Pochodzi z południowych Chin, jest wysoko ceniona zarówno w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, jak i w indyjskiej ajurwedzie. Nieodzowny składnik egzotycznego curry, który nadaje potrawom pyszny smak i niesamowity żółty kolor. Ponadto niezwykle bagata w prozdrowotne składniki. Zachęcamy do zapoznania sie z nieocenionymi właściwościami tej przyprawy.

Kurkuma jest spokrewniona z imbirem, a swój dobroczynny wpływ m.in. na układ odpornościowy i trawienny, a także intensywny żółty kolor zawdzięcza fitosubstancji - kurkuminie. Kurkumina jest oznaczana w przemyśle spożywczym symbolem E100, należy do grupy polifenoli i jest jednym z silniejszych roślinnych antyoksydantów.

Doniesienia naukowe na temat korzyści stosowania kurkuminy

  • Kurkumina ma skuteczne działanie antynowotworowe, ponieważ zapobiega mutacji zagrożonych kancerogenezą komórek oraz ma silne działanie antyoksydacyjne. Na podstawie wyników ponad 3000 różnych badań Niemieckie Towarzystwo Onkologiczne oficjalnie poleca kurkuminę jako środek pomocniczy przy terapii nowotworowej. Skuteczność tej substancji zaobserwowano m.in. przy nowotworze skóry, jelit, płuc, jajników oraz piersi. Co ważne, dzięki zdolności obniżania poziomu czynnika transkrypcyjnego NFkB, kurkumina uwrażliwia komórki rakowe na działanie radioterapii i chemoterapii, a ponadto zatrzymuje proces tworzenia metastaz.
  • Kurkumina hamuje rozwój stanów zapalnych i pozytywnie wpływa na przebieg takich chorób jak reumatoidalne zapalenie stawów czy zapalenie błony śluzowej jelit.
  • Kurkumina pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz płynu żółciowego, dzięki czemu poprawia pracę układu trawiennego.
  • Kurkumina wykazuje działanie przeciwbólowe, ponieważ hamuje rozwój stanów zapalnych, a te są ściśle powiązane ze zmianą funkcjonowania tzw. receptorów bólowych3. Jak wykazało badanie, które przeprowadzono w Indiach, wyciąg z kurkumy zawierający 500mg kurkuminy zmniejszał dolegliwości związane z zapaleniem skuteczniej niż diklofenak5.
  • Kurkumina wspiera spalanie tłuszczu oraz chroni lipidy przed oksydacją. Obniża również poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • W odpowiednio wysokiej dawce (ok. 300mg 3 x dziennie) kurkumina może rozpuszczać kamienie żółciowe oraz poprawiać skład płynu żółciowego, zapobiegając tym samym tworzeniu się nowych kamieni1.
  • Ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne oraz lipofilny charakter, kurkumina chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami. Badania kliniczne dowodzą, iż kurkumina poprawia stan pacjentów z chorobą Alzheimera i opóźnia rozwój choroby2.
  • Kurkumina pobudza syntezę kolagenu, a tym samym ma dobroczynny wpływ na nasze błony śluzowe oraz skórę.
  • Kurkuma zmieszana z oliwą z oliwek to tradycyjny sposób na pozbycie się łupieżu - zmieszaj 2 łyżki kurkumy z oliwą z oliwek na gładką pastę i nałóż na skórę głowy na około kwadrans.
     

 

Jak korzystac z darów kurkumy?

Problem w tym, że dla osiągnięcia tych wszystkich pozytywnych efektów potrzebna jest odpowiednio wysoka dawka kurkuminy. Tymczasem, po pierwsze - kurkuma jako przyprawa stosowana w dużych ilościach nadaje potrawom gorzki, trudny do zaakceptowania smak, a po drugie - zawarta w niej kurkumina (jako substancja słabo rozpuszczalna w wodzie) ulega wchłonięciu w żołądku i jelitach jedynie w ograniczonym stopniu - jest słabo przyswajalna. Warto zauważyć, że zawartość kurkuminy w korzeniu kurkumy to zaledwie około 3%4.

Jeżeli więc nie masz ochoty zaczynać każdego dnia od smoothie z kurkumą, wypijać w południe herbatę z kurkumą i spożywać codziennie curry na kolację, a jednocześnie chciałbyś skorzystać z dobroczynnych właściwości tej fitosubstancji, można ją suplementować. Jednak, aby osiągnąć jej terapeutyczny efekt należy zwrócić uwagę na czynniki sprzyjające aktywacji i wchłanianiu. Dodatek enzymów trawiennych m.in. papainy i bromelainy pozwolą Ci maksymalnie skorzystać z dobroczynnych właściwości kurkumy. Substancja ta dla pełnej aktywności potrzebuje piperyny - składnika występującego w czarnym pieprzu. Pozwala on obejść tzw. efekt pierwszego przejścia w wątrobie oraz poprawia biodostępność i wchłanianie kurkumy. Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zaleca się jej spożywanie z dodatkiem zdrowych tłuszczy, np. olejem lnianym tłoczonym na zimno, oliwą z oliwek, olejem kokosowym. Przy wyborze preparatu z kurkumą warto zwrócić uwagę na otoczkę kapsułki, w której została umieszczona oraz dodatek innych substancji pomocniczych. Unikajmy w nich, np. stearynianu magnezu, który zmniejsza wchłanianie w jelitach. Stosowanie wyciągu z kurkuminy w dawkach do 3g na dobę nie niesie ze sobą skutków ubocznych5. Wyższe dawki mogą spowodować podrażnienie błony śluzowej żołądka i biegunkę.

Uwaga! Osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować suplementację kurkuminy z lekarzem.

 

Bibliografia:

  1. www.zentrum-der-gesundheit.de/gallensteine.html
  2. www.zentrum-der-gesundheit.de/kurkumin-schuetzt-gehirn-ia.html
  3. www.mp.pl/bol/wytyczne/94188,rodzaje-bolu
  4. www.authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric/
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044
  6. www.authoritynutrition.com/turmeric-side-effects/
  7. www.wikipedia.de, www.wikipedia.pl
Koenzym Q10 może ratować życie

Najnowsze badania naukowe donoszą, że płynny koenzym Q10 w połączeniu z łagodną hipotermią wydłuża czas życia u pacjentów po zatrzymaniu akcji serca, u których przeprowadzono resuscytację krążeniowo-oddechową.

Leksykon Zdrowia
4 4-HNE 4-HYDROKSYNONENAL 5 5-MTHF A ACESULFAM K ACETON ACETYLACJA ACETYLO-COA ADDISONA, ZESPÓŁ ADENINA ADENOZYNOTRÓJFOSFORAN ADINOPEKTYNA ADIPOCYTY ADMA AGE AKONITAZA AKROLEINA AKTYWNY OCTAN ALFA, FALE MÓZGOWE ALLOSTERYCZNY MODULATOR AMD AMID KWASU NIKOTYNOWEGO AMPK AMYLAZA ANGIOGENEZA ANGIOTENSYNA ANTYOKSYDANTY APOPTOZA ASPARTAM ATP AUTOFAGOCYTOZA ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS) B BABKA JAJOWATA BETA - OKSYDACJA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH BETA, FALE MÓZGOWE BETA-BLOKERY BIAŁA TKANKA TŁUSZCZOWA BIAŁKO C-REAKTYWNE BŁONNIK POKARMOWY BRĄZOWA TKANKA TŁUSZCZOWA BRCA1 C CFS CHELATACJA CHROMOGRANINA A CIAŁA KETONOWE CISPLATYNA CK COMT CORICH CYKL COX CRP CYJANOKOBALAMINA CYKL CYTRYNIANOWY CYKL KREBSA CYKL KWASU CYTRYNOWEGO CYKL MOCZNIKOWY CYKL ORNITYNOWY CYKLAMINIAN CYKLOOKSYGENAZA PROSTAGLANDYNOWA CYP2D6 CYSTATIONINA CYTOCHROM C CYTOKINY STANU ZAPALNEGO CYTOZYNA CYTRULINA CZYNNIK INDUKOWANY HIPOKSJĄ CZYNNIK TOLERANCJI GLUKOZY CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU NASKÓRKA CZYNNIK WZROSTU ŚRÓDBŁONKA NACZYNIOWEGO CHOLINA D DEHYDROGENAZA PIROGRONIANOWA DEHYDROGENAZY DEKSTRYNA DELTA, FALE MÓZGOWE DHA DIALDEHYD MALONOWY DINUKLEOTYD NIKOTYNOAMIDOADENINOWY DIOKSYGENAZA DIOKSYNY DOKSORUBICYNA DYSMUTAZA PONADTLENKOWA DYSTONIA DESATURACJA E EBV ECGF EEG ELEKTROENCEFALOGRAFIA ENDOTOKSYNA ENO ENTEROCYTY EPA EPIGENETYKA ERYTRYTOL F FAD FADH2 FENOLOWE KWASY FERMENTACJA MLECZANOWA FIBRATY FIBROMIALGIA FILOCHINON FITOSTERYNY FITOWY, KWAS FLAWONOIDY FLUPIRTYNA FMS FOSFATYDYLOSERYNA FOSFORAN-5-PIRYDOKSALU FOSFORYLACJA OKSYDACYJNA FRATAKSYNA FRUKTOZO-1,6-BIFOSFORAN FURANY FAGOCYTOZA G GABA GALAKTOZA GALENIKA GAMMA, FALE MÓZGOWE GASTRYNA GENISTEINA GLICEROLO-3-FOSFORAN GLIKOLIZA GLUKAGON GLUKOKORTYKOIDY GLUKONEOGENEZA GLUT GLUTAMINA GLUTAMINIAN GLUTATION GLUTATION ZREDUKOWANY GSH GSSG GTP GUANINA H HAPTOKORYNA HBA1C HDL HEMOGLOBINA HENLEGO, PĘTLA HIF1Α HIPOKSJA HISTONY HOLOTRANSKOBALAMINA HYDROPEROKSYLOWY, RODNIK HASHIMOTO I IGA IGE IGF-1 IGG IMMUNOGLOBULINA A IMMUNOGLOBULINA E IMMUNOGLOBULINA G INDEKS GLIKEMICZNY (IG) INDEKS INSULINOWY (FII) INHIBITORY ENZYMÓW INHIBITORY POMPY PROTONOWEJ INO INSULINA INSULINOOPORNOŚĆ INULINA INULINA K KALCYTRIOL KANCEROGEN KARBOKSYLAZA PIROGRONIANOWA KARDIOLIPINA KATECHOLO-O-METYLOTRANSFERAZA KERATYNA KETOGENEZA KINAZA KREATYNOWA KINAZA MTOR KOBALAMINA KOENZYM A KOENZYM Q10 KOFAKTOR KOMPLEKS DEHYDROGENAZY PIROGRONIANOWEJ KOZŁEK LEKARSKI KREATYNA KREATYNINA KSENOBIOTYKI KSYLITOL KUMARYNA KWAS ALFA - LINOLENOWY KWAS DOKOZAHEKSAENOWY KWAS EIKOZAPENTAENOWY KWAS GAMMA-AMINOMASŁOWY KWAS LINOLOWY KWAS LIPONOWY KWASICA KETONOWA KWASICA METABOLICZNA KWASICA MLECZANOWA KWASU MLEKOWEGO CYKL KWAS MLEKOWY KATALAZA KLASTER Ł ŁAŃCUCH ODDECHOWY L LDL LEKTYNY LEPTYNA LEPTYNOOPORNOŚĆ LIGAND LIGNANY LIKOPEN LIMONINA LINDAN LINDANY LIPAZA LIPOLIZA LIZOSOM M MALONOWY, DIALDEHYD MALTODEKSTRYNA MAŚLAN MASŁOWY, KWAS MCS MDA MDR – P MEDYCYNA MITOCHONDRIALNA METYLACJA METYLOKOBALAMINA MITOCHONDRIUM MITOFAGIA MLECZAN MRNA MRNA MTDNA MTHFR MTNO MTRNA N NAD NAD+ NADH NADPH NADTLENEK WODORU NADTLENOAZOTYN NEFRONU, PĘTLA NFKB NIACYNA NIESTEROIDOWE LEKI PRZECIWZAPALNE NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE NLPZ NMDA NNO O OKSYDAZA CYTOCHROMU C OKSYDOREDUKTAZY OKSYGENAZA HEMOWA 1 ORAC OROTOWY, KWAS OSTROPEST PLAMISTY OŚ HPA P PEKTYNY PEPSYNA PEPTYDY PEROKSYDAZY PET PIEPRZ METYSTYNOWY PIROFOSFORAN TIAMINY PIROGRONIAN PIRYDOKSYNA PIRYMIDYNY PLUSKWICA GRONIASTA POCHP PODSTAWNIK POJEMNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA ORGANIZMU POLIFENOLE POLISACHARYDY POSZARPANE CZERWONE WŁÓKNA PPI PRODUKT ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI PROTEAZY PROTEOLIZA PRZECIWUTLENIACZE PURYNY PARESTEZJA Q QTC R REAKCJA ANAPLEROTYCZNA REPERFUZJA RESWERATROL RÓŻENIEC RYBOFLAWINA RYBOZA REAKCJA AUTOIMMUNOLOGICZNA S S-100, BIAŁKA SAPONINY SIRT3 SIRTUINY SOD SOD-1 SOD-2 SOMATOLIBERTYNA SOMATOSTATYNA SSRI STATYNY STRES NITROZACYJNY STRES OKSYDACYJNY SUKRALOZA SYLIMARYNA SZCZAWIOOCTAN SIBO Ś ŚRÓDBŁONKOWY CZYNNIK WZROSTU T T3 T4 TEOBROMINA THETA, FALE MÓZGOWE TIAMINA TLENEK AZOTU (NO) TORSADE DE POINTES TRANSKOBALAMINA I TRANSKOBALAMINA II TRIJODOTYRONINA TRÓJGLICERYDY TRYPSYNA TYMINA TYROKSYNA U U, ZAŁAMEK URACYL UTLENIONE GSH V VEGF W WIELOKSZTAŁTNY CZĘSTOKURCZ KOMOROWY WOLNE RODNIKI Z ZESPÓŁ PRZEWLEKŁEGO ZMĘCZENIA ZESPÓŁ WRAŻLIWOŚCI NA WIELORAKIE SUBSTANCJE CHEMICZNE ZWYRODNIENIE PLAMKI ŻÓŁTEJ
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Reklama
curcuma
Kompozycja zwierająca wciąg z kurkumy, witaminę D oraz odpowiednio dobrane składniki
Redakcja:
mail: redakcja@mito-med.pl
Reklama:
mail: reklama@mito-med.pl
2017 © Mito Med