono, że u osób z wyższym poziomem ubichinolu poziomy NT-proBNP są niższe, a zatem występuje u tych osób mniejsze ryzyko zawału serca. [29]

Jednak, aby osoby z zaawansowaną niewydolnością serca były w stanie osiągnąć wystarczająco wysoki poziom koenzymu Q10 i korzyści z suplementacji, powinny stosować aktywna formę ubichinolu, ponieważ lepiej wchłania się niż ubichinon. Badanie 7 pacjentów z zaawansowaną niewydolnością serca wykazało, że ubichinol (450–900 mg / dzień) znacznie poprawia czynność serca [30].

Ponadto poprawiał czynność serca u dzieci z kardiomiopatią [31] oraz zmniejszał zmęczenie i trudności w oddychaniu podczas aktywności fizycznej.

Ciśnienie krwi

Ubichinol przyjmowany w dawce 600 mg na dobę, obniżał ciśnienie krwi u 32 młodych sportowców [32].

Poziom cholesterolu

W badaniu przeprowadzonym na 53 osobach codzienna suplementacja ubichinolu (150 mg / dobę) obniżyła poziom cholesterolu LDL o 5%. Natomiast poziom VLDL, (najniebezpieczniejszy podtyp LDL) w odniesieniu do chorób serca, zmniejszyły się o 33% [33].

W innym badaniu wykazano, że u 10 pacjentów z fibromialgią ubichinol obniżał wysoki poziom cholesterolu całkowitego [34].

Wspomaga wydolność fizyczną

U sportowców olimpijskich ubichinol (300 mg / dzień) poprawił wydolność fizyczną po 6 tygodniach [35].

Badanie z udziałem 15 zdrowych osób aktywnych fizycznie wykazało, że ubichinol nie poprawiła wyniki sportowe
u wybranych osób [36].

Pomocny przy cukrzycy typu 2

Ubichinol jest skuteczny w obniżaniu poziomu glukozy u diabetyków.

Dowiedziono, że podawanie ubichinolu u 50 osób chorych na cukrzycę typu 2 pozwoliło obniżyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c wskaźnika poziomu cukru we krwi) oraz stres oksydacyjny [37].

W innym badaniu z udziałem 9 chorych na cukrzycę typu 2 stwierdzono, że ubichinol obniża poziom HbA1c o 5%, a także poprawia oporność na insulinę. [38]

Pomaga w syndromie przewlekłego zmęczenia

Osoby z zespołem przewlekłego zmęczenia (CFS) często mają zbyt niski poziom koenzymu Q10, co nasila braki energii i złe samopoczucie.

W dwóch badaniach z udziałem 63 osób z CFS przyjmowanie ubichinolu przez 8 tygodni poprawiało funkcje umysłowe, nastrój, poziom energii i jakość snu [39].

Łagodzi objawy choroby Parkinsona

U osób z chorobą Parkinsona występuje obniżony poziom koenzymu Q10 w mitochondriach [40].

W badaniu trwającym 14 tygodni z udziałem 64 osób wykazano, że przyjmowanie 300 mg dziennie ubichinolu zmniejsza objawy choroby Parkinsona również w zaawansowanych stadiach choroby [41].

Łagodzi objawy fibromialgii

Również u osób chorujących na fibromialgię poziomy ubichinolu są obniżone.

Suplementacja ubichinolem u chorych na fibromialgię zmniejszała zmęczenie i pozwoliła obniżyć wysoki poziom cholesterolu [42].

Wspomaga płodność

Płodność mężczyzn zależy w dużym stopniu od liczby i jakości (ruchliwości i morfologii) plemników. Aby zachować prawidłowe działanie plemniki potrzebują koenzymu Q10 do wytwarzania energii niezbędnej do poruszania się i ochrony antyoksydacyjnej [43].

W badaniu 228 mężczyzn z niepłodnością ubichinol w dawce 200 mg na dobę poprawił liczbę i jakość nasienia po 26 tygodniach suplementacji. W innym badaniu u 60 niepłodnych mężczyzn stwierdzono, że 150 mg/dobę zwiększa ruchliwość i liczbę plemników (wzrost o 55%) [44, 45].

Ze względu na kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych komórek plemników ubichinol może poprawić płodność u mężczyzn.

Pomaga w zaburzeniach miesiączkowania

Jednym z częstych zaburzeń w cyklu menstruacyjnym kobiet jest brak miesiączki. Wskazuje się, że może to być spowodowane niskim poziomem hormonu folikulotropowego (FSH) i luteinizującego (LH).

Podawanie ubichinolu kobietom z brakiem miesiączki w dawce 150 mg/dobę regulowało poziom hormonów FSH i LH [46].

Zmniejsza szkodliwe działanie leków na wątrobę

Leki takie jak statyny, zmniejszają produkcję koenzymu Q10, prowadząc do obniżenia jego poziomu we krwi.

W badaniu na modelu komórkowym, statyny zmniejszały poziomy koenzymu Q10 w komórkach wątroby i powodowały uszkodzenia hepatocytów. W badaniu trwającym 12tygodni z udziałem 20 osób przyjmujących statyny, ubichinol w dawce 150 mg obniżał poziom markerów uszkodzenia wątroby [47, 48, 49].

Niedobór koenzymu Q10

Uważa się, że niektóre czynniki przyczyniające się do niedoboru lub wpływają na obniżenie poziomu koenzymu Q10. Należą do nich [50, 51]:

  • Wiek powyżej 40 roku życia i proces starzenia 
  • Wady genetyczne
  • Choroby przewlekłe
  • Wysoki poziom stresu oksydacyjnego
  • Niedobory żywieniowe witamin z grupy B.
  • Choroby mitochondrialne
  • Przyjmowanie statyn

Wraz z wiekiem naturalna zdolność do przekształcania koenzymu Q10 w aktywną formę zwaną ubichinolem maleje. Ten spadek jest najbardziej widoczny u osób powyżej 40-ego roku życia. Stwierdzono również, że osoby z cukrzycą, rakiem
i zastoinową niewydolnością serca mają zwykle obniżone poziomy koenzymu Q10 w osoczu.

Zdążają się także defekty genetyczne, które prowadzą do tzw. pierwotnego niedoboru koenzymu Q10, który uniemożliwia organizmowi prawidłową syntezę tego związku. W przypadku tych osób zazwyczaj wymagane jest uzupełnienie koenzymu Q10.

Źródła w żywności

Organizm wytwarza około połowę zapotrzebowania na koenzym Q10, natomiast resztę pozyskujemy z jedzenia, lub suplementacji. Żywność, która jest doskonałym źródłem koenzymu Q10, obejmuje: [52, 53, 54]:

  • Mięso: kurczak, wołowina i wieprzowina (najwięcej w podrobach: sercu i wątrobie)
  • Ryby (śledzie i sardynki) i owoce morza (krewetki i przegrzebki)

Żywność zawierająca mniejszą ilość koenzymu Q10 [55, 56]:

  • Produkty mleczne
  • Jajka
  • Orzechy (zwłaszcza nasiona sezamu)
  • Rośliny strączkowe
  • Warzywa (pietruszka i soja)

Badanie poziomu koenzymu Q10

Popularne badania zwykle mierzą poziomy koenzymu Q10 we krwi. Jednak bardziej wiarygodne są pomiary w komórkach.

Poziomy we krwi nie zawsze dokładnie odzwierciedlają ilość koenzymu Q10 w tkankach i komórkach. Można mieć prawidłowy poziom we krwi, ale niedobór w komórkach np. mięśni i komórkach odpornościowych [57, 58].

Normalny zakres poziomów koenzymu Q10 we krwi jest różny w różnych laboratoriach, ale zwykle wynosi od 0,4 do 1,9 mg / l (lub μg / ml) [59].

Stosunek ubichinolu do ubichinonu we krwi stosuje się jako marker stresu oksydacyjnego. Wyższe poziomy koenzymu wskazują na niższe nasilenie stresu oksydacyjnego [60].

Dawkowanie

Dawkowanie Koenzymu Q10 powinno być dobierane indywidualnie do naszego stanu zdrowia. O przyjmowanej dawce decydują także cechy samego preparatu:

  • poziom wchłaniania,
  • czas rozpadu substancji aktywnej,
  • tolerancja

Spektrum dawkowania rozciąga się od 1-12 mg/ kg masy ciała.

Prewencyjna dawka to 1-2 mg/ kg masy ciała.

Terapeutyczne oddziaływanie mają dawki po których stężenie koenzymu Q10 we krwi (pobranej na czczo) osiąga wartości minimum 2,5 µg/ ml. Powinno się zaczynać suplementację od większej dawki, aby błony komórek i mitochondriów mogły zostać nasycone Q10.

Skutki uboczne

Ubichinol jest ogólnie bardzo dobrze tolerowany. Działania niepożądane są łagodne i mogą obejmować [61]:

  • Ból brzucha
  • Biegunkę
  • Nudności
  • Ból głowy
  • Wysypkę

Ubichinol jest przetwarzany przez wątrobę i wydalany z żółcią. Oznacza to, że osoby ze słabą czynnością wątroby lub niedrożnymi przewodami żółciowymi, które uzupełniają ubichinol, mogą gromadzić jego wysoki poziom w organizmie, zwiększając ryzyko wystąpienia działań niepożądanych [62].

Interakcje z lekami

Leki obniżające ciśnienie krwi

Koenzym Q10 może obniżać ciśnienie krwi.

Dlatego w połączeniu z lekami obniżającymi ciśnienie krwi może prowadzić do zbyt niskiego ciśnienia krwi [63, 64, 65, 66].

Leki zmniejszające krzepliwość krwi

Ubichinol jest strukturalnie podobny do witaminy K, która ma działanie zmniejszające krzepnięcie krwi przez co może zakłócać skuteczność warfaryny [67, 68].

Koenzym Q10 zwiększa szybkość usuwania warfaryny z organizmu [69] przez co może zmniejszać jej skuteczność [70, 71]

Produkty, które wspomagają detox wątroby

Warzywa takie jak cebula, por oraz czosnek aktywują enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn. Z kolei kapusta, brokuły, szpinak, czy awokado są źródłem glutationu silnego antyoksydantu. Wszystkie rodzaje zielonych sałat usprawniają przepływ krwi. Pomocne są także substancje zawarte w ziołach np. ostropeście plamistym i kurkumie. Ich składniki powodują wzrost aktywności systemu detoksykującego wątroby. Jednocześnie stymulują procesy regeneracyjne, wzmagają wytwarzanie żółci i przyspieszają jej usuwanie.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Reklama
Q10 classic MSE
Naturalny koenzym Q10 o wysokim stopniu czystości 99,8%
QuinoMit ® Q10 - Ubichinol MSE
Najbardziej aktywna forma koenzymu Q10 Ubichinol MSE. Czystość 99,8%
Opatentowana, płynna formuła koenzymu Q10 w formie nanocząsteczek. Czystość 99,8%
Reklama
Q10 classic MSE
Naturalny koenzym Q10 o wysokim stopniu czystości 99,8%
QuinoMit ® Q10 - Ubichinol MSE
Najbardziej aktywna forma koenzymu Q10 Ubichinol MSE. Czystość 99,8%
Opatentowana, płynna formuła koenzymu Q10 w formie nanocząsteczek. Czystość 99,8%
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med