Krem z pieczonych pomidorów i papryki z tymiankiem

Przepis na krem z pieczonych pomidorów i papryki.

Krem z pieczonych warzyw może być świetną propozycją na wegetariański obiad lub lekkostrawną kolację. Warzywa takie jak pomidory czy papryka są bogactwem likopenu. Likopen jest karotenoidem i odpowiada za czerwoną i pomarańczową barwę niektórych owoców i warzyw. Posiada on właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizuje wolne rodniki, które są przyczyną stanów zapalnych i chorób przewlekłych, a także szybszego starzenia się organizmu. Likopen wykazuje właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, immunomodulujące, czyli symuluje układ odpornościowy. Zmniejsza poziom cholesterolu LDL, zapobiega miażdżycy, wpływa korzystnie na układ naczyniowo-sercowy.

Składniki:

  • pomidory krojone bez skórki w słoiku w sosie własnym 550 g,
  • 5 dojrzałych dużych pomidorów na gałązce,
  • 2 sztuki czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka średniej wielkości,
  • jogurt naturalny 100 g,
  • 1 łyżeczka naturalnego miodu z pasieki,
  • garść świeżego tymianku cytrynowego,
  • 10 g sera parmezan,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta asafetydy, sól himalajska i czarny pieprz do smaku.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij drobno posiekaną cebulę szalotkę oraz 2 rozgniecione ząbki czosnku. Dodaj pomidory ze słoika. Dodaj przyprawy i całość duś około 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłóż pomidory oraz 2 sztuki papryki przekrojonej na pół (oczyść je wcześniej z nasion). Warzywa skrop oliwą z oliwek. Piecz je około 25 – 30 minut, papryka powinna się rozpadać.

Przełóż pomidory z patelni oraz upieczone warzywa do garnka. Dodaj 200 ml wody, dodaj szczyptę asafetydy, soli oraz pieprzu, łyżeczkę miodu oraz starty parmezan i gotuj przez około 10 minut. Zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj jogurt naturalny oraz listki świeżego tymianku cytrynowego.

0:00
0:00