Pochodzi z południowych Chin, jest wysoko ceniona zarówno w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, jak i w indyjskiej ajurwedzie. Nieodzowny składnik egzotycznego curry, który nadaje potrawom pyszny smak i niesamowity żółty kolor. Ponadto niezwykle bagata w prozdrowotne składniki. Zachęcamy do zapoznania sie z nieocenionymi właściwościami tej przyprawy.
Kurkuma jest spokrewniona z imbirem, a swój dobroczynny wpływ m.in. na układ odpornościowy i trawienny, a także intensywny żółty kolor zawdzięcza fitosubstancji - kurkuminie. Kurkumina jest oznaczana w przemyśle spożywczym symbolem E100, należy do grupy polifenoli i jest jednym z silniejszych roślinnych antyoksydantów.
Doniesienia naukowe na temat korzyści stosowania kurkuminy
Jak korzystac z darów kurkumy?
Problem w tym, że dla osiągnięcia tych wszystkich pozytywnych efektów potrzebna jest odpowiednio wysoka dawka kurkuminy. Tymczasem, po pierwsze - kurkuma jako przyprawa stosowana w dużych ilościach nadaje potrawom gorzki, trudny do zaakceptowania smak, a po drugie - zawarta w niej kurkumina (jako substancja słabo rozpuszczalna w wodzie) ulega wchłonięciu w żołądku i jelitach jedynie w ograniczonym stopniu - jest słabo przyswajalna. Warto zauważyć, że zawartość kurkuminy w korzeniu kurkumy to zaledwie około 3%4.
Jeżeli więc nie masz ochoty zaczynać każdego dnia od smoothie z kurkumą, wypijać w południe herbatę z kurkumą i spożywać codziennie curry na kolację, a jednocześnie chciałbyś skorzystać z dobroczynnych właściwości tej fitosubstancji, można ją suplementować. Jednak, aby osiągnąć jej terapeutyczny efekt należy zwrócić uwagę na czynniki sprzyjające aktywacji i wchłanianiu. Dodatek enzymów trawiennych m.in. papainy i bromelainy pozwolą Ci maksymalnie skorzystać z dobroczynnych właściwości kurkumy. Substancja ta dla pełnej aktywności potrzebuje piperyny - składnika występującego w czarnym pieprzu. Pozwala on obejść tzw. efekt pierwszego przejścia w wątrobie oraz poprawia biodostępność i wchłanianie kurkumy. Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zaleca się jej spożywanie z dodatkiem zdrowych tłuszczy, np. olejem lnianym tłoczonym na zimno, oliwą z oliwek, olejem kokosowym. Przy wyborze preparatu z kurkumą warto zwrócić uwagę na otoczkę kapsułki, w której została umieszczona oraz dodatek innych substancji pomocniczych. Unikajmy w nich, np. stearynianu magnezu, który zmniejsza wchłanianie w jelitach. Stosowanie wyciągu z kurkuminy w dawkach do 3g na dobę nie niesie ze sobą skutków ubocznych5. Wyższe dawki mogą spowodować podrażnienie błony śluzowej żołądka i biegunkę.
Uwaga! Osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować suplementację kurkuminy z lekarzem.
Bibliografia: